Opettajan koulutuksesta on ollut hyötyä kaikessa

Oamkin Ammatillisen opettajankoulutuksen yksikön uusi johtaja Markku Viitasaari tietää itsekin, millaista opettajan arki on.

Kauhavan kaupungin sivistysjohtajan tehtävästä Ammatillisen opettajankoulutuksen yksikön johtajaksi siirtynyt Markku Viitasaari on ensimmäisten työviikkojensa aikana ehtinyt huomata, miten laaja-alaista osaamista Oamkissa on.

– Oamkista on tullut oikein hyvä ensivaikutelma. Perehdytystä ja apua on saanut loistavasti enkä voi kuin kehua sitä, miten hyvin minut on otettu vastaan, Markku kertoo.

Oulussa vuodesta 2013 asuneena, mutta aiemman työnsä vuoksi viikot Kuortaneella viettänyt Markku oli seurannut kotikaupunkinsa työmahdollisuuksia. Hän kiinnostui heti avoimesta yksikönjohtajan paikasta.

– Koulutussektori kiinnosti, ja minulla oli hyvä käsitys Oamkista. Opettajakorkeakouluja on Suomessa vain viisi, joten tämä on aika uniikki paikka, johon taustanikin käy hyvin.

Alun perin Markku opiskeli luokanopettajaksi. Alan hän valitsi veljensä vinkistä.

– Luokanopettajan koulutus ja työ on ollut loistava pohja ja kantanut näihin päiviin asti. Tiedän omasta kokemuksesta, millaista opettajan arki on. Minun on helppo puhua opetushenkilöstön kanssa, kun olen itse toiminut opettajana eri asteilla.

Aina voi opiskella lisää

Markku on työskennellyt muun muassa sivistysjohtajana, rehtorina, musiikkioppilaitoksen opettajana ja luokanopettajana. Toimialajohtajan töitä hän on tehnyt yli kymmenen vuotta.

– Hyvä johtaja tuntee henkilöstönsä ja sen osaamisen hyvin. Haluan olla helposti lähestyttävä johtaja eli oveni on aina auki, kun se on mahdollista. Haluan myös olla edistämässä yksiköiden välistä yhteistyötä ja luomassa yhteistä ammattikorkeakoulua.

Markku ei vielä katso olevansa valmis tuomaan julki, miten ammatillista opettajankoulutusta tulisi kehittää. Nykytilanteeseen hän on jo tyytyväinen.

– Yksikkömme koulutusosaaminen on erittäin syvää ja laaja-alaista. Koulutuksen laatu ja läpäisyaste ovat korkeita, ja opiskelijapalaute on erittäin hyvää. Työn alla minulla on tutustuminen yksikkömme hanketoimintaan.

Oman taustansa takia Markku tietää, että aina on mahdollista opiskella lisää. Siitä tiedosta on hyötyä uudessa työssä.

– Melko aikaisessa vaiheessa oivalsin, ettei maailma ole sellainen, että kerran maisteriksi valmistuminen riittää. Oma opintieni oli kohtalaisen pitkä. Maisterin tutkinnosta tohtorin tutkintoon vei 29 vuotta ja siihen väliin mahtui monenlaista koulutusta. Siksi minun on helppo samaistua meille hakeviin opiskelijoihin, joilla voi olla parikin tutkintoa takana, ja nähdä, mitä he miettivät.

Ammattimaista harrastamista

Virtaa työhönsä Markku saa monipuolisesta liikunnasta ja erityisesti musiikista. Lapsena isän opetuksesta lähtenyt musiikkiharrastus kulkee vahvasti hänen mukanaan.

– Koulutuksistani määrällisesti suurin osa liittyy musiikkiin. Voikin sanoa, että olen korkeasti koulutettu säveltämisen, sovittamisen ja orkesterinjohdon harrastaja.

Markku nauttii esimerkiksi kuorosävellysten ja -sovitusten tekemisestä, johon hänellä on koulutuksenkin puolesta valmiudet. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyssä valtakunnallisessa P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailussa hänen teoksensa Ole totta saikin kunniamaininnan.

– On hauska harrastaa sellaista, jonka osaa aika hyvin.

Markku Viitasaari

Ikä: 56

Koulutus: KT, FL, luokanopettaja, musiikin aineenopettaja, musiikkipedagogi

Työhistoria: Kauhavan kaupungin sivistysjohtaja, Kauhajoen kaupungin sivistysjohtaja, Panula-opiston rehtori, tuntiopettaja OSAOssa ja Oulun yliopistossa, musiikkioppilaitoksen opettaja, luokanopettaja

Perhe: kolme aikuista lasta, puoliso

Harrastukset: säveltäminen, sovittaminen, orkesterinjohtaminen, hiihto, uiminen, kuntosali, sulkapallo

Twitter: @M_Viitasaari