Skip to content

Lapsuudesta asti kantanut kiinnostus johti konetekniikan opintoihin

Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikan opinnoista valmistunut Pyry Vähäaho työskentelee mekaanisen kunnossapidon työnjohtajana ja työnsuunnittelijana Outokummulla. Hän muistelee opintojaan Oamkissa lämmöllä.

Kuva: Mikko-Pekka Karlin

Konetekniikan opinnot olivat aiemmin koneistajaksi opiskelleelle Pyry Vähäaholle luonteva jatkumo kouluttautumisessa. Pyryn kiinnostus alaa kohtaan on kantanut pienestä pitäen.

– Koneet ja niiden kunnossapito ovat olleet veressä jo pikkupojasta lähtien. Halusin lähteä opiskelemaan jotain sellaista, joka todella kiinnostaa.

Myös Oulun ammattikorkeakoulu oli Rovaniemeltä kotoisin olevalle Pyrylle selvä valinta: se oli kotipaikkakunnalta katsottuna lähin koulu, jonka konetekniikan koulutuksessa pystyi syventymään auto- ja työkonetekniikkaan.

– Autot ovat kiinnostaneet minua aina paljon, joten halusin ehdottomasti syventyä opinnoissani niihin.

Opinnoista hyviä kokemuksia

Pyry muistelee opintojaan Oulun ammattikorkeakoulussa lämmöllä. Hänen mielestään ilmapiiri koululla oli kannustava, ja opettajat olivat mukavia ja ammattitaitoisia.

– Meillä oli myös todella hyvä opiskeluporukka, josta sain elinikäisiä ystäviä. Oamk oli mielekäs ympäristö, johon sai aina tulla hyvillä mielin opiskelemaan.

Erityisesti Pyryllä on jäänyt mieleen laboratoriot, joissa pääsi toteuttamaan vapaasti itseään ja tekemään myös omia projekteja.

– Se oli todella innostavaa ja motivoivaa. Joskus saattoi löytää itsensä koululta puuhastelemasta, vaikka koulupäivä olisikin loppunut jo useampi tunti sitten.

Kuva: Mikko-Pekka Karlin

Töitä mieluisissa tehtävissä

Opintojen jälkeen Pyry on työllistynyt mekaanisen kunnossapidon työnjohtajaksi Outokummulle. Lisäksi hän työskentelee yrityksessä työnsuunnittelijana. Pyry kokee olevansa juuri hänelle sopivissa tehtävissä ja nauttii työstään.

– Koen, että tässä työssä minulla on kaikista eniten annettavaa. Olen viihtynyt todella hyvin.

Vaikka Pyry ei päätynytkään opintojen jälkeen töihin autojen pariin, kokee hän saaneensa opinnoista hyvät eväät työelämään. Työura Outokummullakin sai alkunsa opintoihin kuuluneiden työharjoittelujen kautta. Hän kertoo, että hän on pystynyt hyödyntämään työssään hyvin esimerkiksi teorian soveltamista käytäntöön.

– Koulussa opiskeltiin paljon syy-seuraussuhteita, joista on saanut paljon hyötyjä myös työelämään.

Autot ovat pysyneet Pyrylle rakkaana harrastuksena antoisan työn ohella.

– Se on ollut ihan hyvä ratkaisu, että olen erottanut harrastuksen työstä. Silloin harrastuksessakin varmasti säilyy intohimo.

Tulevaisuudessa Pyry haaveilee uralla etenemisestä. Hän kuitenkin nauttii nykyisestä työstään niin paljon, ettei hänellä ole kiire mihinkään.

Kiinnostus kantaa pitkälle

Pyryn mukaan konetekniikan opinnot vaativat oma-aloitteisuutta, motivaatiota ja innostusta tekniikan maailmaan. Kaikista tärkeimpänä hän pitää kiinnostusta alaa kohtaan.

– Jos vain löytyy kiinnostusta ja motivaatiota, pystyy kaiken kyllä oppimaan.

Pyry suosittelee konetekniikan opintoja kaikille alasta kiinnostuneille. Tulevia opiskelijoita hän kannustaa positiiviseen ja ennakkoluulottomaan asenteeseen.

– Kannattaa suunnata opintoihin avoimin mielin. Se on kaikista tärkeintä.

Kuva: Mikko-Pekka Karlin