Skip to content
Vakava mies turkoosin taustan edessä.

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka

Tietotekniikan osaajia tarvitaan maailmanlaajuisesti kaikilla ammattialoilla Suomessa sekä kansainvälisesti. Tietotekniikan insinöörinä osaat muun muassa ohjelmoida eri ympäristöissä, hallitset ohjelmistoprosessin ja projektihallinnan sekä osaat kehittää web- ja mobiilisovelluksia ja suunnitella ohjelmia mikroprosessorille. Osaat toimia itsenäisesti sekä aktiivisena tiimin jäsenenä työyhteisössä. Kehität jatkuvasti osaamistasi sekä työskentelytapojasi. Tervetuloa opiskelemaan Oulun ammattikorkeakoulussa alalle, joka pysyy aallon harjalla! 

  Katso opiskeluinfo, jossa on mukana tieto- ja viestintätekniikan opiskelija (Instagram)

Tieto- ja viestintätekniikan opintojen sisältö

Tietotekniikan insinöörinä olet monipuolinen osaaja tietotekniikan eri osa-alueilla. Opintojen alkuvaiheessa opit tietotekniikan insinöörin perustaitoja, kuten ohjelmointia, digitaalitekniikkaa, sähkötekniikkaa ja elektroniikkaa. Insinöörin perustaitoihin kuuluvat myös viestintä sekä luonnontieteelliset aineet: matematiikka ja fysiikka. Opintojen edetessä osaamisesi syventyy, ja opit työskentelemään moniammatillisissa ryhmissä ja käyttämään moderneja ohjelmistokehitysympäristöjä. Oulun ammattikorkeakoulussa suuntaudut joko laiteläheiseen ohjelmistokehitykseen tai ohjelmistokehitykseen. 

Laiteläheisessä ohjelmistokehityksessä opiskelet mikroprosessoriohjattujen laitteiden suunnittelua ja ohjelmointia. Opinnoissasi keskityt elektroniikkaan, tietoliikenteeseen, sulautettuihin järjestelmiin sekä laiteläheiseen ohjelmointiin. Näitä opintoja sovelletaan käytännön IoT-järjestelmien kuten etäohjattavan kodin toteuttamiseen. Tuotekehitysprojekteissa voit hakeutua mukaan esimerkiksi terveysteknologian sovellusten suunnitteluun.

Ohjelmistokehityksessä opiskelet työasemien, mobiilien ja sulautettujen laitteiden ohjelmistojen kehittämistä sekä ohjelmistoprosessien hallintaa. Kohteenasi voivat olla esimerkiksi ohjelmistojen suunnittelu, kehittäminen, verkkokaupat, nettisivustot ja mobiilit käyttöliittymät. Tuotekehitysprojekteissa voit käyttää taitojasi millä alalla tahansa, koska kaikki alat tarvitsevat ohjelmistoalan osaajia.

Insinöörinä tarvitset työssäsi teknisen osaamisen lisäksi myös matematiikan ja fysiikan, viestinnän ja vieraiden kielten sekä yritystalouden perusteiden tietoja ja taitoja. Valinnaisissa opinnoissa voit perehtyä esimerkiksi robotiikkaan ja tekoälyyn tai peliohjelmointiin. Koulutuksen aikana tulevat tutuksi myös työelämä sekä projektinhallinnan ja tuotekehityksen menetelmät ja työkalut.

Opiskelusta suuri osa tehdään ryhmissä, mutta menestyminen vaatii sinulta myös omatoimista opiskelua ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Projektiosaamista ja yritysyhteistyötä opintojen aikana

Oamkin tietotekniikan koulutuksen vahvuus on harjaantuminen projektityöskentelyyn ja tuotekehitykseen. Joka toisella periodilla opiskelet ammattialan aineita ja joka toisella vuorossa on käytännönläheinen tuotekehitysprojekti. Heti ensimmäisen syksyn projektissa tulevat tutuiksi esimerkiksi robottialustat, Arduino, sensorit, C-ohjelmointi sekä tiimityö ja viestintä projekteissa.

”Kolmannen vuoden syksyn robottiprojektista jäi erityisesti mieleen kokemus siitä, miten työryhmien hyvin suunnittelemat osaprojektit loksahtavat yhdeksi toimivaksi järjestelmäksi.”

Lue blogistamme lisää Jaakon ja Teemun projektikokemuksista

Kolmantena opiskeluvuotena pääset mukaan alueen yritysten tai hankkeiden tuotekehitysprojekteihin, joiden aiheet hankimme koulun puolesta. Ohjatuissa yritysprojekteissa opiskelet tekemällä esimerkiksi ohjelmistoja, laitteita tai selvityksiä yrityksen tarpeisiin ja perehdyt samalla yritysten vaihteleviin tehtäviin ja osaamistarpeisiin. Yritysprojektien jatkoksi moni tekee samassa yrityksessä vielä opinnäytetyön ja työllistyy ensimmäiseen työpaikkaansa.

Oamkissa tehdään laajasti ICT-alaan liittyviä hankkeita, joissa on tarjolla myös opiskelijoille harjoitustöitä, harjoittelua ja opinnäytetyöaiheita. Päivän sanoja ja nousevia trendejä ovat muun muassa tekoäly, esineiden internet eli IoT, robotit ja pilvipalvelut. 

Harjoittelu-, kesätyö- ja projektipaikkoja on hyvin tarjolla Oulun alueen yrityksissä, mutta paikka voi löytyä myös muualta Suomesta tai ulkomailta.

Tietotekniikan insinöörin työtehtävät

Tietotekniikan insinöörinä työsi voi olla sulautettujen järjestelmien, mobiilisovellusten, käyttöliittymien, www-palveluiden, elektroniikan tai mittaus- ja testausjärjestelmien suunnittelua ja toteuttamista. Voit johtaa työpaikallasi tiimiä ja ratkoa asiakasprojekteja tai toimia asiantuntijana tuotekehitysprojekteissa.

Työpaikkailmoituksissa tunnistat tietotekniikan insinöörin työpaikat muun muassa näistä nimikkeistä:

  • ohjelmoija
  • koodari
  • ohjelmistosuunnittelija
  • Software Developer
  • Database Engineer
  • testaussuunnittelija, testausinsinööri
  • mobiilikehittäjä
  • Frontend tai Backend Developer
  • Linux-asiantuntija, tietoliikenneasiantuntija, tietoturva-asiantuntija
  • IT-asiantuntija, IT Solutions Manager
  • projektinjohtaja, projektipäällikkö, tiimipäällikkö.

Kansainvälisyys ja vaihto-opiskelu

Teemme kansainvälistä yhteistyötä partnerioppilaitostemme kanssa, esimerkiksi yhteisiä projekteja. Erilaisissa projekteissa sinulla on mahdollisuus työskennellä osana monikulttuurista tiimiä. Myös vaihtomahdollisuudet ovat erinomaiset, ja niille on järjestetty sopiva aikaväli opinto-ohjelmassasi. Sinulla on myös mahdollisuus tehdä kaksoistutkinto muutamissa partnerikouluissamme. 

Vaihtojaksoille on valmiita paikkoja Euroopassa ja Aasiassa. Lyhyempiä opintomatkoja ja yhteistyötä tehdään hollantilaisiin ja belgialaisiin ammattikorkeakouluihin.

”Nyt, kun olen töissä Oulussa, puolet työkavereista on Saksassa. Englanniksi toimiminen ja kollegat eri kulttuurista ovat aivan tuttua. Vaihto valmisti siinä mielessä erittäin hyvin työelämään.”

Lue blogistamme lisää Jounin ja Jannen vaihtokokemuksista

Voit myös suorittaa kansainvälisen EDDIT-kaksoistutkinnon Oamkissa ja Irlannin Dublinissa tai Saksan Neu-Ulmissa.

Päivä- vai monimuoto-opiskelu?

Päivätoteutuksessa pääosa opiskelusta etenee lukujärjestyksen mukaan koululla, mutta mukana on myös verkko-opetusta ja itsenäisiä tehtäviä. Loppuvaiheen yritysprojektit, harjoittelu ja opinnäytetyö tehdään useimmiten yrityksen tiloissa ja työaikana. Päivätoteutuksessa voit ensimmäisen vuoden lopussa valita suuntautumisvaihtoehdoksesi joko laiteläheisen ohjelmistokehityksen tai ohjelmistokehityksen. Opintojen sisältö muuttuu valintasi mukaan toiselle ja kolmannelle vuodelle.

Monimuoto-opiskelu sisältää etäluentoja ilta-aikaan ja itsenäistä opiskelua, lähiopiskelupäiviä koululla silloin tällöin, kotona tehtäviä harjoitustöitä ja projekteja. Monimuoto-opinnot suuntautuvat ohjelmistokehitykseen ja opinnot suoritetaan tiiviisti neljän vuoden aikana. Monimuoto-opinnot vaativat sinulta enemmän oman ajankäytön hallintaa sekä itseohjautuvuutta. Osa opiskelee monimuotona töiden ohessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että opintoja on saman verran kuin päiväopinnoissa.

Syksyn yhteishaussa on mukana monimuotototeutus. Opinnot monimuotototeutuksessa alkavat tammikuussa. Kevään yhteishaussa on mukana päivätoteutus. Päivätoteutuksen opinnot alkavat elokuussa.

Insinöörin jatko-opiskelumahdollisuudet

Valmistuttuasi voit jatkaa opintoja suorittamalla insinöörin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK). Ammatillisen opettajan pätevyyden voit opiskella Ammatillisessa opettajakorkeakoulussamme. Voit myös jatkaa opintojasi suoraan yliopiston maisteriohjelmiin tai diplomi-insinöörikoulutukseen.

Avoin ammattikorkeakoulu

Voit suorittaa alemman ammattikorkeakoulun opintoja myös Avoimessa ammattikorkeakoulussa. Lisätietoja Avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista.

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijatarinoita

Tietotekniikan insinööriopiskelijat Johanna Pauna ja Kaisa Patanen kertovat, miksi valitsivat tietotekniikan omaksi alakseen, ja mitä he odottavat tulevaisuuden työelämältä.