Skip to content

Viestintäharjoittelu Lontoon-suurlähetystössä avasi Johannalle, miten moneen journalismin opinnot soveltuvat – “En ollut aiemmin osannut edes ajatella”

Harjoitteluvaihto voi auttaa löytämään suunnan omalle urapolulle. Tämän huomasi journalismia opiskeleva Johanna Kiviniemi, jolle viestintäharjoittelu suurlähetystössä oli silmiä avaava kokemus.

Lontoo on yksi maailman suurimmista ja vilkkaimmista kaupungeista lähes kymmenellä miljoonalla asukkaallaan. Tähän lukemaan mahtuu kansalaisia melkein jokaisesta maailman maasta, myös Suomesta.

Britanniassa asuvien yhteensä noin 20 000:n suomalaisen etuja valvoo Lontoossa toimiva Suomen suurlähetystö, jonka tehtävä on välittää myös ajankohtaista tietoa Britannian ja Suomen päättäjien välillä.

Siellä, suurlähettiläiden ja muiden korkea-arvoisten viranomaisten joukossa, suoritti syksyllä 2020 harjoitteluvaihtonsa Oamkin journalistiopiskelija Johanna Kiviniemi.

– Lontoo on ehdottomasti yksi suosikkikaupungeistani maailmassa. Se on todellinen kulttuurien sulatusuuni. Tuntuu että yhdessä kaupungissa on jo pienellä maailmanympärysmatkalla.

Johanna sai idean työharjoittelusta Lontoossa Oamkin intranetissä Oivassa olleesta harjoitteluilmoituksesta. Kansainvälinen kokemus kiinnosti ja kun oma tuutoriopettajakin kannusti hakemaan, Johanna päätti kokeilla onneaan.

– Vaihto oli minulle aivan mahtava kokemus. Kun aloitin journalismin opinnot, ei mielessäni ollut muu kuin toimittajan ura. Vaihdossa huomasin, kuinka paljon tästä koulutuksesta on hyötyä myös muissa viestintäalan tehtävissä, hän kiittelee.

Kriisitilanteessa testataan osaamista

Suurlähetystön monipuolisissa, kolmella kielellä tehtävissä tiedotustehtävissä journalistin perusammattitaidosta oli Johannalle korvaamatonta apua.

– Huomasin lähetystössä, että osaan kirjoittaa aika napakoita tiedotteita ja kaivaa hyvin taustatietoja. Myös faktantarkistustaidoista on paljon hyötyä, hän toteaa.

Koronan vuoksi viidestä kuukaudesta neljään kuukauteen lyhentynyttä harjoittelujaksoa sujuvoitti myös suurlähetystön vastaanottavainen ja rento ilmapiiri. Varsinkin hierarkian mataluus ja ihmisten välittömyys yllättivät Johannan positiivisesti.

– Harjoittelijoita ohjattiin siellä todella hyvin. Saimme aluksi kattavan perehdytyskansion, josta vielä keskusteltiin yhdessä perehdyttäjän kanssa. Työn lisäksi autettiin myös muissa käytännön asioissa, esimerkiksi kuinka Lontoossa liikutaan.

“Uutinen tuli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mikä tarkoitti sitä, että kaikki viestintäkanavat kävivät heti aamusta kuumina”

Työn luonteen vuoksi suurlähetystön harjoittelijoita valmisteltiin ja treenattiin myös erilaisia kriisitilanteita varten.

Tällaisesta tilanteesta Johanna ehtikin saada pientä makua vaihdon aikana. Suomen ja Britannian välille julistettiin lentokielto joulun 2020 alla, aivan harjoittelujakson viime metreillä.

– Uutinen tuli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mikä tarkoitti sitä, että kaikki viestintäkanavat kävivät heti aamusta kuumina. Siinä näki, kuinka ihmisillä oli oikeasti hätä saada esimerkiksi opiskelevat lapsensa sieltä kotiin juuri joulun alla.

Haastavasta tilanteesta kuitenkin selvittiin. Myös Johanna itse pääsi lopulta suunniteltuna päivänä takaisin kotiin.

– Pääsin loppiaisena lähtemään, mutta piti lentää ensin Hollannin kautta. Se oli pitkä päivä: Lontoo–Amsterdam–Helsinki–Oulu.

Uusia urapolku ja elinikäisiä ystäviä

Mikä harjoitteluvaihdossa ja koko kokemuksessa oli kaikkein parasta? Johannalle kokemus antoi varsinkin itseluottamusta ja suoraa inspiraatiota omaan erikoistumiseen.

– Vaihto antoi valtavan boostin omalle ammatilliselle itsetunnolle. Vaihdossa ymmärsin, että kuinka paljon osaa ja kuinka hyvin pärjää – vieläpä kolmella kielellä.

– Mielestäni vaihto antaa hyvän käsityksen siitä, kuka olet ja mihin pystyt. Kun huomaa pärjäävänsä uudessa ympäristössä, se on valtavan antoisaa ja opettavaista.

Yksi tärkeä konkreettinen hyöty on vaihdossa solmittavat ystävyydet ja verkostot. Myös Johanna pitää säännöllisesti yhteyttä suurlähetystön muihin harjoittelijoihin ja entisiin työkavereihin.

– Sieltä voi jäädä hyviä suosittelijoita CV:llesi tai ihan elinikäisiä ystäviäkin. Ja onhan se hienoa, että on suurlähettiläs LinkedIn-kontakteissa, Johanna nauraa.

Kokonaisuudessaan harjoitteluvaihtojakso oli Johannalle silmiä avaava ja koko uran suuntaa ohjaava kokemus.

– Voin sanoa, että minun vaihtoni avasi urapolkuani sellaisille urille, joita en ollut aiemmin edes osannut ajatella.