Skip to content
Kuusi nuorta opiskelijaa istuvat yhdessä pöydän ääressä luokkahuoneessa. Osa katsoo kohti läppäriä ja osa kohti kännykkää.

HOPS

HOPS

Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on sinun suunnitelmasi siitä, miten suoritat korkeakoulututkinnon. Opintovastaava hyväksyy opintoja HOPSiisi tutkinnon osaamisvaatimusten, laajuuden ja koulutusosaston resurssien rajoissa. Sovitun työnjaon mukaisesti myös opettajatuutori ja kampus-opo voivat hyväksyä HOPSin. 

Henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadit Pepissä. Tutkinto-ohjelmasi opetussuunnitelma määrittää opintojesi kehyksen. Tutkintotavoitteiden puitteissa voit suorittaa näköisesi tutkinnon ja valita sinua kiinnostavia ja asiantuntijuutesi kehittymistä tukevia opintojaksoja esimerkiksi CampusOnline.fi-tarjonnasta. Sinulla on mahdollisuus myös hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen (HOT).

Seuraa opintojesi edistymistä säännöllisesti. Voit päivittää HOPSia opintojesi edetessä ja urasuunnitelmasi täsmentyessä. Esimerkiksi vaihto-opiskeluvuosi tai henkilökohtaisessa elämässä tapahtuvat asiat voivat vaikuttaa suunnitelmasi muotoutumiseen. 

Oman HOPSisi laadintaan saat ohjausta opettajatuutorilta, opintovastaavalta ja kampusopolta.