Oamkia pitkään johtanut Jouko Paaso jää kesällä eläkkeelle – työvuosiin mahtui haasteita ja muutoksia, mutta sitäkin enemmän ilon hetkiä ja onnistumisia

Jouko Paaso ehti työskennellä Oulun ammattikorkeakoulussa lähes 12 vuoden ajan, joista 11 vuotta rehtorina. Viimeisimmän lukuvuoden Jouko teki töitä vanhempana neuvonantajana, kun rehtorin virka siirtyi Heidi Fagerholmille lokakuussa 2020.

Teksti: Julia Asikainen

Jouko Paaso siirtyy viettämään eläkepäiviään heinäkuun alusta alkaen. Hän jättää uransa taakseen haikein mielin, sillä vuosien aikana on ehtinyt kertyä valtavasti hyviä muistoja. Toisaalta hänestä tuntuu siltä, että nyt on juuri oikea hetki jäädä eläkkeelle.

– Toimintamallit ovat muuttuneet paljon sen jälkeen, kun Oulun yliopistosta tuli Oamkin enemmistöomistaja vuonna 2018. Muutokset ovat luoneet pohjan uudenlaiselle aikakaudelle, jonka alkaessa tuntuu sopivalta jättää oma ura taakse, Paaso kommentoi.

Ensikosketuksen rehtorin työhön Jouko sai jo 17 vuotta sitten, kun hän aloitti viisi vuotta kestäneen viran Vaasan ammattikorkeakoulun rehtorina. Hän on tuntenut rehtorin työn alusta alkaen omakseen, sillä hän kokee johtajuuden sopivan hänen luonteelleen hyvin.

– Johtajuus on minulle varmasti jossain määrin kutsumusammatti. Olen huomannut, että pyrin koko ajan luomaan ratkaisuja asioiden eteenpäin viemiseksi ja pidän organisoinnista.

Aikoinaan sähkötekniikan diplomi-insinööriksi kouluttautunut Jouko on myös aina nauttinut ihmisten kanssa työskentelystä. Ennen rehtorin uraa hän on tehnyt töitä tietotekniikan yliopettajana Raahen tietokonealan oppilaitoksessa, josta tuli myöhemmin osa Oulun ammattikorkeakoulua. Hän on myös hoitanut Oulun yliopiston teknisen tiedekunnan määräaikaista professuuria sekä ollut Pehr Brahe -ohjelmistolaboratorion ja yliopiston Raahen toimipisteen johtajana opetustyönsä ohella. Lisäksi hän on työskennellyt uransa alussa ohjelmistosuunnittelijana LM Ericssonilla ja toiminut tutkijana sekä VTT:llä että vuoden ajan Saksassa.

– Olen kokenut monipuolisen työurani ja erityisesti laajan opetuskokemukseni korkeakouluympäristössä hyödylliseksi taustaksi rehtorin työssä.

Takana antoisat työvuodet

Joukon uraan Oamkin rehtorina on mahtunut isoja muutoksia, kuten ammattikorkeakoulujen muuttuminen osakeyhtiöiksi, yliopistoyhteistyön tiivistyminen sekä Oamkin Kaukovainion ja Raksilan yksiköiden muutot Linnanmaalle. Muutokset ovat tuoneet työhön omat haasteensa, mutta niistäkin on selvitty yhdessä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa mainiosti.  

– Oamk on ollut aivan mahtava ympäristö työskennellä. Henkilöstön kanssa on saatu vietyä haastaviakin asioita sujuvasti eteenpäin, ja opiskelijoiden kanssa on ollut ilo toimia.

Kun Jouko pohtii parhaimpia muistojaan koulun rehtorina, nostaa hän ensimmäisenä esille Oamkin hyvän menestyksen korkeakoulujen bränditutkimuksissa. Esimerkiksi Taloustutkimuksen viime vuonna tekemä tutkimus kertoo, että Oamk on kolmanneksi arvostetuin korkeakoulu alle 30-vuotiaiden keskuudessa.

– Tutkimusten mukaan Oamkilla on vahva brändi ja hyvä maine. Se kertoo siitä, että olemme tehneet hyvää työtä.

Hymyn hänen huulilleen tuo myös Oamkin yhteisöllisyys, jonka on arvioitu olevan poikkeuksellisen näkyvää. Tämä selviää viimeisimmistä Oamkille tehdyistä auditoinneista, eli virallisista korkeakouluille tehtävistä arvioinneista.

– Muistelen lämmöllä myös kaikkia henkilökunnan yhteisiä tilaisuuksia ja arkipäiväisiä keskusteluja. Henkilöstön keskuudessa on vallinnut aina välitön tunnelma ja hyvä ilmapiiri.

Menestynyt ammattikorkeakoulu myös tulevaisuudessa

Oamk näyttäytyy Joukon silmissä tulevaisuudessakin menestyvänä ammattikorkeakouluna, jossa on sekä hyvä opiskella että työskennellä. Hän uskoo, että tiivistynyt yhteistyö yliopiston kanssa on iso mahdollisuus Oamkille, mutta onnistuminen edellyttää, että Oamkin erityistarpeet huomioidaan riittävästi ja Oamkissa kehitettyä osaamista hyödynnetään.

– Yhteistyö tuo Oamkille hyvät mahdollisuudet kehittyä, mutta samalla toivon Oamkin säilyvän jatkossakin omaleimaisena, vahvana ja työelämäläheisenä korkeakouluna.

Eläkepäivilleen hänellä ei ole vielä mitään erityisempiä suunnitelmia, mutta ainakin lastenlastensa kanssa hän aikoo viettää paljon aikaa. Toiveissa on myös nauttia harrastuksista, joihin kuuluu muun muassa rotaritoimintaa ja liikuntaa.

– Toivon pysyväni terveenä, jotta pystyn jatkamaan harrastamista jatkossakin.

Eläkkeelle jäädessään Jouko haluaa kiittää niin henkilöstöä kuin opiskelijoitakin yhteisistä vuosista.

– Lisäksi haluan sanoa, että jatkakaa sitä hienoa ja sitoutunutta työtä, jota olemme tähänkin asti yhdessä tehneet. Meillä on Oulussa todella hyvä ammattikorkeakoulu, jonka kehittämistä kannattaa ehdottomasti jatkaa.