Skip to content

Opinnäytetyön viimeistely

Opinnäytetyön viimeistely koostuu opinnäytetyön arvioinnista, kypsyysnäytteen antamisesta sekä opinnäytetyön tallentamisesta.

Arviointi

Hyväksytty opinnäytetyö vastaa tutkinto-ohjelmasi tavoitteita, opinnäytetyöstä annettuja ohjeita ja eettisiä periaatteita.

Halutessasi saat numeerisen arvosanan lisäksi palautteen opinnäytetyöstäsi.

AMK-tutkinto

Oppimistasi edistää oma itsearviointi koko opinnäytetyöprosessin ajan. Saat opinnäytetyöstäsi palautetta ohjaavalta opettajalta, toimeksiantajalta ja mahdollisissa seminaareissa vertaisarvioijilta. Opinnäytetyösi arvosanan antaa ammattikorkeakoulun henkilöstö.

Opinnäytetyö arvioidaan numeerisella asteikolla 0–5 aiheen valinnan ja suunnittelun, toteuttamisen, kirjallisen raportoinnin ja prosessin arviointikriteerien perusteella ottaen huomioon opinnäytetyön luonne. Arvosana muodostuu kokonaisuudesta ja kuvaa koko prosessin laatua.

Lataa arviointikriteerit ja niiden arvosanakuvaukset

YAMK-tutkinto

Opinnäytetyö arvioidaan numeerisella asteikolla 0–5 aiheen, tarkoituksen ja tavoitteen, tietoperustan, toteutuksen, tulosten ja johtopäätösten, pohdinnan ja tarkastelun, prosessin sekä raportoinnin arviointikriteerien perusteella ottaen huomioon opinnäytetyön luonne. Arvosana muodostuu kokonaisuudesta ja kuvaa koko prosessin laatua.

Kypsyysnäyte

Kirjoitat tutkintoasi varten opinnäytetyösi alalta kypsyysnäytteen, joka osoittaa perehtyneisyyttäsi alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoasi (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 § 8). 

Kypsyysnäytteen tulee olla rakenteeltaan, sisällöltään ja tyyliltään eheä teksti. Kypsyysnäytteessä sovellat opinnäyteprosessissasi opittuja tietoja ja taitoja sekä osoitat kykysi ammattialasi kirjalliseen viestintään ja tekstilajien hallintaan.

Voit kirjoittaa kypsyysnäytteen esseenä, artikkelina, blogina, lehdistötiedotteena, ammattialan seminaariesitelmänä tai posteriesityksenä. Saat lisätietoa opinnäytetyön ohjaajaltasi erilaisista kypsyysnäytteen vaihtoehdoista.

Esseenä tehtävä kypsyysnäyte kirjoitetaan arviointitilaisuudessa opinnäytetyön hyväksymisen jälkeen. Esseen aiheita on yksi tai voit valita yhden annetuista vaihtoehdoista. Esseen aiheena voi olla esimerkiksi

  • Opinnäytetyösi merkitys alan työelämälle ja sen kehittämiselle.
  • Miten opinnäytetyön tekeminen kasvatti ammatillista osaamistasi?
  • Opinnäytetyön mahdollisuudet ja kehittämiskohteet

Artikkelissa esitellään opinnäytetyön tulokset, johtopäätökset ja kehittämiskohteet. Onnistunut asiantuntija-artikkeli on informatiivinen ja etenee loogisesti. Kypsyysnäyte on vasta artikkelikäsikirjoitus, jota todennäköisesti pitää vielä muokata ennen sen julkaisua. Eri julkaisijoilla on omat ohjeensa, jotka koskevat muun muassa artikkelin muotoa

Artikkeliin verrattuna blogitekstin tyyli on vapaampi, toisinaan myös omakohtaisempi, mutta silti asiantuntijan näkökulmasta kirjoitettu. Blogiteksti on yleensä lyhyempi ja pohtivampi kuin artikkeli.

Artikkelin ja blogitekstin julkaisemiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Oamk Journaliin voit tarjota kypsyysnäytteenä kirjoittamaasi artikkelia tai blogitekstiä, mutta vasta sen jälkeen, kun kypsyysnäytteesi on hyväksytty. Jos sinulta pyydetään korjauksia kypsyysnäytteeseesi, tee korjaukset ennen kuin tarjoat kypsyysnäytettä julkaistavaksi.

Jos olet saanut koulusivistyksesi suomen tai ruotsin kielellä, kirjoitat kypsyysnäytteen koulusivistyksesi kielellä. Tutkinto-ohjelmasi kieli ei vaikuta kypsyysnäytteen kieleen.

Jos olet saanut koulusivistyksesi ulkomailla tai muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, kirjoitat kypsyysnäytteesi englannin kielellä.

Voit perustelluista syistä hakea muutosta kypsyysnäytteen kieleen Pulmussa. Asian päättää osaamisalajohtaja opintovastaavan esityksestä.

Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty – hylätty.

Alaan perehtyneisyydessä arvioidaan seuraavia asioita:

  • sisällön yhteys opinnäytetyöhön
  • sisällössä ilmenee tutkinnon alan mukainen osaaminen
  • sisältö vastaa otsikkoa

Opinnäytetyön ohjaaja arvioi alaan perehtyneisyyden.

Kun kypsyysnäyte on kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi, siitä arvioidaan alaan perehtyneisyyden lisäksi myös kieliasu. Kieliasultaan hyväksytty kypsyysnäyte täyttää seuraavat kriteerit:

  • Teksti on selkeä ja ymmärrettävä kokonaisuus, jonka lukija pystyy ymmärtämään perehtymättä kypsyysnäytteen laatijan opinnäytetyöhön.
  • Teksti noudattaa tehtävänantoa (esim. tekstilaji, kohderyhmä) ja tekstin tavoite täyttyy.
  • Teksti etenee loogisesti, ja siinä on selkeä jäsentely.
  • Kieliasu on pääasiallisesti huoliteltu ja viimeistelty, ja tekstissä käytetään hyvää asiatyyliä. Mahdolliset kielenhuollolliset virheet eivät olennaisesti vaikeuta tekstin ymmärtämistä.
  • Oman alan terminologiaa on käytetty tarkoituksenmukaisesti.
  • Näkökulmat tai väitteet on perusteltu eli argumentoitu.

Kun amk-kypsyysnäyte on kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi, Kielikeskus arvioi kypsyysnäytteen kieliasun asteikolla hyväksytty/täydennettävä. Jos kypsyysnäyte arvioidaan täydennettäväksi, opiskelija saa tekstistään palautteen kieliasun arvioijalta voidakseen valmistautua täydentämään kypsyysnäytettään. Kun kypsyysnäyte on kirjoitettu muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, sen arvioi opinnäytetyön ohjaaja alaan perehtyneisyyden osalta. Kieliasua ei arvioida.

Yamk-tutkinnon kypsyysnäytteen kieliasua ei arvioida erikseen, koska siitä ei tule merkintää tutkintotodistukseen.

Tallentaminen

Tallennat hyväksytyn ja kieliasultaan tarkistetun opinnäytetyösi Theseukseen. Muutoksia jo syötettyyn dokumenttiin ei voi tehdä jälkeenpäin. 

Theseus on Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n palvelu, joka tarjoaa Suomen ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä sekä julkaisuja verkossa. Theseukseen tallennuksen vaihtoehtoja ovat

  1. Avoin kokoelma eli työ avoimessa verkossa internetissä tai
  2. Käyttörajattu kokoelma eli rajoitettu käyttö vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa.

Opiskelija ja toimeksiantaja sopivat opinnäytetyön raportoinnin toiseen edellä mainituista kokoelmista. 

Saat vahvistusviestin, kun opinnäytetyösi on käsitelty ja julkaistu.

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija tallentaa opinnäytetyönsä Theseukseen, kun hän on saanut tutkinto-opiskelijan opiskeluoikeuden. Kaksoistutkinto-opiskelijan kotikorkeakoulussaan tekemää ja Oamkissa hyväksiluettavaa opinnäytetyötä ei tallenneta Theseukseen.

Opinnäytetyössä useita tekijöitä

Mikäli olet tehnyt opinnäytetyösi pari- tai ryhmätyönä, sopikaa yhdessä, kuka teistä tekee Theseus-tallennuksen. Riittää, että työ tallennetaan vain kertaalleen. Jos tekijät ovat eri tutkinto-ohjelmista, kirjasto lisää Theseukseen julkaisemisen yhteydessä ne tutkinto-ohjelmat, joita ei ole voitu lomakkeella tallentaa.

Jos tekijät ovat eri ammattikorkeakouluista, työ tulee tallentaa kunkin opiskelijan oman ammattikorkeakoulun kokoelmaan.