Siirry sisältöön
Mies lippalakissa keltaisen taustan edessä.

Insinööri (AMK), konetekniikka

Konetekniikan insinöörinä osallistut kaikkien ihmisen tekemien esineiden, laitteiden ja koneiden tekemiseen tai suunnitteluun. Olemme rakentaneet Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikassa opinnot sellaisiksi, että niiden aikana pääset luomaan suhteita ja näyttämään taitojasi käytännönläheisesti toimialan työnantajille. Tavoitteenamme on, että sinä työllistyt insinöörin työtehtäviin. Se on paljon enemmän kuin se, että opiskelijana valmistut. Tarjoamme mahdollisuuden myös kaksoistutkintoon: voit saada samalla sekä suomalaisen että saksalaisen tai hollantilaisen insinöörin paperit. 

Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelet konetekniikkaa nykyaikaisissa laboratorioissa ja muissa oppimisympäristöissä. Meillä opiskellessasi pääset käyttämään muun muassa vasta uusittuja valmistustekniikan ja robotiikan laiteita. Autolaboratoriomme on jo nyt maailmankuulu, ja kalustoa uusitaan palvelemaan myös isojen työkoneiden tuotekehitystä ja testausta. Opiskelijamme ovat myös mukana monissa käynnissä olevissa hankkeissamme. Ensimmäinen opintovuosi on kaikille yhteinen. Suuntautumisvaihtoehdon mukaisia opintoja teet toisesta opintovuodesta alkaen.

Valittavanasi ovat seuraavat kolme suuntautumisvaihtoehtoa:

Auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehto 

Auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehdon opinnoissa perehdyt autoalan jälkimarkkinointiin, auto- ja työkone-elektroniikkaan, polttomoottori- ja hybridivoimansiirtotekniikkaan sekä nykyaikaisiin ohjaus- ja säätöjärjestelmiin. Oppimisympäristöösi kuuluu yksi Suomen monipuolisimmista autolaboratorioista. 

Keskeisiä vahvuusalueitamme ovat moottorinohjaus- ja tiedonkeruujärjestelmät sekä testausmenetelmät laboratoriossa ja pohjoisissa olosuhteissa. Osan kolmannen vuoden opinnoista teet ohjattuina projektitöinä yrityksissä. Opintojen aikana osallistut ajoneuvokatsastajan alalletulokoulutukseen, jonka jälkeen voit suorittaa Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) järjestämän katsastajan loppututkinnon.

Valmistuttuasi insinööriksi auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehdosta voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin tehtäviin:

  • autojen ja työkoneiden huoltoon, korjaukseen ja varaosamyyntiin liittyvät tehtävät, esimerkiksi korjaamon esimies
  • katsastaja
  • ajoneuvojen vahinkotarkastaja
  • auto- ja työkonealan kouluttajan tehtävät, esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen opettaja
  • auto- ja työkonetekniikan tuotekehitystehtävät, esimerkiksi kaivoskoneiden testausinsinööri.  

Katso video autotekniikan opiskelusta autolaboratoriossamme

Koneautomaation suuntautumisvaihtoehto

Koneautomaation insinöörinä suunnittelet laitteita, tuotteita ja esineitä: niiden ulkonäköä, materiaaleja, rakennetta ja toimintaa. Opinnoissa opettelet hyödyntämään robotteja esimerkiksi tuotteen valmistuksessa. Laboratorioissa pääset rakentamaan prototyyppejä nykyaikaisilla työkaluilla, kuten 3D-tulostimilla, vesileikkurilla, jyrsimellä ja sorvilla. Opinnoissasi käytät esimerkiksi tuotekehityksen eri vaiheisiin ja automaation ohjausjärjestelmien suunnitteluun nykyaikaisia suunnittelu- ja simulointityökaluja kuten 3D-mallinnusohjelmia. Osan kolmannen vuoden opinnoista teet ohjattuina projektitöinä alueen yrityksissä.

Valmistuttuasi insinööriksi koneautomaation suuntautumisvaihtoehdosta voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin tehtäviin:

  • mekaniikkasuunnittelija
  • automaatiosuunnittelija
  • tuotesuunnittelija
  • rakennesuunnittelija
  • myynti-insinööri
  • projekti-insinööri
  • kehitysinsinööri
  • opettaja.

Tuotantotekniikan suuntautumisvaihtoehto

Tuotantotekniikan insinöörinä mietit, miten laitteita ja tuotteita olisi järkevintä valmistaa. Suunnittelet tehtaan layoutin eli sen, miten koneet on sijoiteltu ja miten valmistettavat tuotteet etenevät tehtaan tuotantolinjalla. Syvennyt myös kunnossapitoon sekä laatu-,  turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen. Opiskelet tiiviissä yhteistyössä teollisuuden kanssa ja yhden lukukauden opinnot suoritat ohjattuina projektitöinä teollisuusyrityksissä.

Tuotantotekniikassa opetetaan myös Lean-johtamista. Voit tutustua Leaniin materiaalimme avulla: Lean-erikoisnumero (PDF) sekä Lean2-erikoisnumero (PDF).

Valmistuttuasi työskentelet kone-, metalli- ja muun valmistavan teollisuuden eri tehtävissä, joita ovat esimerkiksi

  • työnjohtaja ​
  • tuotantoinsinööri
  • tuotannonkehittämisinsinööri
  • ​tuotannonsuunnittelija​
  • kunnossapitoinsinööri​
  • laatuinsinööri
  • käyttöinsinööri​
  • myynti- ja tarjouslaskentainsinööri​
  • ostaja  ​
  • tarkastusinsinööri.

Tuotantotekniikka on monipuolista ja haasteellista monin eri tavoin. Se on paras vaihtoehto niille, jotka haluavat osallistua ja toteuttaa erilaisia projekteja opintojen parissa sekä yhteistyönä monien yrityksen kanssa. Mielenkiintoinen ja täynnä mahdollisuuksia oleva suuntautumisvaihtoehto! Mukavat opettajat, jotka auttavat, kannustavat ja opettavat tuotantotekniikan opiskelijoille alan tietoa ja käytännön asiaa. Erittäin hyvin varustetut labrat, joissa saa kokeilla teoriatasolla opitut asiat käytännön kautta. Ihan parasta, en vaihtaisi toiseen!

Tuotantotekniikan opiskelija Juliia Hyväri

Vaihto-opiskelu ja kansainvälisyys konetekniikan opinnoissa

Vaihtoon lähteminen on erinomainen tapa kartuttaa kansainvälistä kokemusta ja ottaa enemmän irti opiskeluajasta. Paitsi että saat unohtumattomia muistoja ja uusia ystäviä, kielitaitosi ja kulttuurintuntemuksesi lisääntyvät. Myös työnantajat arvostavat ulkomaan kokemusta, ja se onkin todella erinomainen lisä CV:ssäsi. Konetekniikan osastolla on tasokkaita partnerikorkeakouluja ympäri maailman. Eniten kohteita on Euroopassa.  Suosittuja kohteita ovat mm. Saksa, Hollanti ja Itävalta.

Aktiivisinta vaihtoyhteistyömme on tällä hetkellä saksalaisten Technische Hochschule Ulmin ja alankomaalaisen Hanzen sekä itävaltalaisen Joanneumin kanssa.  Vaihto-opiskelun suositeltu ajankohta on kolmannen opintovuoden syksyllä, ja hakuaika on toisen opintovuoden tammi-helmikuussa. Opiskelukieli vaihtokohteissa on englanti.

Perinteisen vaihto-opiskelun lisäksi voit suorittaa myös kaksoistutkinnon saksalaisessa tai hollantilaisessa korkeakoulussa. Se tarkoittaa, että neljän vuoden opinnoista teet yhden vuoden opinnot ulkomailla mutta opiskeluaikasi ei pitene. Kaksoistutkinto antaa sinulle sekä suomalaisen että saksalaisen tai hollantilaisen insinöörin pätevyyden.

Videosta näet, minkälaisia kokemuksia opiskelijoillamme on vaihdosta:

Lisätietoa kansainvälisistä opiskelu- ja harjoittelumahdollisuuksista löydät Opinto-oppaasta

Konetekniikan insinööri työelämässä

Konetekniikan osasto tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa, ja olemme haluttu yhteistyökumppani yrityksille. Opiskelujen aikana pääset tekemään insinööritason kehitystehtäviä yrityksiin henkilökuntamme ohjauksessa. Opettajillamme on keskimäärin 15 vuoden teollinen kokemus, eli olemme tehneet käytännössä opettamiamme asioita. Kokemuksemme ja osaamisemme ovat tukenasi opiskelujesi ja yritysprojektien aikana. Tavoitteemme on, että sinä työllistyt jo opiskelujen aikana solmittujen yrityskontaktien avulla.

Teemme yritysten kanssa yhteisiä kehityshankkeita alan viimeisimmän teknologian ja laitekannan parissa. Euroopan unionin rahoittamissa yli 10 miljoonan euron kehityshankkeissamme investoimme laitteisiin ja osaamiseen, joita hyödynnämme sekä opetuksessa että yrityksiin tehtävissä kehitysprojekteissa. Laitekantamme niin yhteistoiminnallisine robotteineen kuin sähkö- ja hybridiajoneuvotekniikan tutkimus- ja tuotekehitysympäristöineen ovat alamme uusinta teknologiaa. Pääset kanssamme hyödyntämään uutta laitekantaamme alan yrityksiin.  

Avoin ammattikorkeakoulu

Jos et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, voit suorittaa alemman ammattikorkeakoulun opintoja myös Avoimessa ammattikorkeakoulussa. Ensimmäisen vuoden opinnot suoritettuasi voit hakea opiskeluoikeutta. 
Voit myös varmistaa opiskelupaikkasi konetekniikasta jo lukiossa tai opiskellessasi ammatillista tutkintoa, jos koulusi on mukana Oamk Highway -pilotissa. Oamk Highway -mallissa toisen asteen opiskelijalle luvataan opiskelupaikka tekniikasta tai luonnonvara-alalta, jos hän suorittaa opiskeluaikanaan Oamkin määrittelemät 15 opintopistettä sekä toisen asteen koulutuksen. Opinnot voi suorittaa milloin vain toisen asteen opintojen aikana, ja ne ovat opiskelijalle maksuttomia. Katso, onko koulusi mukana Oamk Highway -pilotissa.

Oamk-podcast: konetekniikan koulutus

Konetekniikka on autoista ja koneista kiinnostuneiden ala

Kaksoistutkinto avaa mahdollisuuden kansainvälisiin työtehtäviin

Opiskelijatarinat

Teemu seisoo kasvipuutarhassa.

Teemu Kokki: ”Alavalintani tuli vähän puskista Teemu Kokki valmistui Oamkista…

Mies hymyilee ja hänen kasvoilleen on heijastettu matemaattisia kaavoja.

Oamkin vuoden opettaja haluaa levittää matematiikan ilosanomaa Sähkö-, automaatio- ja…

Pyry Vähäaho seisomassa tehtaan pihalla.

Lapsuudesta asti kantanut kiinnostus johti konetekniikan opintoihin Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikan…

Mies hymyilee lumisessa kerrostalon pihassa.

Konetekniikan koulutuksen monipuoliset mahdollisuudet innoittivat alalle Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikan opiskelija…

Aleksi Pernu

Koneet ja laitteet inspiroivat tulevaa konetekniikan insinööriä Aleksi Pernu on…