Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK / Master of Health Care, Clinical Expertise, Clinical Optometry
Tutkinto | Master of Health Care / Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto |
---|---|
Tutkintonimike | Master of Health Care / Optometristi (ylempi AMK) |
Laajuus/kesto | 90 op / 1–2,5 vuotta |
Tutkinto-ohjelma | Degree Programme in Clinical Expertise |
Aloituspaikat | 16 |
Opetusjärjestelyt | Opetus toteutetaan pääsin verkko-opetuksena. Yhteisiä webinaareja (etäyhteyksin) on noin 1-2 kuukaudessa riippuen opintojaksovalinnoista. Opintoihin sisältyy myös lähiopetusjaksoja, joihin osallistuminen määräytyy opintojaksovalintojen perusteella. Harjoitukset ja simulaatiot edellyttävät pääasiassa kampukselle paikan päälle tulemista. Kliinisen optometrian suuntautumisvaihtoehdossa opintojaksot rakentuvat joustavasti modulipohjaisista biolääketieteiden, silmälääketieteiden ja tutkimustyön opinnoista. Teoriamoduleita on yhteensä kuusi. Ensimmäinen lukukausi koostuu tieteellisen tutkimuksen opinnoista (moduli 1) ja tätä seuraa kaksi lukukautta kliinisiä ammattiopintoja (modulit 2-6). Opiskelijat aloittavat modulit etäopiskelujaksolla, minkä aikana opiskelija opiskelee itsenäisesti tai muodostaen opiskeluryhmiä. Lähiopetus koostuu kliinisistä käytännön workshopeista ja niitä järjestetään neljä kertaa opintojen aikana. Modulikohtaiset lähipäivät kestävät kerrallaan kaksi-kolme päivää. Opintojensa aikana opiskelijat suorittavat heidän tutkimusprojektinsa. Opetuskieli on englanti. Suomenkieliset opiskelijat voivat suorittaa farmakologian ja tutkimus- ja tiedontuottamismenetelmät suomeksi. |
Kampus | Kontinkankaan kampus, Kiviharjuntie 4, 90220 Oulu |
Hakuaika | 8.–22.1.2025 klo 15.00 |
Koulutus alkaa | Syksy 2025 |
Hakukelpoisuus
Pohjakoulutusvaatimuksena on
- optometristin korkeakoulututkinto (Suomessa tai ulkomailla suoritettu)
- Suomessa suoritettu opistoasteen optikon tutkinto
- kansainvälinen diplomitasoinen tutkinto optometrian alalta.
Hakijalla tulee olla diagnostisten lääkeaineiden käyttöoikeus ja piilolasien sovitusoikeus. Kansainvälisten hakijoiden, joilla ei ole diagnostisten lääkeaineiden käyttöoikeutta omassa kotimaassaan, ovat hakukelpoisia, mutta heidän osaaminen tämän kompetenssin osalta arvioidaan opintojen alussa ja tarvittaessa he joutuvat täydentämään osaamistaan opintojen aikana.
Hakijan tulee osoittaa hakuvaiheessa riittävä englannin kielen taito.
Lisätietoa englannin kielen taidon osoittamisesta
Lisäksi hakijalla tulee olla tutkinnon suorittamisen jälkeen hankittu vähintään kahden (2) vuoden työkokemus asianomaiselta alalta. Asianomaiseksi alaksi katsotaan ala, jolle nyt ollaan hakemassa sekä ala, jolta pohjakoulutus on.
Työkokemukseksi hyväksytään myös aiemmin suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankittu työkokemus. Työkokemusta huomioidessa opistoasteen/ammatillisen korkea-asteen tutkinto voi olla miltä alalta tahansa.
Haussa käytettävä tutkinto tulee olla suoritettu 10.7.2025 mennessä. Hakukelpoisuuteen edellytettävä kahden vuoden työkokemus tulee olla hankittu 31.7.2025 mennessä.
Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan vaatia vastaavan pituinen taiteellinen toiminta, joka osoitetaan esim. portfoliolla.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus, MYEL=viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Työkokemus ilmoitetaan täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Huom. Opistoasteen ja ammatillisen korkea-asteen tutkintoja voivat olla ennen vuotta 2001 aloitetut tutkinnot, joiden tutkintotodistuksessa mainitaan kyseinen tutkintoaste (esim. teknillisessä oppilaitoksessa suoritetut insinöörin ja teknikon tutkinnot, opistoasteen sairaanhoitaja, opistoasteen merkonomi). Ammattiopistoissa suoritettavat ammatilliset perustutkinnot eivät ole opistoasteen tutkintoja. Myöskään ammatti- tai erikoisammattitutkinnot eivät ole opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkintoja.
Valintaperusteet
Opiskelijavalinta suoritetaan ennakkotehtävän ja haastattelun perusteella. Hakijalta edellytetään haastatteluun osallistumiseksi seuraavan ennakkotehtävän suorittamista (3 osiota):
- Saatekirje
- Ansioluettelo
- Kehittämistehtävän alustava suunnitelma.
Ennakkotehtävä laaditaan englannin kielellä. Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Ennakkotehtävä tulee liittää yhtenä pdf-muotoisena tiedostona Opintopolun sähköiseen hakulomakkeeseen 29.1.2025 klo 15 mennessä.
Saatekirje (min 600 sanaa)
Saatekirjeen tarkoitus on valottaa hakijan persoonaa ja kertoa hänen kiinnostuksen kohteistaan ja tavoitteistaan sekä valmiuksista YAMK-tutkinnon opiskeluun. Käytännössä siinä kerrotaan perustelut, miksi juuri hakija tulisi hyväksyä opiskelijaksi. Hakija kertoo urastaan ja suunnitelmistaan ja miten opinnot liittyisivät siihen. Hakija esittelee myös, miten hän aikoo järjestää opiskelunsa ottaen huomioon työnsä ja elämäntilanteensa. Hakija arvioi myös nykyistä osaamistaan suhteessa haetun koulutuksen opetussuunnitelmaan.
Ansioluettelo
Ansioluettelossa asiat tulee esitellä tiiviissä muodossa. Siinä tulee näkyä mm. suoritetut opinnot, työhistoria sekä erityisansiot. Myös mahdollinen julkaisuluettelo, teosluettelo tai vastaava on hyvä liittää mukaan.
Kehittämistehtävän alustava suunnitelma (min 600 sanaa)
Hakija kuvaa kehittämistehtävän muodossa yhden tai useamman työhönsä liittyvän kehityskohteen, jota hän voi työstää opintojensa aikana. Kehityskohteen tulee liittyä innovatiiviseen kehitysprojektiin, joka parantaa kliinistä näkemisen- ja silmäterveyshuoltoa. Tärkeää suunnitelman laadinnassa on tavoitteiden
konkreettisuus. Suunnitelmalla mitataan opiskelijan taitoja lähestyä työelämälähtöistä kehittämistehtävää. Kehittämistehtävä voi olla myös opiskelijan tulevan opinnäytetyön aihe. Ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyö on työelämää ja aluekehitystä edistävä tutkimus- ja kehittämistyö.
Haastattelu
Haastatteluun kutsutaan kaikki ennakkotehtävän palauttaneet ja hyväksytysti suorittaneet hakukelpoiset hakijat. Ennakkotehtävän hyväksytysti suorittaneille ilmoitetaan henkilökohtainen haastatteluaika maalis–huhtikuulle 2025.
Haastattelun pisteytys on 0–100 pistettä. Voidakseen tulla hyväksytyksi hakijan on saatava haastattelusta vähintään 20 pistettä ja suoritettava jokainen osio hyväksytysti. Tasapistetilanteessa kaikki samalla pistemäärällä olevat hakijat valitaan.
Hakijan englannin kielen taito arvioidaan ennakkotehtävän ja haastattelun perusteella hakijan hakuvaiheessa osoittaman kielitaidon lisäksi.
Haastattelu sisältää seuraavat aiheet:
- Silmän perusanatomiaan ja -fysiologiaan sekä patologiaan liittyvät kysymykset
- Kliininen työkokemus
- Näönhuollon tulevaisuuden haasteet.
Hakuohjeet
Hakuohjeet yhteishaussa hakemiseen löydät täältä
Yhteystiedot
Lisätietoja hakemisesta ja valintaperusteista
Hakijapalvelut
admissions@oamk.fi
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja opetusjärjestelyistä
Satu Elo
Yliopettaja
satu.elo@oamk.fi
050 466 4197
Liisa Kiviniemi
Yliopettaja
liisa.kiviniemi@oamk.fi
050 304 6698
Koivunen Kirsi
Opintovastaava
kirsi.koivunen@oamk.fi
050 913 5979