Skip to content

YAMK-tutkinto auttoi Markusta kurottamaan kohti unelmia

Monipuolinen talotekniikan YAMK-tutkinto avasi Markus Mustoselle uusia etenemispolkuja työuralle. Koulutus syvensi jo opittuja taitoja ja antoi valmiudet tulevaisuuden esihenkilötehtäviin.

  • Markus Mustosta motivoi talotekniikan YAMK-tutkinnon suorittamisessa ennen kaikkea halu kasvattaa omaa asiantuntijuuttaan ja avata uralleen uusia etenemispolkuja.
  • Opinnot olivat hänestä mielenkiintoisia ja monipuolisia. Tärkeimpänä itselleen Markus pitää perusopintoja, joissa sai uutta näkökulmaa taloteknisten järjestelmien suunnitteluun ja mitoituksiin, korkeisiin rakennuksiin sekä vaativiin talotekniikkajärjestelmiin.
  • Markus kertoo päässeensä syventämään aiemmasta tutkinnosta ja työelämästä hankittua osaamista. YAMK-opinnoissa työelämä ja opinnot linkittyvät hyvin toisiinsa.
  • Markus kokee oppineensa myös itsensä johtamisesta, josta oli hyötyä työelämää ja opiskelua samaan aikaan yhteen sovittaessa. Niiden yhdistäminen onnistui myös sen kautta, että hän oli asettanut itselleen selkeän tavoitteen, jonka halusi saavuttaa.
  • Hän innostaa muita talotekniikan ammattilaisia kehittämään omaa osaamistaan, uskomaan ammatillisiin unelmiin sekä ennen kaikkea luottamaan omiin kykyihinsä.
Punaiseen huppariin pukeutunut henkilö istuu neuvottehuoneen pöydän ääressä.

Kun Markus Mustonen opiskeli lukiossa, sai hän usein kuulla samaan aikaan LVI-asentajaksi opiskelevalta kaverilta tämän työstä. Markus kiinnostui alasta, mutta asentamisen sijaan kipinä syttyi kuitenkin suunnitteluun. Lukion jälkeen hän suuntasi Pudasjärveltä kohti Oulua opiskelemaan talotekniikan insinööriksi.

Oamkissa palo talotekniikkaa kohtaan syttyi toden teolla, ja Markus vakuuttui siitä, että ala oli hänen juttunsa. Valmistuttuaan hän työskenteli LVI-suunnittelijana vuoden ajan Vaasassa, minkä jälkeen palasi takasin Oulun seudulle Elvak Oy:n leipiin. Markus on työskennellyt Elvakilla pian kuusi vuotta. Joulukuusta 2023 alkaen hänellä on taskussaan insinöörin papereiden lisäksi ollut myös Oamkista hankittu YAMK-tutkinto.

– Kun talvella 2021 tarjoutui mahdollisuus YAMK-tutkinnon suorittamiseen tutussa Oamkissa, tartuin siihen empimättä. Käytännöt olivat juuri muuttuneet niin, että koulutukseen sai hakea jo kahden vuoden työkokemuksen jälkeen, Markus muistelee.

Markusta motivoi YAMK-tutkinnon suorittamisessa ennen kaikkea halu kasvattaa omaa asiantuntijuuttaan ja avata uralleen uusia etenemispolkuja.

– Haaveilen tekeväni jossain vaiheessa projektinjohto- ja esihenkilötehtäviä, joihin tämä tutkinto auttaa pääsemään kiinni.

”Tahtoa löytyi, kun asetti selkeän tavoitteen”

Talotekniikan YAMK-opinnot olivat Markuksen mukaan mielenkiintoisia ja monipuolisia. Tärkeimpänä itselleen hän pitää tutkinto-ohjelman perusopintoja, joissa hän sai uutta näkökulmaa taloteknisten järjestelmien suunnitteluun ja mitoituksiin, korkeisiin rakennuksiin sekä vaativiin talotekniikkajärjestelmiin.

– Pääsin syventämään aiemmasta tutkinnosta ja työelämästä hankittua osaamista. YAMK-opinnoissa työelämä ja opinnot linkittyvät hyvin toisiinsa, kehuu Markus.

Lisäksi Markus opiskeli liiketoimintaan ja yrittäjyyteen liittyviä kursseja sekä johtamista. Hän kokee etenkin johtamiskurssien olleen merkityksellisiä eri organisaatioiden toiminnan ymmärtämiseen.

– Opin myös paljon itsensä johtamisesta: millainen johtaja olen, ja miten omaa toimintaa voi johtaa ja kehittää. Nämä taidot tulivat konkreettisesti tarpeeseen, kun yhteensovitin työelämää ja opiskelua samaan aikaan.

Kun on monta rautaa yhtä aikaa tulessa, saattaa aikataulutuksen kanssa tulla haasteita, mutta Markuksen motivaatio tutkinnon suorittamiseen oli luja:

– Tahtoa löytyi, kun olin asettanut itselleni selkeän tavoitteen, jonka todella halusin saavuttaa.

Suurin motivaatio opintoihin syntyi kuitenkin siitä, että Markus pitää alastaan. Talotekniikka on hänen mukaansa alati muuttuva ja siinä on jatkuvasti uutta opittavaa. Suunnitteluinsinöörillä on mahdollisuus kehittää sekä itseään että alaa eteenpäin.

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä talotekniikan suunnittelua, vaan jokainen suunnittelija tekee omannäköistään jälkeä – pääasia on, että kaikki toimii, Markus naurahtaa.

Kohti unelmia

Talotekniikan osaajista on pulaa etenkin Pohjois-Suomessa. Markus kokee, että Ouluun ja muualle pohjoiseen kannattaa hakea sekä töihin että opiskelemaan: täältä löytyy laadukasta opetusta, useita talotekniikan alan yrityksiä toimipisteineen ja luontokin on lähellä.

– Oamkista olen saanut hyvät eväät työelämään. Opettajina on osaavia henkilöitä, jotka ovat olleet luomassa ja kehittämässä koko alan säädöksiä.

Markus suosittelee talotekniikan tutkintoa kaikille niille, jotka haluavat edetä urallaan kohti haastavampia tehtäviä:

– Haluan innostaa muita talotekniikan ammattilaisia kehittämään omaa osaamistaan, uskomaan ammatillisiin unelmiin sekä ennen kaikkea luottamaan omiin kykyihinsä. Näin meillä on mahdollista viedä talotekniikan alaa askel askeleelta eteenpäin, Markus summaa.