Skip to content

Medianomi (AMK), päivätoteutus

Tutkinto

Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike

Medianomi (AMK)

Laajuus/kesto

240 op / 4 vuotta

Tutkinto-ohjelma

Viestinnän tutkinto-ohjelma

Aloituspaikat

Journalismin suuntautumisvaihtoehto: 22, joista vähintään 18 ensikertalaisille

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto: 22, joista vähintään 18 ensikertalaisille

Hakija voi samanaikaisesti hakea vain yhteen Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen suuntautumisvaihtoehtoon. Hakija valitsee suuntautumisvaihtoehdon hakulomakkeella. Suuntautumisvaihtoehtovalinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen.

Opetusjärjestelyt

Opiskelu tapahtuu pääasiallisesti lähiopintoina ja osittain itsenäisinä opintoina, mahdollisesti ajoittain etäopintoina ja verkko-opintoina. Opinnot edellyttävät opiskelijalta sitoutumista ja aktiivista työskentelyä. Opiskelija saa ohjausta ja tukea opintoihinsa opetushenkilöstöltä ja eri ohjaustahoilta.Viestinnän tutkinto-ohjelman opiskelijalta edellytetään omaa kannettavaa tietokonetta, jotta opiskelu sujuu tehokkaasti: 


1. (minimilaitevaatimus): Microsoft Office 365 -työpöytäsovelluksen toimiminen koneessa. Oamkin opiskelija saa maksutta käyttöönsä Microsoft Office 365 -ohjelmistot koko opiskelun ajaksi. Huomaa, että esim. Chromebookissa ko. ohjelmiston työpöytäsovellus ei toimi.  


2. (suositus): Kohdan 1 vaatimuksen lisäksi koneessa on vähintään 8 Gt RAM-muistia ja SSD-levy.

Kampus

Linnanmaan kampus

Yliopistokatu 9, 90570 Oulu

Hakuaika

13.–27.3.2024 klo 15.00

Koulutus alkaa

Elokuu 2024

Valintaperusteet

Aloituspaikoista 80 % on varattu ensikertalaisille. Ensikertalaiseksi katsotaan hakija, joka ei ole aiemmin suorittanut korkeakoulututkintoa tai ei ole vastaanottanut korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 alkaneeseen koulutukseen tai tämän jälkeen.

Pohjakoulutusvaatimus 

Hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluihin on säädetty ammattikorkeakoululaissa 932/2014. Hakukelpoisuuden ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin antavat: 

  • suomalaisen lukion oppimäärä tai ylioppilastutkinto
  • International Baccalaureate -tutkinto (IB) tai IB-lukion oppimäärä, jonka lisäksi suoritettu IB-kokeissa vähintään 6 ainetta
  • European Baccalaureate -tutkinto (EB)
  • Reifeprüfung (RP) tai Deutsches Internationales Abitur -tutkinto (DIA)
  • 120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuinen suomalainen ammatillinen perustutkinto tai sitä vastaava aiempi vähintään 80 opintoviikon laajuinen suomalainen ammatillinen tutkinto
  • suomalainen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
  • näyttötutkintona suoritettu suomalainen ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto tai niitä vastaava aikaisempi tutkinto
  • ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa hakukelpoisuuden korkeakouluopintoihin
  • korkeakoulututkinto.

Mikäli hakijan suorittama pohjakoulutus on vielä kesken hakuvaiheessa, tulee se olla suoritettuna niin, että suoritettu tutkinto on tarkistettavissa tietokannoista tai todistusjäljennöksistä viimeistään 11.7.2024.

Valintakoe

Opiskelijavalinta suoritetaan valintakokeen perusteella. Valintakoe on kaksivaiheinen.

Journalismin suuntautumisvaihtoehdon valintakokeilla arvioidaan hakijan median tuntemusta, verbaalista osaamista, yhteiskunnallista tietämystä, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja muuta soveltuvuutta. Journalismin suuntautumisvaihtoehdon valintakokeeseen valmistaudutaan perehtymällä digitaalisesti saatavilla olevaan aineistoon, jonka tarkemmat tiedot julkaistaan hakuajan alkuun mennessä.

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdon valintakokeilla arvioidaan hakijan visuaalista osaamista, kulttuurista tietämystä, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja muuta soveltuvuutta.

Jokainen valintakokeen osio on suoritettava hyväksytysti (vähintään 1 piste/osio). Valintakokeen maksimipistemäärä on 100 pistettä (yhteensä ensimmäinen ja toinen vaihe). Valintakokeesta on saatava vähintään 50 % valintakokeen enimmäispistemäärästä (50 pistettä).

Valintakoetulos on voimassa kyseisen haun ajan, ja vain Oulun ammattikorkeakoulussa suoritettu valintakoe hyväksytään. 

Valintakokeen ensimmäinen vaihe

Ensimmäiseen vaiheeseen kutsutaan kaikki suuntautumisvaihtoehdon hakukelpoiset hakijat. Kutsut lähetetään sähköpostitse viimeistään viikkoa ennen ensimmäistä vaihetta.

Ensimmäinen vaihe järjestetään lähikokeena 8.5.2024 klo 10.00–12.00 Linnanmaan kampuksella osoitteessa Yliopistonkatu 9, 90570 Oulu. Ilmoittautuminen valintakokeeseen ennen koetta klo 9.00–9.45 paikan päällä.

Perehdy ennakkoon seuraaviin aineistoihin.

Aineisto 1:

Journalistin ohjeita uudistetaan: tekstiä 8 sivua, lisäksi taulukko lopussa. 

https://jsn.fi/tyoryhma-on-jattanyt-ehdotuksensa-journalistin-ohjeiden-ja-niiden-liitteen-paivittamiseksi/

Aineisto 2:

Sisältöjen personointi: Journalistisia mahdollisuuksia ja eettisiä haasteita. Artikkeli Media & Viestintä -julkaisussa vol.46 nro 3 (2023). 13 sivua, joista noin 4 sivua lähteitä.

PDF: https://journal.fi/mediaviestinta/article/view/137065/85215

Aineisto 3:

Toimittaja-vaikuttajat organisaatioiden vastuullisuusviestinnän sidosryhmänä. Helsingin yliopiston avoin julkaisuarkisto. 18 sivua, joista 6 sivua lähteitä.

https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/45ae8aed-8427-4da5-bb2c-a9d7e0c2c57c/content

Aineisto 4:

Miten erottaa toimittaja somevaikuttajasta, Maria Veitola? Ylen Viimeinen sana -ohjelma Yle Areenassa. Kesto 27 minuuttia, julkaistu 27.1.2023.

https://areena.yle.fi/1-63997450

Aineisto 5:

Kriittistä ja monimuotoista – nuoret aikuiset ja luottamus mediaan. Helsingin yliopiston avoin julkaisuarkisto. 21 sivua, joista 3 sivua lähteitä.

https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/d91e1ff5-6e95-4048-9b25-6a87ae58f44c/content

Ensimmäinen vaihe järjestetään etänä. Hakijat palauttavat ensimmäisen vaiheen valintakoetehtävän 8.5.2024 klo 12.00 mennessä Opintopolku-palveluun omalle yhteishakulomakkeelleen. Varaa tehtävän palauttamiseen riittävästi aikaa, jotta se on kokonaan ladattuna hakulomakkeelle ennen määräajan päättymistä. Tiedoston tallentaminen voi kestää kauan, jos tiedosto on suuri tai käytettävä internet-yhteys on hidas. Myöhästyneitä tehtäviä ei huomioida. Tiedoston maksimikoko on 1 GB.

TEHTÄVÄ: Portfolio ja motivaatiokirje

Tehtävänäsi on toteuttaa portfolio. Valitse viisi (5) kuvaa itse tekemistäsi töistä, jotka esittelevät monipuolisesti visuaalisia taitojasi.

Et voi käyttää tekoälyn tai muiden tuottamaa kuvamateriaalia missään muodossa (esimerkiksi moodboardin tai kollaasin valmistamiseen tai tutoriaalien pohjalta syntyvää lopputulosta). Portfoliossa on kyse oman luomistyösi esittelystä. Muiden kuin hakijan itsensä tuottamien kuvien käyttäminen tulkitaan vilpiksi, ja vilppi johtaa kokeen hylkäämiseen.

Kirjoita portfolion mukaan motivaatiokirje, joka käsittelee esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Miksi haen opiskelijaksi Oamkin visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehtoon?
  • Minä visuaalisen suunnittelun opiskelijana ja ammattilaisena.
  • Vahvuuteni ja mitä haluan oppia lisää?
  • Millainen on tulevaisuuteni? Tulevat työtehtäväni?

Motivaatiokirjeen maksimipituus on 700 merkkiä välilyönteineen.

Toteutustapa: Toteuta valitsemistasi teoksista portfolio, lisää siihen motivaatiokirjeesi ja lopuksi tallenna kokonaisuus pdf-formaattiin ja palauta se Opintopolkuun omalle yhteishakulomakkeellesi.

Nimeä palautettava pdf-tiedosto Sukunimi_Kaikki_Etunimet (huomaa ehdottomasti KAIKKI etunimet, koska voi olla samannimisiä hakijoita). Tiedostoa nimetessä ei saa käyttää kirjaimia ä, ö, å tai erikoismerkkejä.

Kirjoita dokumentin ensimmäiselle sivulle:

  1. sukunimi
  2. kaikki etunimet, puhuttelunimi alleviivattuna
  3. osoite
  4. puhelinnumero
  5. syntymäaikasi

Arviointi: maksimissaan 20 pistettä.

Arviointiperusteet:

Visuaalinen ilmaisu

Monipuolinen sisällön ja tekniikan hallinta

Omaperäisyys

Ideointikyky

Luovuus

Motivaatio


Tehtävästä ei anneta lisätietoja.

Valintakokeen toinen vaihe

Toinen vaihe järjestetään lähikokeena Linnanmaan kampuksella osoitteessa Yliopistonkatu 9, 90570 Oulu

  • Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto 22.5.2024 klo 9.00–18.00
  • Journalismin suuntautumisvaihtoehto 23.5.2024 klo 9.00–17.00

Valintakokeen toiseen vaiheeseen kutsutaan vähintään kolme (3) kertaa aloituspaikkojen mukainen määrä hakijoita ensimmäisen vaiheen menestyksen perusteella. Kutsut lähetetään sähköpostitse viimeistään 15.5.2024.

Toiseen vaiheeseen mahdollisesti vaadittavan ennakkotehtävän ohjeet toimitetaan valintakokeen toiseen vaiheen kutsuttaville sähköpostitse. Ennakkotehtävä huomioidaan osana valintakokeen pisteytystä.

Hakuohjeet

Hakuohjeet yhteishaussa hakemiseen löydät täältä

 

Yhteystiedot

Lisätietoja hakemisesta ja valintaperusteista

Hakijapalvelut
puh. 029 448 9002
hakijapalvelut@oamk.fi

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja opetusjärjestelyistä

Patrikka Nina
Opintovastaava, viestinnän tutkinto-ohjelmat
040 7030792