Skip to content

Taloushallinnon opinnoista hyvät valmiudet kirjanpidon työtehtäviin

Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden opinnoista valmistunut Maaret Tapio työllistyi taloushallinnon tehtäviin jo opintojensa aikana. Maaretin mukaan koulussa opituista asioista on ollut merkittävä hyöty työelämässä.

– Opintojen aikana minulle valkeni, että tämähän on oikeastaan tosi siistiä, kertoo liiketaloutta Oulun ammattikorkeakoulussa opiskellut Maaret Tapio.

Aiemmin korualalla ja parturi-kampaajana työskennellyt Maaret suuntautui liiketalouden opinnoissaan taloushallintoon. Hän halusi lähteä opiskelemaan alaa ennen kaikkea hyvien työllistymismahdollisuuksien vuoksi.

­– Minulla on pieni lapsi, joten nopea ja mahdollisimman varma työllistyminen piti laittaa etusijalle. Tiesin, että taloushallinnon alalla tarvitaan työvoimaa.

Ennakkoluulottomalla asenteella opintoihin lähtenyt Maaret yllättyi opinnoistaan positiivisesti.

– Minulla oli ollut ehkä vähän sellainen harhakäsitys, että taloushallinto olisi jotenkin tylsää. Opiskellessani kuitenkin huomasin, että se on todella monipuolista ja mielenkiintoista.

Taloushallinnon alalla Maaretia kiehtoo erityisesti sen yhteiskunnallinen merkitys.

– Kun huomasin, miten selkeä ja merkittävä kytkös tällä on yhteiskuntaan, oli opiskelu todella innostavaa. On hienoa, että alan töillä pystyy auttamaan yrittäjiä ja luomaan sitä kautta vaurautta yhteiskuntaan.

Parasta työssä on asiakkaiden kohtaaminen

Maaret onnistui saamaan alan työpaikan Talenomilta jo opintojensa aikana. Maaretin mukaan työn, opintojen ja lapsiarjen yhdistäminen ei ollut helppoa, mutta hän sai kuitenkin saatettua opintonsa loppuun tavoiteajassa.

– Siinä oli aikamoinen työ, unet jäivät monesti vähiin ja kahvia kului, Maaret nauraa.

Taloushallinnon asiantuntijana työskentelevä Maaret kokee, että koulutus antoi todella hyvät eväät työhön. Monista opeista on ollut hyötyä niin teorian kuin käytännönkin tasolla.

– Siitä on ollut todella suuri apu, että Oamkissa tehtiin kirjanpidon harjoituksia oikeilla kirjanpito-ohjelmilla. Oikeastaan kaikki taloushallinnon kurssit ovat tulleet jossain vaiheessa joko töiden tai vapaa-ajan kautta esille.

Maaret kertoo nauttivansa kirjanpidon parissa työskentelystä paljon. Parhaimpana asiana työssään hän pitää asiakkaiden kohtaamista.

– Nykyisin kirjanpito ei ole enää sitä, että asiakkaisiin otetaan kerran vuodessa yhteyttä ja lopun aikaa taotaan numeroita järjestelmiin. Tilitoimistot ovat murrosvaiheessa, ja automaatio vie yhä enemmän perustyötä pois. Tällöin korostuu ne työtehtävät, joita robotit eivät voi tehdä. Yksi näistä tehtävistä on tuoda kasvot luvuille.

Tulevaisuudessa Maaret haaveilee syventävänsä osaamistaan vielä KLT-kirjanpitoon.

– Ehkä kokemuksen karttuessa haluan siirtyä haastavampiin tehtäviin, mutta olen avoimin mielin. Nautin nykyisistä työtehtävistäni paljon, joten eihän sitä tiedä, vaikka tekisin tätä samaa vielä vuosienkin päästä.

Verkostoituminen vähintään yhtä tärkeää kuin oppiminen

Maaretin mukaan taloushallinnon opinnoissa tarvitaan matemaattisia perustaitoja ja yhteiskunnan hahmotuskykyä.

– Ylipäätään liiketalouden alalla on hyötyä siitä, jos kykenee hahmottamaan yhteiskunnan toimintaa isossa kuvassa, suuntautuisi sitten markkinointiin, esimiestyöhön tai taloushallintoon.

Maaretin mielestä taloushallinnon opinnot sopivat kaikille, jotka tykkäävät asiakkaiden kanssa työskentelystä, eivätkä koe numeroita pelottavana asiana.

– Tässä työssä pyöritellään paljon numeroita ja ollaan tekemisissä asiakkaiden kanssa. Työntekijän täytyy olla sellainen inhimillinen tekijä numeroiden ja asiakkaan välissä.

Tulevia opiskelijoita Maaret haluaa kannustaa verkostoitumiseen jo opintojen aikana.

– Vähintäänkin yhtä tärkeää kuin oppiminen, on myös ne ihmissuhteet, joita opintojen aikana muodostaa.