Skip to content

Sosionomin opinnot antavat monipuoliset mahdollisuudet työelämään

Alma Niemelä ja Hannu Halonen opiskelevat sosionomeiksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Tulevaisuudessa kumpikin haaveilee sosiaalialan ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta.

– Minulla oli aika villi nuoruus ja olin sosiaalipalveluiden asiakas, joten innostus alaan juontaa juurensa jo sieltä. Koen myös olevani auttamishaluinen persoona ja haluan työskennellä ihmisten kanssa. Tulevaisuuden haaveissa on YAMK-tutkinto kriminologiaan liittyen, Alma kertoo.

Alman luokkakaveri Hannu Halonen puolestaan hakeutui opintoihin, sillä hän halusi kehittyä työssään lisää. Ennen sosionomiopintoja hän on ehtinyt työskennellä jo kahdeksan vuotta lähihoitajana.

– Sosionomin koulutus antaa niin monipuoliset mahdollisuudet, että saan opinnoista varmasti paljon uutta näkökulmaa työhöni. Haaveilen myös sosiaalialan esimiestehtävissä työskentelystä, jota varten aion käydä vielä alan YAMK-tutkinnon, Hannu avaa.

Sekä Hannu että Alma valitsivat Oulun ammattikorkeakoulun opinahjokseen pitkälti sijainnin vuoksi. Kumpikin asuivat jo ennestään Oulussa, joten Oamk oli luonteva valinta.

– Minulla on myös Oamkissa opiskelleita kavereita, joten tiesin jo etukäteen vähän koulusta, Alma lisää.

Erityisesti Oamkin yhteisöllisyys saa Almalta ja Hannulta kiitosta. Hannu kuvailee Oulua myös mahtavana opiskelijakaupunkina, jossa on otettu opiskelijat todella hyvin huomioon.

Kuva: Antti J. Leinonen

Syventävillä opinnoilla pintaa syvemmälle

Alma ja Hannu ovat samaa mieltä siitä, mikä on ollut opinnoissa parasta: opettajat, jotka haastavat opiskelijoita ajattelemaan itse.

– Olen saanut sellaisista kursseista kaikista eniten irti, joissa pääsee itse syvällisesti pohtimaan, Hannu sanoo.

– Meillä on paljon osaavia opettajia, jotka haastavat itsereflektioon ja pohdiskeluun. Se on ollut kyllä ihan mahtavaa. Myös kurssit ovat olleet todella mielenkiintoisia, Alma lisää.

Lisäksi Alma kertoo pitäneensä siitä, että kursseilla on vieraillut paljon kokemusasiantuntijoita.

– Se on tuonut paljon eväitä, kun on päässyt kuulemaan tarinoita heidän elämästään ja siitä, millaiset asiat ovat auttaneet heitä sosiaalipalvelujen asiakkaana.

Myös monipuoliset mahdollisuudet suunnata opiskeluja syventävillä opinnoilla keräävät Almalta ja Hannulta kehuja.

– Syventävissä opinnoissa meillä on mahdollisuus päästä pintaa syvemmälle, Alma kommentoi.

Hannu on valinnut syventäviksi opinnoikseen erityisen tuen tarpeen aikuisilla ja vammaispalvelut, lastensuojelun, koulun sosiaalityön sekä varhaiskasvatuksen. Syventävät opinnot ovat tuntuneet hänen mielestään kiinnostavilta, ja valinnat oli pääasiassa helppo tehdä.

– Tiesin jo opintojen alussa haluavani varhaiskasvatuksen pedagogisen pätevyyden. Kehitysvammaisten kanssa puolestaan olen tehnyt jo pitkään töitä, joten se tuntui luontevalta valinnalta.

Alma on syventynyt opinnoissaan päihteidenkäyttäjään asiakkaana, varhaiskasvatukseen, lastensuojeluun sekä erityisen tuen tarpeeseen lapsilla ja nuorilla. Lasten ja nuorten puolelle suuntautuminen oli hänelle selvää alusta alkaen. Hän tiesi myös haluavansa varhaiskasvatuksen pätevyyden, mutta sekä lastensuojelu että päihteidenkäyttäjä asiakkaana olivat hänelle villejä kortteja.

– Aluksi lastensuojelu tuntui sellaiselta, etten halua valita ainakaan sitä. Koen lastensuojelun opiskelun kuitenkin tärkeäksi, kun haluan työskennellä lasten ja nuorten kanssa, vaikka en työskentelisikään missään lastensuojelun yksikössä.

Päihteidenkäyttäjästä asiakkaana hän innostui aiemmalla päihteisiin liittyvillä opintojaksolla.

– Meillä oli niin innostava opettaja sillä jaksolla, että kiinnostuin aiheesta itsekin enemmän. Kertaakaan en ole valintaani katunut, sillä siihen syventyminen on ollut todella mielenkiintoista.

Almaa kiehtoo sosiaalialan monipuolisuus ja laajat ylemmän ammattikorkeakoulun mahdollisuudet.  Kuva: Antti J. Leinonen

Itsenäistä opiskelua ja ryhmätyöskentelyä

Alma ja Hannu opiskelevat monimuotototeutuksessa ja heidän mielestään opinnot vaativat ennen kaikkea ajankäytön hallintaa.

– Aikataulutus on kyllä tärkeää, sillä itseohjautuvaa opiskelua on paljon, Alma sanoo.

– Kalenteri on opintojen pelastus, Hannu komppaa.

Alman mielestä sosiaalialan opiskelijan on myös tärkeää olla avarakatseinen ja ennakkoluuloton, sillä jokainen asiakas pitää kohdata yksilönä.

– Kun puhutaan sosiaalialasta, ovat myös sosiaaliset taidot tärkeitä. Lisäksi periksiantamattomuus on plussaa, sillä asioita tehdään usein pitkäjänteisesti. Heittäytymiskykyä ja rohkeutta tarttua haasteisiin on myös hyvä olla, Hannu lisää.

Alman ja Hannun mukaan sosionomin opinnot ovat teoriapainotteisia, ja ne sisältävät paljon sekä itsenäistä opiskelua että ryhmätyöskentelyä.

– Ryhmätyöskentelyllä on tärkeä rooli vuorovaikutus- ja tiimityötaitojen kehittymisessä. Tällä alalla työskennellään kuitenkin ihmisten kanssa, joten on todella hyvä, että ryhmätöitä tehdään paljon, Alma kommentoi.

Käytäntöä sosionomiopiskelijat pääsevät harjoittelemaan kolmessa pitkässä työharjoittelussa, yhteensä harjoittelua kertyy opintojen aikana 30 viikkoa.

 

Hannu suosittelee tulevia opiskelijoita lähtemään mukaan opiskelijajärjestötoimintaan, sillä se tukee opintoja ja tuo verkostoja. Kuva: Antti J. Leinonen

Armollisuutta ja heittäytymistä

Alma ja Hannu suosittelevat sosiaalialaa kaikille alasta kiinnostuneille, jotka haluavat tehdä töitä ihmisten kanssa.

– Eikä todellakaan tarvitse olla mitään huippuja vuorovaikutustaitoja ennen opintoja, koulussa kyllä oppii ja kehittyy.  Jos ala yhtään kiinnostaa ja innostaa, kannattaa ehdottomasti hakea, Alma sanoo.

Tulevia opiskelijoita Alma muistuttaa olemaan armollinen itselleen.

– Ei kannata ottaa mitään stressiä, vaikka joku kurssi jäisikin rästiin. On tärkeää muistaa myös oma jaksaminen. Meillä on hyvät ja ymmärtäväiset opettajat, jotka auttavat.

Hannu kannustaa tulevia opiskelijoita heittäytymään rohkeasti mukaan porukkaan, sillä opiskelukaverit ovat mahtava tuki opintojen varrella. Hän suosittelee myös lähtemään mukaan opiskelijajärjestötoimintaan, jos se yhtään kiinnostaa.

– Opiskelijajärjestötoiminta tukee todella hyvin opintoja ja antaa mahdollisuuden verkostoitua vielä kattavammin.