Skip to content

Oamkin Vuoden AMK-opinnäytetyön tehnyt Florian Gabelle muistelee lämmöllä tietotekniikan koulutusta – ”Opetus oli laadukasta ja käytännönläheistä” 

Ranskalainen Florian Gabelle on ollut Oamkissa sekä vaihto-opiskelijana että valmistunut sieltä tietotekniikan insinööriksi. Florianin opinnäytetyö palkittiin Oamkin Vuoden AMK-opinnäytetyönä 2021 lukuvuoden avajaisissa.

Kun Florian tuli vuonna 2012 vaihto-opiskelijaksi Oulun ammattikorkeakouluun, ei hän osannut odottaa asuvansa Oulussa vielä yhdeksänkin vuoden jälkeen. Florianilla oli jo selvät suunnitelmat, ja häntä odotti työpaikka Pariisissa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun hän tapasi Oulussa nykyisen vaimonsa.

– Päätin muuttaa hänen kanssaan Ouluun ja suoritin Ranskassa aloittamani autotekniikan diplomi-insinöörin opinnot täällä loppuun, Florian kertoo.

Opintojen jälkeen Florian ei löytänyt Oulusta alansa töitä, mutta työttömänä hänen ei tarvinnut olla. Florian opiskeli suomen kieltä ja pääsi tekemään kahta työtä, sillä hän sai työpaikan sekä pyörämekaanikkona että ranskan kielen opettajana. Haave insinöörin töistä eli kuitenkin koko ajan rinnalla.

– Avoimia työpaikkoja selatessani huomasin, että tietotekniikan ala tarjosi eniten työpaikkoja. Siitä innostuneena päätin hakea opiskelemaan tietotekniikkaa Oamkiin.

Antoisia opintoja

Tietotekniikan koulutus lunasti Florianin odotukset täysin, sillä jo opintojen toisen vuoden alkaessa hän sai alan työpaikan. Työpaikka löytyi opiskelijoille järjestetystä Maalisuora-tapahtumasta.

– Töissä oli hienoa huomata, että koulussa opiskelemamme asiat vastasivat täysin työelämän tarpeita.

Florian kertoo olleensa koulutukseen niin tyytyväinen, että hän jäi jopa kaipaamaan opintoja. Florianille oli tärkeää panostaa opintoihin kunnolla ja oppia mahdollisimman paljon, mikä näkyi myös hänen opintosuorituksissaan.

– Ensimmäisen vuoden aikana sain myös stipendin hyvästä opiskelusta.

Parasta opinnoissa oli Florianin mielestä käytännönläheisyys ja se, miten helppoa opettajien kanssa kommunikointi oli.

– Opiskeltua teoriaa sovellettiin aina käytäntöön, ja opetus oli laadukasta.

Vaikka opinnot olivat Florianille ennen kaikkea positiivinen kokemus, kertoo hän opiskelun töiden ohella olleen myös raskasta.

– Opintojen aikana minulle ja vaimolleni syntyi kaksi lasta ja tein kolmea työtä, joten ajoittain kaiken yhteensovittaminen tuntui haastavalta. Opettajien kanssa pystyi kuitenkin aina keskustelemaan, ja opinnot saatiin hyvin järjestettyä omiin aikatauluihin sopiviksi.

Pitkä uurastus palkittiin

Opintojen loppuvaiheessa Florian koki vielä iloisen yllätyksen, kun hänen opinnäytetyönsä palkittiin vuoden AMK-opinnäytetyönä Oamkin lukuvuoden 2021 avajaisissa.

– Tuntui todella mukavalta, kun pitkä uurastus palkittiin tällaisella tunnustuksella.

Florianin opinnäytetyön aiheena oli ”Narrowband IoT Power Saving Modes – A Comprehensive Study”. Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli hänen työnantajansa Uros.

– Uroksen vedenlaadun sensori käyttää LoRa-radiota, mutta se ei sovi kaikkien asiakkaiden sovelluksiin. Opinnäytetyöllä halusimme tutkia, miten NB-IoT-virransäästötilat vaikuttavat modeemin virrankulutukseen.

Florian kertoo opinnäytetyön vaatineen runsaasti itsenäistä opiskelua, mutta myös antaneen paljon.

­– Sekä yritys että minä saimme paljon arvokasta uutta tietoa, jota voidaan tulevaisuudessa hyödyntää.

Koulutuksesta hyvät työllistymismahdollisuudet

Tulevaisuudessa Florian haluaa jatkaa kiinnostavan uran luomista ja oman intohimonsa seuraamista. Florian on nauttinut Oulussa asumisesta paljon, joten hän on tyytyväinen saadessaan rakentaa tulevaisuuttaan siellä.

– Aluksi kylmyyteen ja pimeyteen oli vähän vaikeaa sopeutua, mutta pidän todella paljon kaupungin turvallisuudesta ja lähiluonnosta. Olen onnellinen, että saan kasvattaa lapseni täällä.

Tietotekniikan koulutusta Florian haluaa suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita alasta ja haluavat osallistua sen kehitykseen.

– Tietotekniikka on iso osa meidän kaikkien elämää ja sen tarve vain kasvaa joka päivä, joten myös työllistymismahdollisuudet alalla ovat hyvät.

Kuvateksti: Tietotekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistunut Florian Gabelle sai alan työpaikan jo opintojen alkuvaiheessa.

Kuvateksti: Florian Gabellen opinnäytetyön toimeksiantajana oli hänen työnantajansa Uros. Florian kokee sekä hänen että yrityksen saaneen opinnäytetyöstä paljon hyödyllistä tietoa.