Skip to content
Kevään vihreä koivumetsä

CANEMURE – Towards Carbon Neutral Municipalities and Regions in Finland

1.11.2018 - 31.10.2024

Maa- ja metsätalousalat

Canemure-hankkeen julkaisuja


Kuure, P., Suonperä, E. & Leskelä, S. 2023. AlasSken-työkalua käytetään kuntakohtaisten kasvihuonekaasupäästöjen ennustamisessa. Oamk Journal. 122/2023.

Suonperä, E. & Imppola, R. 2023. Arjen ostoksia ja suurhankintoja -kulutusperusteinen laskenta avaa uuden näkökulman ilmastopäästöjen tarkasteluun. Oamk Journal. 95/2023.

Kuure, P. 2023. Kasvihuonekaasupäästöjen kehitys Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Päästökehityksen tarkastelu ALasSken -työkalun avulla. Opinnäytetyö. Oulun ammattikorkeakoulu. Energiatekniikan tutkinto-ohjelma.

Myllylä, A. 2023. Näkökulmia maatalouden ilmastotoimiin liittyvään viestintään. Opinnäytetyö. Oulun ammattikorkeakoulu. Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelma. 

Suonperä, E. & Imppola, R. 2022. Ilmastotiekartasta reittejä parempaan suuntaan. Oamk Journal. 204/2022.

Kettunen, E., Meskus, J., Suonperä, E. & Imppola, R. 2022. Kevennetty maanmuokkaus säästää euroja ja parantaa kasvukuntoa. Oamk Journal. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 175.

Karvonen, I., Suonperä, E., Käyhkö, V. & Imppola, R. 2022. Kunnista liikennebiokaasun edelläkävijöitä. Oamk Journal. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 8.

Leskelä, J., Suonperä, E., Imppola, R. & Virta, T. 2021. Sähköauton kustannus- ja päästölaskelmat sekä laajeneva latauspisteverkosto tukevat ilmastoviisaan liikenteen kehittämistä. Oamk Journal. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 51.

Suonperä, E., Imppola, R. & Virkkula, O. 2021. Päästökehitys puntarissa -skenaariotyökalulla kunnat kurkistavat tulevaisuuteen. Oamk Journal. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 34.

Virkkula, O., Imppola, R. & Suonperä, E. 2021. Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyö on kuntiensa näköistä ja yhteistyöhön tukeutuvaa. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 33.

Imppola, R., Isomäki, R., Suonperä, E. & Virkkula, O. 2021. Ilmastotiekarttaa rakentamassa. Telulainen. Oulun ammattikorkeakoulu, tekniikan ja luonnonvara-alan yksikön julkaisut. nro 1 vol 2. 

Virta, T. & Imppola, R. 2021. HINKU-toiminta on taloudellisesti järkevää. Tervareitti. Verkkojulkaisu 29.4.2021.

Virkkula, O., Imppola, R. & Moilanen, S. 2020. ”Tämä on helppoa, meillä näitä tehdään jo” – keskustelua ilmastolupauksista ja maakunnallisesta ilmastotyöstä. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 4.

Imppola, R., Pesola, T. & Moilanen, S. 2019. Luonnonvara-alalla voima kumpuaa yhteistyöstä. Teoksessa M. Paldanius (toim.) Oulun alueen ja Pohjois-Suomen kehitystä tuetaan monipuolisella tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöllä. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 89.

Pohjois-Pohjanmaan alueseminaarien materiaalit

Ilmasto muuttuu – muuttuuko maa- ja metsätalous? -tapahtumassa tarjottiin uusia näkökulmia ilmastonmuutoksen myötä syntyneisiin muutostarpeisiin maa- ja metsätaloudessa. Tilaisuus järjestettiin hybriditilaisuutena Liminganlahden luontokeskuksessa yhteistyössä ELY-keskusten valtakunnallisen ilmastoyksikön kanssa. Tutustu tilaisuuden materiaaleihin täällä!

Pääset palaamaan tilaisuuden puheenvuoroihin myös tallenteesta: Ilmasto muuttuu – muuttuuko maa- ja metsätalous -tapahtuman tallenne.

Aika toimia – Pohjoisen ilmastopäivä 5.10.2021: Esitysmateriaalit (drive-kansio)

Tervetulo-sanat, toiminnanjohtaja Matti Tyhtilä, MTK

Maakunnallinen ilmastotyö

Tallenne Ritva Imppolan esityksestä:

Vaikuttavuutta ilmastotyöhön

Harri Kontion esityksen tallenne:

Tuleva ilmasto maatalouden näkökulmasta

Jussi Malilan esityksen tallenne:

Suomen hiilinielu yhteismetsä, Uudet tulonlähteet metsätaloudessa

Petri Luukkosen esityksen tallenne:

Carbon Action ja hiiliviljelyn käytännöt

Tallenne Sanna Söderlundin esityksestä:

Ilmastotekoja maataloudessa

Tallenne Marko Sorviston esityksestä:

Yhteistyöllä vaikuttavuutta tekoihin, toimitusjohtaja Leena Vuotovesi, Iin Micropolis Oy

Pohjois-Pohjanmaan ilmastokahvien materiaalit

Syyskuisten ilmastokahvien aiheena oli Pohjois-Pohjanmaan ilmastotiekartta 2.0, jonka lisäksi kuultiin miten ilmastotiekartan toimia toteutetaan niin kunnallisella- kuin seutukunnallisella tasolla. Tilaisuuden järjestivät Canemure-hanke ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Ritva Isomäki Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Pohjois-Pohjanmaan kesäkuun ilmastokahveilla syvennytään turvemaan hyödyntämiseen energiantuotannossa, joutomaiden mahdollisuuksiin ja Pohjois-Pohjanmaan ilmastotiekartan suuntaviivoihin. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun Canemure-, Komio- ja Ekoenergia-hankkeet. Tilausuuden puheenjohtajana toimi Karoliina Mäki Oulun ammattikorkeakoulusta.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Pohjois-Pohjanmaan toukokuun ilmastokahveilla aiheena oli biojätteen erilliskeräysvelvoite ja sen eri toteuttamisvaihtoehdot Pohjois-Pohjanmaan kunnissa ja kotitalouksissa. Tilaisuuden järjesti Oulun ammattikorkeakoulun Canemure-hanke ja puheenjohtajana toimi Ritva Imppola Oulun ammattikorkeakoulusta.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Pohjois-Pohjanmaan huhtikuun virtuaalisilla ilmastokahveilla aiheena oli biohiili. Puheenvuoroissa käsiteltiin biohiilen valmistusta, raaka-aineita, kotitarvevalmistusta sekä esiteltiin biohiilituotteita. Tilaisuuden järjesti Oulun ammattikorkeakoulun Canemure ja Biohiilen aika -hankkeet. Puheenjohtajana tilaisuudessa toimi Oulun ammattikorkeakoulun johtaja tutkija Sanna Tyni.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Pohjois-Pohjanmaan maaliskuun virtuaalisilla ilmastokahveilla aiheena oli droonit sekä älykäs älymaatalous ja maatalouden digitaaliset ratkaisut. Tilaisuuden järjestivät Oulun ammattikorkeakoulun Canemure ja Osaajaverkko -hankkeet, ja tilaisuuden puheenjohtajana toimi projektisuunnittelija Kati Tervo Oulun ammattikorkeakoulusta.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Pohjois-Pohjanmaan helmikuun virtuaalisilla ilmastokahveilla jaettiin tietoa kestävistä ruokavalinnoista sekä tietoa ruokahävikin ilmastovaikutuksista sekä siitä, miten oman kotitalouden ruokahävikkiään voi vähentää. Puheenjohtajana toimi luonnontuotteiden ja kestävän kehityksen asiantuntija Mervi Tiermas ProAgria Oulusta.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Tilaisuudessa aiheina olivat muun muassa, miten eri hankintaryhmät eroavat ilmastovaikutuksiltaan ja miten vähähiilisyys otetaan huomioon eri mittakaavan hankintoja suunnitellessa. Mukana oli myös case-esimerkkejä haasteellisista hankintaprosesseista ja niiden ratkaisuista.

Klikkaa tästä tilaisuuden materiaaleihin!

Pohjois-Pohjanmaan virtuaalisilla ilmastokahveilla jaettiin tietoa ELY-keskusten uuden valtakunnallisen ilmastoyksikön toiminnasta, maankäyttösektorin päästöistä ja ilmastoviisaan maankäytön suunnitteluun kehitetystä hiilikartta-palvelusta. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Riitta Syvälä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Ohjelma

Tilaisuuden avaus ja valtakunnallisen ilmastoyksikön esittely, Riitta Syvälä, yksikön päällikkö, ELY-keskus

Puheenjohtajana tutkija Maarit Liimatainen, Luonnonvarakeskus

Työkalut maaperän hiilivarannon muutoksen arviointiin: Wisu-viljelysuunnitteluohjelma ja Biocode hiilijalanjälkilaskuri , Marika Sohlo, ProAgria Oulu

Tilaisuudessa tuoreinta tietoa, ratkaisuvaihtoehtoja ja yritysesimerkkejä uuden ajan energiaratkaisuihin sekä ilmastonmuutoksen hillintään.

Webinaarin materiaalit

Energiavarastolla eroon fossiilisista polttoaineista, Kari Suninen & Aleksi Porkola, Elstor Oy

Yritysesimerkki: Kodin älykkäät sähköjärjestelmät ja kulutuksen suunnittelu, Pentti Palo, CleWorks Oy

Toimintaohjeet sähkökatkojen aikaan ja kotivara, Helena Paaso, Pohjois-Pohjanmaan Martat ry

Materiaaleja ja lisätietoja Pohjois-Pohjanmaan Marttojen kotisivuilta

Isäntänä Alueellinen energianeuvonta ja Kahina-hanke, puheenjohtajana Tuomas Niskanen, Kajaanin yliopistokeskus

Webinaarin materiaalit

Pienemmät päästöt – isommat säästöt, Tuomas Niskanen, Kahina-hanke 

Kunnat ilmastokonkareiksi –paneelikeskustelu ​

  • Puolanka, tekninen johtaja Marko Väyrynen​
  • Utajärvi, elinympäristöjohtaja Petri Leskinen​
  • Liminka, ympäristösuunnittelija Pihla Hasan 

Isäntänä Sustainable Resilient Coasts -hanke ja NuortenAgenda2030, puheenjohtajana Kalle Pyky

Webinaarin materiaalit

Ohjelma:

Nuoret ja ilmastotyö, Kalle Pyky, NuortenAgenda2030

Nuoret vallan kahvassa, Videotervehdys Anni Katajikko, Vaalan nuorisoneuvosto
kommenttipuheenvuoro kunnanjohtaja Miira Raiskila

Paikallinen vaikuttaminen ilmastoon, Annukka Loukola ja Lumi Ripatti, Hailuodon kunta

Isäntänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puheenjohtajana ylijohtaja Jonas Liimatta

Webinaarin materiaalit

Webinaarin materiaalit

Kaikki kyytiin konsepti -Liikkumisen vaihtoehtoja, Heikki Waris, Coreorient Oy