Skip to content

Koulutusvienti käynnistyi Amokissa

Ammatillisen opettajakorkeakoulun (Amok) koulutusvienti on hyvässä myötätuulessa. Yliopisto- ja lukio-opettajille suunnattu jatkokoulutushanke arvostetun meksikolaisen Universidad de Monterreyn kanssa alkoi heinäkuussa. Heti perään syyskuussa aloitimme yliopisto-opettajien lisäkoulutushankkeen myös toisen meksikolaisen yliopiston, Universidad de Creatividad e Innovación Humanan kanssa. Myös Kolumbiassa on alkamassa merkittävä koulutushanke SENA:n, Kolumbian työministeriön alaisuudessa toimivan maan suurimman ammatillisen koulutuksen järjestäjäorganisaation, kanssa pitkällisten neuvottelujen jälkeen.

Tyytyväisiä opettajia ja opiskelijoita! 

Universidad de Monterreylle suunniteltu koulutus, Pedagogical Competences 5 cr, toteutettiin Ammatillisen opettajakorkeakoulun osaamisperusteisen prosessin mukaisesti. Opettajina tässä koulutuksessa toimivat Amokin yliopettaja Iiris Happo ja Amokista valmistunut Riikka Barber EduNordicasta. Opetuskielinä olivat englanti ja espanja. Koulutus alkoi osallistujien itsearvioinnilla ja ohjauskeskusteluilla. Tämän jälkeen webinaareissa opiskeltiin yhdessä osaamistavoitteiden mukaista osaamista. Jokaisella osallistujalla oli myös vapaus valita hänelle itselleen sopiva tapa osoittaa osaamistaan. Ensimmäinen osaamisen osoittaminen ihastutti ja hämmästytti sekä opettajat että muut osallistujat. Universidad de Monterreyn Informaatiotutkimuksen laitoksen johtajana työskentelevä Juan Manuel González Fernández osoitti digipedagogista osaamistaan tekemänsä videon avulla: https://urly.fi/1KMU

Iiris ja Riikka kävivät helmikuussa juuri ennen koronan alkua työmatkalla Meksikossa useilla paikkakunnilla kertomassa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä varhaiskasvatuksesta yliopisto-opetukseen saakka. He kertoivat myös opettajankoulutuksesta Oulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Tilaisuuksiin Veracruzissa, Mexico Cityssä, Pueblassa ja Monterreyssä osallistui useita satoja koulutuksen ammattilaisia ja johtohenkilöitä, ja tilaisuudet saivat osakseen runsaasti huomiota myös paikallisessa mediassa:Estudian técnicas finlandesas para aplicarlas en la educación Nuevo León

TenarisTamsa contribuye al impulso de una educación de calidad

 

 

Kuva 1. Iiris ja Riikka meksikolaisten asiantuntijoiden kanssa paneelikeskustelussa Pueblassa järjestetyssä koulutusaiheisessa seminaarissa. Kuva 2. Iiriksen puheenvuoro alkamassa varhaiskasvatuksesta Monterreyn seminaarissa.

Monterreyssä tilaisuuden avasi Meksikon Suomen suurlähettiläs Päivi Pohjanheimo ja paikalla oli myös Business Finlandin edustaja Anna-Leena Siliämaa.

Vierailun aikana Iiris ja Riikka neuvottelivat koulutusmahdollisuuksista mm. Universidad de Monterreyn ja Universidad de Creatividad e Innovación Humanan kanssa, joiden molempien kanssa syntyi kesän aikana sopimus koulutusviennistä. Riikka sai lisäksi kutsun toimia pääpuhujana Latinalaisen Amerikan parhaimpiin yliopistoihin lukeutuvan Tecnológico de Monterreyn valtakunnallisessa lukio-opettajille suunnatussa seminaarissa, joka korona-tilanteesta johtuen järjestettiin kesäkuussa etäyhteydellä ja lähetettiin suorana televisiolähetyksenä tuhansille katsojille. Riikka edusti tilaisuudessa Amokia ja puhui suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja osaamisperusteisesta opettajankoulutuksesta.

Lisää koulutuksia on alkamassa Kolumbiassa paitsi SENA:n kanssa, jonka kanssa koulutusviennistä on sovittu syksyn aikana, myös muiden tahojen kanssa, joiden kanssa neuvottelut ovat vielä kesken. Neuvottelut kolumbialaisen SENA:n kanssa ovat kestäneet pitkään ja prosessi on ollut vaativa. Amokin koulutusviennistä vastaava lehtori Kimmo Kuortti ja Riikka Barber ovat tehneet työtä tämän sopimuksen eteen useita viikkoja lähes päivittäin – ja aikaerosta johtuen välillä yölläkin. Riikan lisäksi tässä koulutuksessa opettajana on Amokin lehtori Juha Pousi.

Iiriksen ja Riikan kokemukset Meksikon matkasta ja järjestetyistä koulutustilaisuuksista olivat innostavia ja mieleenpainuvia. Matkan aikataulusta ja toteutuneiden tilaisuuksien järjestelyistä vastasi Educación Recreativasta Carlos Lucío Ramos. Kaikki sujui hienosti ja suunnitelmien mukaan, ja mikä parasta, matka edesauttoi myös koulutusvientisopimusten syntymistä.

 

 

 

 

Iiris, Riikka ja Carlos upeasti onnistuneen Monterrey-seminaarin jälkeen