Vaihto Japanissa antoi Pertulle enemmän kuin hän osasi toivoa – ”Ikimuistoisin kokemus oli paikalliset kesäfestarit”

Tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva Perttu Vehviläinen vietti opiskelijavaihtonsa Japanin Hokkaidossa sijaitsevassa Kitamissa.

Oulun ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Perttu Vehviläinen tiesi jo ennen opintojensa alkamista, että hän haluaa lähteä vaihtoon, jos hän saa opiskelupaikan.

– Vaihto tuntui erinomaiselta mahdollisuudelta, koska matkustelu ja eri kulttuurit ovat kiehtoneet minua aina. Halusin päästä kokemaan sen, millaista on elää jossain eri maassa, Perttu sanoo.

Vaihtokohteeksi Pertulla valikoitui Japani, sillä hänen kuluttamansa japanilainen kulttuuri, kuten elokuvat, olivat herättäneet kiinnostuksen maata kohtaan.

– Ajattelin myös, että nyt kun kerran lähtee jonnekin, niin heittäydytään sitten kunnolla ja lähdetään jonnekin kauas.

Japanissa Perttu asui Kitamissa, joka on reilun 100 000 asukkaan kaupunki Japanin pohjoisimmalla saarella Hokkaidossa.

– Siellä oli sellainen lämmin ja uninen pikkukaupungin tunnelma, josta tykkäsin todella paljon. Pienessä kaupungissa asuminen mahdollisti myös sen, että pääsi näkemään oikeasti autenttista japanilaista elämää.

Suurin kulttuurishokki oli positiivinen

Vaikka uuteen kulttuuriin sopeutuminen jännitti, kokee Perttu sen sujuneen hyvin.

– Aluksi japanilainen tapakulttuuri mietitytti ehkä vähän liikaakin. Pelkäsin, että osaanko käyttäytyä oikealla tavalla loukkaamatta ketään. Aika pian kuitenkin huomasi, että suomalaisilla käytöstavoilla pärjää jo hyvin.

Yllätyksenä Pertulle tuli se, että monessa paikassa ei osattu ollenkaan englantia.

– Sellaisissa tilanteissa selvisi kuitenkin kääntäjän ja elekielen avulla. Olin myös opiskellut etukäteen vähän japania.

Suurin Pertun kokema kulttuurishokki oli positiivinen. Hän kertoo yllättyneensä kerta toisensa jälkeen siitä, kuinka ystävällisiä ja avuliaita japanilaiset ovat.

– Sain paikallisilta usein apua paikkojen löytämisessä ja muissa kysymyksissä.

Japanilaisten ystävällisyys tuli esille myös Pertun kavereiden kokemusten kautta.

– Yksi kaveri kertoi, että eräs paikallinen oli jättänyt menemättä bussiin vain voidakseen auttaa ystävääni, joka oli pyytänyt neuvoa. Eräs kaveri taas kaatui pyörällä ja hänet vietiin erään auttajan kotiin, jossa haava puhdistettiin ja paikattiin.

Mielenkiintoisia ja hyödyllisiä opintoja

Pertun vaihtokoulu oli Kitami Institute of Technology. Siellä hän opiskeli omaan alaansa liittyvien opintojen lisäksi matematiikkaa sekä japanin kieltä ja kulttuuria.

– Opinnot olivat mielenkiintoisia ja antoivat paljon hyötyjä niin ammatillisesti kuin muutenkin.

Kaikista eniten Perttu kokee saaneensa opinnoista, joissa käsiteltiin japanilaista kulttuuria. Opintojen aikana hän pääsi tutustumaan syvemmin muun muassa Kitamin historiaan ja japanilaiseen oppimisjärjestelmään.

– Kävimme tutustumassa esimerkiksi erilaisiin nähtävyyksiin Kitamissa ja vierailimme japanilaisella ala-asteella sekä esikoulussa.

Japanissa opiskelu ei poikennut Pertun mielestä merkittävästi Suomessa opiskelusta. Pisteytystä ja erilaisia testejä hän kokee kuitenkin olleen enemmän.

– Se toi pientä painetta opiskeluun, kun oli useampia testejä, jotka vaikuttivat merkittävästi koko kurssin arvosteluun.

Kotoisaa tunnelmaa kouluun toi se, että välillä opettajilta kuuli myös suomen kieltä.

– Joskus koko tunti saattoi olla japaniksi, mutta sitten oppitunnin päätteeksi opettaja heitti, että moi moi. Monilla japanilaisilla oli joko kokemusta tai tietoa Suomesta.

Vapaa-ajan lempipuuhana reissaaminen

Vapaa-aikaansa Perttu tykkäsi käyttää erityisesti reissaamiseen. Vaihdon aikana hän matkusti eri kaupungeissa Hokkaidossa sekä Kiotossa ja Tokiossa.

– Matkustelun lisäksi tykkäsin muun muassa viettää paljon aikaa kavereiden kanssa, käydä ravintoloissa syömässä, tehdä pieniä retkiä ja katsella luontoa Kitamissa.

Ikimuistoisin kokemus Pertulle oli paikalliset kesäfestarit Kitamissa.

– Tapahtuma järjestettiin kauniilla puistoalueella, joka oli täynnä erilaisia kojuja, hyvää ruokaa ja ihmisiä hyvällä mielellä. Kun siellä katsoi ilotulituksia kavereiden ympäröimänä, piti ihan nipistää itseään, että onko tämä totta.

Uteliaana ja avoimin mielin maailmalle

Perttu kokee saaneensa vaihdolta juuri niitä asioita, joita hän siltä toivoikin.

– Halusin tavata ihmisiä, saada uusia kokemuksia, nähdä paikkoja ja kasvaa sekä kehittyä. Kaiken sen sain ja vielä enemmänkin.

Perttu suosittelee vaihtoon lähtöä kaikille, joita se vähänkään kiinnostaa.

– Siihen mahdollisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua. Sanat eivät edes riitä kuvailemaan, kuinka mahtava kokemus vaihto oli.

Vaihtoon lähteviä Perttu kannustaa suuntaamaan maailmalle uteliain ja avoimin mielin.

– Kannattaa vain luottaa itseensä ja mennä rohkeasti tutustumaan uusiin ihmisiin sekä kokemaan uusia asioita.