Heidi kannustaa rohkaistumaan vaihtohaaveiden kanssa – “Ei ole väärää hetkeä lähteä”

Vaihto-opinnot Saksassa ovat tuoneet Heidi Vakkurille ammatillista itsevarmuutta ja uusia ystäviä. Lisäksi vaikutuksen ovat tehneet Keski-Euroopan upeat kaupungit ja maisemat.

Joskus käy niin, että vaihto-opiskelu kyllä houkuttelee opiskeluaikana, mutta syystä tai toisesta lähtö jää lopulta vain haaveilun asteelle.

Niin oli käydä myös Heidi Vakkurille, joka opiskelee Oamkissa parhaillaan liiketoiminnan kehittämisen ylempää AMK-tutkintoa.

– Halusin mennä vaihtoon jo, kun tein bachelor-tutkintoa, mutta turhaan arkailin sen kanssa. Kun pääsin master-ohjelmaan, niin tiesin, että haluan lähteä hinnalla millä hyvänsä, Heidi nauraa.

Syksystä 2021 helmikuun loppuun 2022 Heidi opiskelee Saksan Neu-Ulmissa, jossa on Oamkin partnerikoulu Hochschule Neu-Ulm – tuttavallisemmin HNU.

– Mielestäni ei ole väärää hetkeä lähteä vaihtoon. Se ei ole liian myöhäistä myöskään YAMK-vaiheessa.

Keskittynyttä opiskelua ja upeita reissuja

Heidin vaihtokaupungissa Neu-Ulmissa asuu noin 60 000 asukasta, mutta vain Tonava erottaa sen isommasta “kaksoskaupungistaan”, 120 000 asukkaan Ulmista.

Ulm tunnetaan esimerkiksi fyysikko Albert Einsteinin synnyinkaupunkina sekä kaupungin tuomiokirkosta, jossa on 161 metriä korkea maailman korkein kirkontorni.

Heidin mielestä Saksassa opiskelu on ollut kiinnostavaa, sillä muun kulttuurin lisäksi myös opiskelu ja sen intensiivisyys poikkeavat siitä, mihin Suomessa on tottunut.

– Kursseissa on ollut paljon työtä, mutta opiskelemaan sinne on menty. Joku varoittikin minua, että jos haluaa mahdollisimman rentoa opiskelua, niin ei välttämättä kannata lähteä Saksaan, Heidi naurahtaa.

Opiskelun vastapainoksi on saanut onneksi nauttia upeista matkoista ja maisemista. Neu-Ulm sijaitsee etelä-Saksassa Baijerin osavaltiossa käytännössä keskellä Keski-Eurooppaa. Se tekee sijainnista hyvän matkustamiseen ja lähilomailuun.

Heidi onkin vuokrannut yhdessä ystäviensä kanssa yhdessä auton ja tehnyt reissuja niin Ranskan puolelle Strasbourgiin kuin Itävaltaan ihastelemaan Alppeja.

– Vaihtokaverien kanssa tehdyt reissut ovat olleet mieleenpainuvia hetkiä. Oli pysäyttävää nähdä esimerkiksi Alpit ensimmäistä kertaa. Kuinka kauniita paikkoja onkaan olemassa.

“Paitsi että oppii uudesta maasta ja kulttuurista, vaihdossa oppii myös itsestään uutta.”

Heittäytyminen palkitaan vaihdossa

Kun vaihtoa on jäljellä vielä kaksi kuukautta, Heidi toteaa olevansa erittäin tyytyväinen päätöksestään lähteä.

– Minulla oli vaihdolta tosi isot odotukset, mutta niihin on vastattu. On ollut ihanaa päästä muuttamaan uuteen kaupunkiin, kokemaan uusia asioita ja löytämään uusia ystäviä.

– Paitsi että oppii uudesta maasta ja kulttuurista, vaihdossa oppii myös itsestään uutta. Näkee asioita uusista näkökulmista, kehittyy ja kasvaa itsenäisemmäksi, Heidi kiittelee.

Kotiin lähtee tuomisina valtava määrä muistoja, ammatillista itsevarmuutta ja hyödyllisiä kontakteja, joista osa voi jäädä elinikäisiksi ystävyyksiksi. Heidi kannustaakin muita opiskelijoita heittäytymään ja hyödyntämään rohkeasti vaihtomahdollisuutta.

– Tämän kokemuksen jälkeen on lisää valmiuksia toimia työelämässä, paljon uusia ystäviä ja vahvempi kielitaito. Tulee olemaan todella haikeaa lähteä täältä.