Skip to content

Hilkka Haaga: ”Jännitti, pääsenkö edes sisään”

Hilkka Haaga suoritti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Oamkissa Taiteen tekijä ja kehittäjä -koulutuksessa 2019–2021.

Työelämässä jo pitkään vaikuttanut ammattikirjoittaja löysi itsensä epätyypillisesti jännittämästä. Siinä missä muut suuntautuivat tanssiin tai musiikkiin, Hilkka halusi käsikirjoittaa ja toteuttaa interaktiivisen elokuvan.

– Hakulomakkeen täytettyäni ja pääsykokeeseen valmistautuessani huomasin, että jännitän. Ja minä en jännitä missään enkä mitään. Huomasin miettiväni, onko tutkimusaiheeni riittävän taiteellinen.

Luotto omaan ammattiosaamiseen oli vahva, mutta nyt oli kyse opinnoista, joissa aiemmin medianomiksi valmistunut ja mainostoimistomaailmassa copywriterinä toiminut Hilkka halusi kokeilla siipiään entistä luovemmassa kehyksessä.

– Halusin kehittyä kirjoittajana. Halusin oppia luomaan pidempiä tekstiformaatteja.

Opiskelun etenemisessä riitti haasteita. Monimuoto-opetuksen joustavuus tuli Hilkalle tarpeeseen, sillä päivätöiden lisäksi hän eli todellisia ruuhkavuosia. Perhe ja luottamustehtävät veivät oman kaistansa. 

– Toisaalta opinnot olivat henkireikä kaikkeen muuhun sähellykseen, jota elämässä silloin oli. Se oli pakopaikka arjesta, kun sai opiskella asioita, jotka kiinnostivat aidosti.

Sitten iski koronapandemia.

– Yksi opinnäyte-elokuvani avainkohtauksista oli tarkoitus kuvata eräässä suuressa yleisötilaisuudessa. No, mitään tilaisuutta ei tietenkään sitten järjestetty. Käsikirjoitus meni siltä osin kokonaan uusiksi.

Lopulta Hilkka valmistui kahden vuoden tavoiteajassa. Hän kokee saaneensa opinnoista potkua jatkaa luovan kerronnan opintoja, mutta myös voivansa soveltaa oppimaansa työssään.

– Ihanaa, kun voin nyt katsoa entistä laajemmin työtäni ja jatkaa samalla uuden oppimista!