Siirry sisältöön
Ihmisen silmä sivulta kuvattuna

Highway to ICT

1.1.2024 - 31.8.2026

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne

Ajankohtaista


Tausta

Highway to ICT -hanke tarjoaa kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyönä matalan aloituskynnyksen korkeakoulutasoista ICT-koulutusta ja ohjaa uusia osaajia ICT-tehtäviin. Hankkeen tarjoama koulutus mahdollistaa työllistymisen lisäksi jatko-opintoihin suuntautumisen ja tukee uudenlaisen yritystoiminnan syntymistä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat työttömät tai työttömyysuhan alaiset, etenkin nuoret henkilöt, mutta koulutukseen voivat hakeutua kaikki uusien ICT-taitojen hankkimisesta ja uudelleenkoulutuksesta kiinnostuneet. Erityisenä kohderyhmänä ovat rakennemuutosaloilla, kuten turvealalla, työskentelevät tai työskennelleet henkilöt. Pyrkimys vähentää hiilidioksidipäästöjä on vähentänyt turpeen käyttöä energiantuotannossa ja vaikuttanut merkittävästi turvealan työllisyysnäkymiin. Tämä muutos luo tarpeen uudelleenkouluttautumiselle, jotta siirtyminen uusiin työtehtäviin helpottuu. Turvealalla työskentelevien osaaminen voi olla hyvinkin erikoistunutta, jolloin uudelleentyöllistyminen saattaa vaatia uusien taitojen omaksumista. Sama pätee moniin muihinkin rakennemuutoksen kourissa painiviin aloihin.

Hanke vastaa osaajapulaan ICT-alalla, ja ICT-osaaminen avaa lisäksi työllistymismahdollisuuksia monille muille aloille. Esimerkiksi energia-alalla tietotekniset taidot ovat hyödyllisiä käytettäessä energianhallintajärjestelmiä, tehostettaessa prosesseja ja analysoitaessa dataa.

Hankkeen järjestämä koulutus ei edellytä aiempaa ICT-osaamista eikä peruskoulututkintoa laajempaa opiskelutaustaa, mikä mahdollistaa osallistumisen laajalle joukolle ja edistää tasa-arvoa. Aiempi työ- tai opiskelutausta muualta kuin ICT-alalta on rikkaus, joka mahdollistaa uudenlaisen innovoinnin ja käyttäjälähtöisen tuotekehityksen.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on tarjota uudelleenkoulutusta, ohjata uusia osaajia ICT-alalle ja näin lisätä alan vetovoimaa sekä edistää työvoiman ammatillista ja alueellista liikkuvuutta. Koulutus tuottaa ydinosaamista, joka työllistymisen lisäksi tukee yrittäjyyttä ICT-alalla. Koulutukseen osallistuva voi myös pitkäaikaiseen koulutukseen sitoutumatta kokeilla, soveltuuko ICT-ala hänelle.

Tavoitteena on myös kehittää korkeakoulujen opetussisältöjä vastaamaan työelämän tarpeisiin lisäämällä uusiin teknologioihin, kuten low-code-ohjelmointiin, liittyvää opetusta. Opetussisältöjen ohella pedagogisena tavoitteena on edistää ajasta ja paikasta riippumatonta, jatkuvaa oppimista tukevaa koulutusta sekä harjoittelun ohjauskäytänteitä.

Hankkeen jälkeisenä tavoitteena on hanketoimijoiden verkoston toiminnan jatkuminen ja hankkeen luomien opintojaksojen tarjoaminen jatkuvan oppimisen mahdollistavilla alustoilla.

Toimenpiteet

Hanke toteuttaa osallistujilleen 45 opintopisteen (op) laajuisen koulutuksen. Koulutus koostuu ohjelmistotestaukseen, low-code- ja no-code-osaamiseen sekä ICT-liiketoimintaan liittyvistä sisällöistä. Lisäksi koulutusten alkaessa toteutetaan perehdytysopintojakso ja lopussa harjoittelu ICT-tehtävissä. Opintojaksojen järjestys ja laajuudet ovat seuraavat:

  • Opiskelu- ja tietotekniset taidot, 5 op
  • Projektiosaaminen ja tiimityö, 10 op
  • Low-code- ja no-code-kehittäminen, 10 op
  • Ohjelmistotestauksen perusteet ja menetelmät, 10 op
  • Harjoittelu, 10 op

Hankkeen toimenpiteiden suunnittelussa on huomioitu älykkään erikoistumisen strategiat, vihreän talouden työpaikat ja vihreän teknologian uudet ratkaisut sekä niiden mukanaan tuomat uudet liiketoimintamahdollisuudet.

Yhteistyökumppanit

Oamkin koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Lapin ammattikorkeakoulu ja Centria-ammattikorkeakoulu.

Rahoittajat

Tätä JTF-hanketta rahoittaa ELY-keskus.