Skip to content

Oamk liittyi korkeakoulujen Climate University -verkostoon – ”Tämä on opiskelijoille hieno mahdollisuus kartuttaa osaamista ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä”

Climate University -verkosto tarjoaa verkko-opetuksena ajankohtaisia ilmasto- ja kestävyysaiheisia kursseja. Oamkin opiskelijat pääsevät valitsemaan kursseja syksyllä 2022.

Ensi syksystä alkaen Oamkin opiskelijoilla on mahdollisuus nostaa osaamistaan ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä uudelle tasolle, kun he pääsevät käymään osana opintojaan Ilmastoyliopiston eli Climate Universityn tarjoamia kursseja. Kurssit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille ja ne toteutetaan verkko-opetuksena.

– Todella hienoa saada myös Oamk mukaan verkostoon. Nyt mukana on jo 25 suomalaista korkeakoulua, kertoo Climate Universityn koordinaattori Laura Riuttanen.

Riuttasen mukaan Climate University -verkosto sai alkunsa tarpeesta kehittää ilmasto- ja kestävyysopetusta Suomessa. Tarve kävi ilmi Sitran vuonna 2014 teettämästä selvityksestä, jossa tarkasteltiin ilmastoalan koulutuksen nykytilaa. Tarpeeseen vastatakseen neljä korkeakoulua yhdistivät voimansa ja suunnittelivat ilmastonmuutoksen perusteisiin keskittyvän Ilmasto.nyt-opintokokonaisuuden, joka toimi ponnahduslautana Climate Universityn kehittämiselle. 

– Kaikille avoin opintokokonaisuus todettiin niin toimivaksi, että saimme vuosille 2018–2020 Sitralta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen lähteä laajentamaan korkeakoulujen välistä opetusyhteistyötä ilmasto- ja kestävyysteemoista.

Korkeakoulujen monitieteisellä yhteistyöllä suunniteltu Climate Universityn opetustarjonta julkaistiin vuoden 2020 lopulla.

Kursseilla mahdollisuus tutustua eri alojen opiskelijoihin

Tällä hetkellä Climate Universityn tarjonnassa on yhteensä 9 avointa kurssia, joiden pohjalta verkoston korkeakoulut toteutettavat omia kurssejaan. Kursseja on saatavilla sekä englannin että suomen kielellä. Lisäksi Ilmasto.nyt-kurssista on tulossa ruotsinkielinen versio.

– Opiskelija voi osallistua minkä tahansa korkeakoulun toteuttamalle kurssille, joten kursseilla pääsee tutustumaan useiden eri alojen ja korkeakoulujen opiskelijoihin.

Vaikka Climate Universityn kurssimateriaalit ovat saatavilla koko ajan, on opintopisteitä saadakseen osallistuttava korkeakoulujen toteuttamille kursseille. Nämä kurssit ovat aikataulutettuja ja sisältävät usein myös reaaliaikaista opetusta. Riuttasen mukaan tiedot kursseille ilmoittautumista löytyvät parhaiten Climate Universityn blogista osoitteesta blogs.helsinki.fi/climateuniversity

– Blogiin päivitetään aina lukuvuoden alussa tulevan syksyn ja kevään kurssit. Myös Climate Universityn sähköpostilistalle ilmoittautumalla saa tiedon tulevista ilmoittautumisista. 

Lisäksi verkoston ammattikorkeakoulut tarjoavat omia kurssejaan Campus Onlinen kautta.

Tärkeitä ja ajankohtaisia opintoja Oamkin opiskelijoille

Oamkin tekniikan ja luonnonvara-alan yksikön johtaja Ville Isoherranen näkee verkostoon liittymisen loistavana mahdollisuutena Oamkille.

– Tämä on opiskelijoille hieno mahdollisuus kartuttaa osaamista ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä. Ilmastonmuutos on globaali haaste, joka koskettaa meitä kaikkia, Isoherranen sanoo. 

Isoherrasen mukaan yksi merkittävä syy verkostoon liittymiselle oli Oamkissa syksyllä 2023 alkava uusi energiatekniikan ja kiertotalouden tutkinto-ohjelma.

– Pystymme hyödyntämään Climate Universityn tarjoamia kursseja osana tulevaa tutkinto-ohjelmaa, sillä verkostosta löytyy paljon mielenkiintoisia kursseja kiertotalousteemaan liittyen.

– Ennen kaikkea verkostoon liittyminen on kuitenkin keino tarjota kaikille Oamkin opiskelijoille mahdollisuus kasvattaa ymmärrystä erittäin tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista, kuten kiertotalouden järjestelmistä osana opintojaan, Isoherranen jatkaa.

Vielä seuraavien lukuvuosien aikana Climate Universityn tarjonnassa ei todennäköisesti nähdä Oamkin toteuttamia kursseja, vaan aluksi on tarkoitus hyödyntää muiden korkeakoulujen kurssitoteutuksia. Tulevaisuudessa opetustarjontaan on kuitenkin mahdollisesti tulossa myös kursseja, joiden toteuttamisessa Oamk on mukana.

– Oamkissa on vahvaa osaamista rakentamistekniikassa, joten kiertotalous rakentamisessa on yksi mahdollisuus luoda kiinnostava opintokokonaisuus myös Climate Universityn kautta tarjottavaksi.

Juttu: Julia Asikainen