Skip to content

Usein kysytyt kysymykset

Kursseihin voi ilmoittautua milloin vain toisen asteen opintojen aikana ilmoittautumisaikojen puitteissa. Suorituksia voi tehdä jokaisessa kurssissa ilmoitettujen aikarajojen puitteissa.

Opinnot tulee suorittaa toisen asteen opintojen aikana. Highway -opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna viimeistään saman lukukauden aikana valmistumisesta. Huomaathan, että mahdolliset hyväksiluvut (esim. tekniikan Highwayssa lukion 5 fysiikan kurssia) tulee tehdä ohjeiden mukaan toisen asteen opintojen aikana.

Hyväksilukuja voi hakea tekniikan fysiikasta ja luonnonvara-alan matematiikasta lukion kursseilla. Tekniikan fysiikan voi hyväksilukea viidellä hyväksytysti suoritetulla (vähintään arvosana 5) lukion fysiikan kurssilla. Luonnonvara-alan matematiikan voi hyväksilukea kuudella hyväksytysti suoritetulla (vähintään arvosana 5) lukion matematiikan kurssilla.

Tekniikan fysiikka: lähetä kopio opintosuoritusotteesta Sanna Alitalolle (sanna.alitalo@oamk.fi)

Luonnonvara-alan matematiikka: lähetä kopio opintosuoritusotteesta Hanna Laurellille (hanna.laurell@oamk.fi).

Opiskelupaikkaa tulee hakea:

Oamk Highwayn erillishaussa syksyllä: opinnot alkavat keväällä.

Oamk Highwayn erillishaussa keväällä: opinnot alkavat syksyllä.

Ensimmäisen lukuvuoden (1.8.-31.7./keväällä aloittava 1.1.-31.7.) poissaolo on mahdollista vain seuraavista lakisääteisistä syistä:

 • suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
 • tarvitsee vapaata opinnoistaan lapsensa hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä; tai
 • on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

Menetät. Et ole enää tämän jälkeen ensikertalainen.

Kyllä saat. Tekniikan Highwayn kurssit hyväksiluetaan mihin tahansa tekniikan tutkinto-ohjelmaan. Vastaavasti luonnonvara-alan Highway kurssit hyväksiluetaan luonnonvara-alan tutkinto-ohjelmassa. Tietotekniikan Highway-kurssit sopivat tietotekniikan tutkinto-ohjelmaan ja tietojenkäsittelyn kurssit vastaavasti tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmaan.  

Ei voi. Opinnot hyväksytään vain siihen Oamk Highway -opintokokonaisuuteen, johon ne on merkitty. Esimerkiksi tekniikan matematiikka 1 -kurssi soveltuu vain tekniikan Highway -opintokokonaisuuteen.

Vaihto kyllä onnistuu mikäli sinusta tuntuu, ettei aloittamasi Highway-opintokokonaisuuden opiskelu olekaan sinulle mielekästä. Ilmoita vaihdosta sähköpostilla osoitteeseen 2.aste-oamk@oulu.fi.


Kevään 2024 haussa: Vaadittu pohjakoulutus ja Oamk Highway -opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna 8.6.2024 mennessä.

Huom! Highway -opintokokonaisuus tulee suorittaa toisen asteen opintojen aikana. Olet itse vastuussa opintojen etenemisestä ja oikeassa haussa hakemisesta määräaikaan mennessä.

Kun  opiskelija on suorittanut vaaditun pohjakoulutuksen ja Oamk Highway -opintokokonaisuuden, hänellä on kaksi lukukautta aikaa hakea tutkinto-opiskelupaikkaa Oamkista. Esim. keväällä 2023 valmistuvan opiskelijan on haettava opiskelupaikkaa viimeistään keväällä 2024. Jos opiskelija valmistuu keväällä 2024, hän voi hakea opiskelupaikkaa kevään 2024 Oamk Highway -erillishaussa, kun hän on valmistunut toiselta asteelta ja Highway -opinnot on suoritettu viimeistään 8.6.2024 mennessä. Paikkaa tutkinto-opiskelijaksi haetaan Oamk Highway -erillishaussa. Haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa.

Hakija voi hakea ja tulla valituksi Oamk Highwayn erillishaussa keväällä 2023, vaikka hän olisi vastaanottanut toisen korkeakoulupaikan aiemmin kevään 2022 yhteishaussa. Yhden korkeakoulupaikan säännöksen mukaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Mikäli infoviestiä ei näy, muista tarkistaa myös roskaposti -kansio. Jos viestiä ei löydy, olisitko yhteydessä 2.aste-oamk@oulu.fi. Huomaathan, että virallinen ilmoittautuminen tulee tehdä Oamkin nettisivujen kautta ilmoittautumisaikana eli esimerkiksi ilmoittautuminen opolle/opettajalle ei vielä riitä. Opiskelijan tulee kuitenkin ilmoittautua myös opolle, jotta hän pystyy ohjaamaan opiskelijaa Highway-opinnoissa.

Jos olet suorittanut vaaditun pohjakoulutuksen ja Oamk Highway -opintokokonaisuuden, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Oamk Highway -erillishaussa.

Seuraava Oamk Highway -erillishaku järjestetään 13.3.2024 klo 8.00 – 27.3.2024 klo 15.00. Haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Haussa ovat mukana:

 • Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely
 • Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka
 • Insinööri (AMK), energia- ja ympäristötekniikka
 • Insinööri (AMK), konetekniikka
 • Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
 • Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka
 • Insinööri (AMK), talotekniikka
 • Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot

Huomaathan, että Oamk Highway -opiskelijana haet tutkinto-opiskelijaksi Oamk Highwayn erillishaussa. Halutessasi voit hakea myös yhteishaussa, mutta silloin opiskelupaikka ei ole varmistettu, kuten Oamk Highway erillishaussa. Yhteishaussa hakiessasi osallistut tavalliseen yhteishaun valintatapoihin.

Kurssi ilmoitetaan ilmoittautumisvaiheessa ilmoittautumislomakkeelle tai sähköpostilla osoitteeseen 2.aste-oamk@oulu.fi. Ilmoita kurssi vasta silloin, kun olet aloittamassa tekemään sitä.

Ei voi. Oamk Highway -linjan opiskelijan on oltava lukion tutkinto-opiskelija eikä lukion päättötodistusta ole suoritettu.

Oamk Highwayn opiskeluoikeus on voimassa opiskelijan suorittaessa lukion tutkintoa tai ammatillista tutkintoa. Kaksoistutkintoa suorittavan opiskelijan opinto-oikeus loppuu, kun hän saa ammatillisen tutkinnon suoritettua valmiiksi. Jos opiskelija jatkaa ammattiopiston tutkinnon jälkeen ylioppilastutkinnon suorittamista, niin tällöin Highway -opiskeluoikeutta ei enää ole.

Katso tallennetut infot 

Järjestimme tammi-helmikuussa 2022 Teamsissa infotilaisuuksia, joissa kerroimme, mitä eri alojen Highway-opinnot pitävät sisällään, millaista Highway-opiskelu on ja miten Highwaylle haetaan mukaan.  

Yhteystiedot

Highway-opintokyselyt, -tunnukset ja hakuun liittyvät asiat:
Avoin AMK
puh. 029 448 9213
2.aste-oamk@oulu.fi