Skip to content

Mari Mökkönen: ”Oli vähän mutkia matkassa!”

Aiemmin agrologiksi Oamkista valmistunut Mari Mökkönen ehti tehdä pitkän työuran ennen kuin päätti suorittaa myös YAMK-tutkinnon työn ohella. Hän valmistui luonnonvara-alalta keväällä 2022.

– Olen krooninen opiskelija, ja YAMK-tutkinto oli luonteva jatko aiemmin opiskelulle.

AMK-opintojen aikana Marilla oli vielä epävarma kuva agrologin työllistymismahdollisuuksista. Monella opiskelukaverilla oli oma tai suvun maatila, johon mennä töihin. Hevostalouden alalta työkokemusta oli olemassa jo entuudestaan, mutta johonkin uuteen oli paloa.

– Olin jo tehnyt kouluttajan hommia. Joku opettajistani rohkaisi minua lähtemään opettajaksi, ja se olikin minulle oikea valinta. Pääsin töihin jo ennen valmistumista, koska koulutuspuolella osaajista oli jo silloin pulaa.

Opetustöissä oli vierähtänyt jo reilu vuosikymmen, ja Mari tunsi alan omakseen. Erityisryhmät ja opiskelijoiden tukeminen olivat olleet aina lähellä sydäntä. Pitkin työuraa hän oli pätevöittänyt itseään erilaisilla pedagogiikan, erityispedagogiikan ja eläinavusteisen toiminnan opinnoilla, ja lopulta oli aika suorittaa myös oman alan korkeakoulututkinto.

YAMK-opinnoissa eteen tuli odottamattomia mutkia, jotka hidastivat opintoja ja söivät motivaatiota.

– Alkuperäinen kehittämishanketyö ensin viivästyi koronapandemian vuoksi ja sitten kariutui kokonaan. Vaihdoin lennosta toiseen aiheeseen. Jouduin hakemaan opinnoille jatkoaikaa. Se oli aika iso mutka matkassa, joka jarrutti merkittävästi opintojen etenemistä.

Lopputyön tekeminen vaatii muutenkin eri tavalla itseluottamusta ja rohkeutta kuin AMK-tutkinnossa.

– AMK-tutkinnossa lopputyö tehdään usein toisen opiskelijan kanssa. YAMK-lopputyön toteuttaminen on oma yksilösuoritus, jossa pääsee toden teolla testaamaan omaa osaamistaan.

Tuore agrologi (YAMK) sanoo, että parasta opiskelussa on ollut verkostoituminen.

– Eri kursseilla pääsi tekemisiin muidenkin alojen YAMK-opiskelijoiden kanssa. Alojen risteäminen on antanut hyviä näkökulmia. Olen myös päässyt kehittämään omaa työnkuvaani ja saanut paljon uusia näkökulmia esimerkiksi johtamiseen ja palvelupolkujen rakentamiseen asiakasnäkökulmasta.