Skip to content

Kulttuurialan yksikön johtaja antaa mieluiten oamkilaisten loistaa

Kulttuurialan uusi yksikönjohtaja Riitta Tötterström on 14-vuotiaasta lähtien työskennellyt ainoastaan musiikin alalla ennen vähittäistä siirtymistään hallinnollisiin tehtäviin. Kulttuurin suurkuluttajana Riitta nauttii Oamkilla työskentelystä, jossa kulttuuriala kattaa niin musiikin, tanssin kuin viestinnän. Oamkilla työvuosia on vierähtänyt eri tehtävissä liki parikymmentä vuotta ja Riitalla on vahva kokemus kulttuurialan ktki-johtajana toimimisesta.

 

– Olen edelleen hyvin motivoitunut työssäni! Haluan olla mukana vastaamassa kulttuurialan koulutuksesta Pohjois-Suomessa. Ja tämä uusi toimintamalli on kiinnostava eli me kuusi yksikönjohtajaa tartumme vararehtorin johdolla konkreettisesti kehittämistöihin.

Vaikka yhteiskunta muuttuu, tarvitaan Riitan mukaan aina sisältöjä ja luovaa osaamista. Kulttuurialan osaamista voi myös yhdistää muihin aloihin kuten sosiaali- ja terveysalalle sekä erilaisiin digitaalisiin ympäristöihin.

Alan haasteena Riitta näkee sen, ettei alan ammattilaisille ole hirveästi valmiita työpaikkoja tarjolla.

– Työ täytyy luoda itse ja tulevaisuudessa meidän täytyy entistä enemmän auttaa opiskelijoita näkemään jo opiskeluaikana se, miten monin tavoin he voivat hyödyntää osaamistaan. Heidän ajattelutapaansa pitää saada avarrettua muihinkin vaihtoehtoihin kuin siihen olennaisimpaan ammattiin, johon he ajattelivat valmistua.

Linnanmaan yhteiskampus avaa uusia mahdollisuuksia opiskelijoille, sillä korkeakoulut ovat suunnitelleet yhteisiä opintojaksoja ja jopa yhteisen taiteellisen produktion toteuttamista.

– Ensi syksynä on tarjolla yhteisiä opintojaksoja meidän musiikinopiskelijoille sekä yliopiston musiikkikasvatuksen opiskelijoille. Yhteistyötä on viritelty myös viestinnän ja tiedeviestinnän opiskelijoille ja mahdollisuuksia löytyy myös tanssin ja luokanopettajakoulutuksen suunnasta. Uskon, että yhteiskampus voi tuoda yllättäviäkin avauksia. Esimerkiksi yliopiston sähkötekniikan puolelta on oltu meistä kiinnostuneita.

Kulttuurialan yksikön johtajana Riitta haluaa olla helposti lähestyttävä ja sellainen, joka tukee ja pitää henkilökunnastaan huolta. Hän haluaisi ihmisten muistavan hänet myös siitä, että hän tuo mukanaan positiivista energiaa.

– Olen joskus sanonut, että tässä työssä on kaksi puolta. Talon ulkona eli verkostoissa ja sidosryhmätilaisuuksissa minun täytyy loistaa ja tuoda esille edustamaani koulutusalaa. Mutta omieni keskuudessa annan mieluummin henkilökunnan ja opiskelijoiden loistaa, toteaa Riitta.

Riitta nauttii niin paljon muiden esityksistä, että oma instrumentti, piano, on jäänyt viime aikoina vähemmälle.

Kaikille oamkilaisille hän lähettää seuraavia terveisiä:

– Tulkaa meidän tapahtumiin! Meillä on omissa tiloissa viikoittain erilaisia yleisötilaisuuksia joissa näkyy, mitä opiskelijat ovat oppineet: musiikki- ja tanssiesityksiä, taidenäyttelyitä, elokuvia sekä kirjallisia ja digitaalisia tuotoksia. Tutustutaan ja tehdään yhdessä asioita!

 

Riitta Tötterström 

Ikä: 61 vuotta

Koulutus: musiikin maisteri

Työhistoria: työskennellyt Oamkilla vuodesta 2000, opettajana Länsi-Pohjan musiikkiopistossa ja Oulun konservatoriossa

Perhe: puoliso Oamkin yliopettaja Jouko Tötterström sekä kolme aikuista lasta ja kaksi lastenlasta

Harrastukset: konsertit, ooppera- ja teatteriesitykset, taidenäyttelyt, elokuvat, pyöräily, hiihto ja pilates

Twitter: @rtotter