Siirry sisältöön

Osaamiskriteeristö

Tavoite

Syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana hankkeessa määritellään viitekehysten ja työelämäyhteistyön kautta kestävän matkailun kansallinen käyttäjälähtöinen osaamiskriteeristö. Tavoitteena on koota tutkimustietoa ja käyttäjälähtöisiä kokemuksia kestävän kehityksen matkailusta eri toimintaympäristöissä, erityisesti Lapissa ja Saaristomerellä. Tiedonkeruussa huomioidaan kielellisten ja kulttuuristen vähemmistöjen edustavuus ja osallisuus. Näin nostetaan tutkimus- ja käyttäjätieto matkailun kehittämisen perusteeksi. Lisäksi otetaan huomioon matkakohteiden erilaiset sosiaalisen, kielelliset ja kulttuuriset kontekstit osaamismerkkien määrittelyssä. Tavoitteena on kytkeä yhteen matkailuelinkeinojen uudistuminen ja matkailun parissa toimivien osaamisen kehittäminen lisäämällä koulutustoiminnassa liiketoimintamallien ja asiakassegmenttien tuntemusta.

Toiminta

  • Turun yliopisto ja Lapin yliopisto kartoittavat, millaista kestävään kehitykseen liittyvää osaamista määritellään osaamisen ja tutkintojen viitekehyksissä (kuten EQF, ECVET, ESCO). Yliopistot kartoittavat myös erilaisia kestävän kehityksen viitekehyksien, kuten Agenda 2023 suhdetta määriteltäviin osaamiskokonaisuuksiin ja osaamismerkkeihin. 
  • Yliopistot kehittävät vuorovaikutteisen, käyttäjälähtöisen tiedonkeruun mallin matkailualalla työskentelevien ja potentiaalisesti työskentelevien kuulemiseen (ns. etsivän toiminnan toteuttaminen). Tämän työelämäyhteistyön kautta tarkennetaan mitkä osaamismerkit erityisesti voivat parhaiten edistää joustavaa ja jatkuvaa kouluttautumista kestävän kehityksen matkailussa ja matkailuelinkeinojen kehittämisessä. 
  • Oppilaitosten ja korkeakoulujen yhdessä sidosryhmien kanssa toteuttamassa työelämäyhteistyössä keskitytään erityisesti Lapin ja Turun seudun ja saariston matkailuun ja niiden ominaispiirteisiin. Lisäksi tutkitaan, millaisia osaamismerkkejä ja sertifikaatteja kestävän kehityksen teemasta on jo olemassa ja hyödynnetään tarpeen mukaan näitä merkistöjä kriteerityössä ns. stackability eli pinottavuus-ajatuksella. 

Tulokset

Kriteeristö rakennetaan käyttäjälähtöisesti niin, että se skaalautuu ja palvelee mahdollisimman monia matkailualalla työskenteleviä henkilöitä ja heidän osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen tarpeita. Kriteeristö edistää uralla etenemistä ja osaamisen kehittämistä koulutussektorien rajat ylittäen, mahdollistaen koulutuksellisen jatkumon ammatillisesta koulutuksesta aina korkea-asteelle saakka.

Lue Kestävä matkailu eri toimintaympäristöissä -raportti.