Skip to content

Erillishaku: Bachelor of Engineering, Mechanical Engineering, Sustainable Product Development

Tutkinto

Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike

Bachelor of Engineering

Laajuus/kesto

240 op / 4 vuotta

Tutkinto-ohjelma

Degree Programme in Mechanical Engineering

Aloituspaikat

10

Opetusjärjestelyt

Koulutus järjestetään Oulussa Linnanmaan kampuksella pääosin päiväopetuksena arkipäivisin klo 8-16  Osa opetuksesta voidaan järjestää myös iltaisin ja koulutus voi sisältää myös verkkopohjaisia opintojaksoja.

Kampus

Linnanmaan kampus

Yliopistokatu 9, 90570 Oulu

Hakuaika

30.9.–21.10.2024 klo 15.00

Koulutus alkaa

Elokuu 2025

Hakuohjeet

Koulutukseen voidaan hyväksyä opiskelijaksi se, joka on suorittanut jonkin seuraavista:

  • suomalaisen lukion oppimäärä tai ylioppilastutkinto
  • International Baccalaureate -tutkinto (IB) ja/tai valmistunut IB-lukiosta ja kirjoittanut IB-kokeissa 6 ainetta
  • European Baccalaureate -tutkinto (EB)
  • Reifeprüfung (RP) tai Deutsches Internationales Abitur (DIA) -tutkinto
  • 120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuinen suomalainen ammatillinen perustutkinto tai sitä vastaava aiempi vähintään 80 opintoviikon laajuinen suomalainen ammatillinen tutkinto
  • suomalainen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
  • ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
  • ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa hakukelpoisuuden korkeakouluopintoihin
  • korkeakoulututkinto

Pohjakoulutus tulee olla suoritettu 31.12.2024 mennessä.

Hakijan tulee osoittaa hakuvaiheessa riittävä englannin kielen taito jollakin seuraavista:

  • Kielitaitotesti
    • IELTS Academic*: yleisarvosana vähintään 6.0 (Test sections: Listening, Reading, Writing and Speaking)
    • TOEFL Academic (iBT)*: vähimmäispistemäärä 60 (Test sections: Reading, Listening, Speaking and Writing)
    • PTE Academic*: yleisarvosana vähintään 55 (Test sections: Speaking and Writing, Reading and Listening)
    • Cambridge English Scale Score: vähimmäispistemäärä 169 (Reading and Use of English, Writing, Listening and Speaking)
  • Yleinen kielitutkinto (YKI) englannin kielessä
    • vähintään taitotaso 4 kaikissa osa-alueissa (reading, writing, listening and speaking)
  • Englannin kielellä suoritettu korkeakoulututkinto, joka on suoritettu EU/ETA-maassa, Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Sveitsissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa
  • Englannin kielellä suoritettu toisen asteen tutkinto, joka on suoritettu EU/ETA-maassa, Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Sveitsissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa
  • Suomalaisessa tai kansainvälisessä (IB, EB, RP/DIA) ylioppilastutkinnossa jokin seuraavista
    • suomalainen ylioppilastutkinto: englannin kielessä (pitkä oppimäärä) vähintään arvosana C
    • International Baccalaureate (IB) tutkinto suoritettu englannin kielellä
    • International Baccalaureate (IB) final examination: englannin kielessä (higher level) vähintään arvosana 4
    • European Baccalaureate: englannin kielessä (L2) vähintään arvosana 6.00
    • Reifeprüfung/DIA Diploma: englannin kielessä (advanced) vähintään arvosana 7.

*Lisäksi IELTS Academic UKVI, IELTS Online, PTE Academic Online, PTE Academic UKVI ja TOEFL iBT Home Edition hyväksytään.

Englannin kielen taidon osoittamiseksi hakemukseen on liitettävä todistus kielitaidosta viimeistään 28. lokakuuta klo 15.00 mennessä. Kielikokeiden voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu, mutta kielikokeiden tulokset on voitava tarkistaa kokeen järjestäjältä 15. joulukuuta 2024 asti.

TOEFL-koetta ei voi todentaa kahden vuoden jälkeen ja IELTS-koetta ei voi todentaa kolmen vuoden jälkeen. Jos kokeen tuloksia ei voida enää todentaa, koetta ei hyväksytä. Hakijan on varmistettava, että
testitulokset eivät ole liian vanhoja. Jos hakija on epävarma ja testitulokset ovat yli kaksi vuotta vanhoja, on suositeltavaa suorittaa testi uudelleen.

Kielitestin tulokset tarkistetaan erikseen testin järjestäjän järjestelmissä, eikä toimitettu liite yksin riitä kielitaidon vahvistamiseen. Varmista, että olet ilmoittanut kielikokeen tulosten sähköisestä toimittamisesta Oulun ammattikorkeakouluun.

Yleisen kielitaitokokeen (YKI) osalta hakemukselle liitetty todistus riittää kielitaidon todentamiseen, jos se on toimitettu.

Jos osoitat kielitaitosi englanninkielisellä tutkinnolla, tulee sinun liittää mukaan todistus, josta käy ilmi tutkinnon kieli ja opiskelumaa, ellet osoita englannin kielen taitoasi suomalaisella ylioppilastutkinnolla, European Baccalaureate -tutkinnolla, International Baccalaureate -tutkinnolla tai Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla.

Jos osoitat englannin kielen taitosi suomalaisella ylioppilastutkinnolla, European Baccalaureate -tutkinnolla, International Baccalaureate -tutkinnolla tai Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla, sinun on liitettävä todistus vaadituista arvosanoista.

Pohjakoulutus ja kielitaito tarkistetaan opiskelijavalintaprosessin aikana ennen opiskelijaksi hyväksymistä. Hakijan pohjakoulutuksen antamaa kelpoisuutta ei arvioida, mikäli hakija ei ole hakemuksessaan osoittanut riittävää englannin kielen taitoa.

Hakijan tulee liittää pohjakoulutukseen ja kielitaitoon liittyvät dokumentit hakulomakkeelle 28.10.2024 klo 15:00 mennessä. Mikäli liitteiden kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, tulee niistä olla virallinen käännös suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen perusteella. Valintakoe sisältää kaksi vaihetta. Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen kutsutaan kaikki hakijat. Valintakoekutsu lähetään hakijan hakemuksellaan
ilmoittamaan sähköpostiin 1.11.2024. Hakijan tulee tarvittaessa tarkistaa myös roskaposti ja muut vastaavat kansiot. Mikäli hakija ei ole saanut valintakoekutsua, hakijan tulee tehdä asiasta huomautus viimeistään 4.11.2024 klo 12:00 osoitteeseen admissions@oamk.fi. Tämän jälkeen saapuneita huomautuksia ei käsitellä.

Hakija tarvitsee valintakokeeseen

  • tietokoneen ja nettiyhteyden
  • muistiinpanovälineet (kyniä ja paperia)
  • matkapuhelimen tai muun vastaavan laitteen, jolla hakija voi kuvata paperille kirjoittamansa valintakokeen tehtävien vastaukset välivaiheineen. Hakijan pitää pystyä siirtämään nämä kuvat pdf-tiedostona valintakokeen aikana koejärjestelmään. Hakijalla tulee olla samat paperidokumentit valintakokeen toisessa vaiheessa (online-haastattelu) mukanaan.
  • toisessa vaiheessa hakijalla tulee olla lisäksi käytössään kuulokkeet, mikrofoni ja web-kamera sekä rauhallinen tila haastattelun ajaksi.

1. vaihe (online-valintakoe) 12.11.2024 klo 10:00–13:00

  • Online-valintakoe sisältää matematiikan, loogisen päättelyn ja fysiikan osiot. Online-valintakokeen maksimipistemäärä on 70 ja alin hyväksytty pistemäärä 20 pistettä. Online-valintakokeeseen tulija voi valita aloitusajan, online-valintakokeen suoritusaika on enintään kaksi (2) tuntia. Koeaika päättyy viimeistään kello 13:00 aloitusajasta riippumatta. Online-haastatteluun kutsutaan online-valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella vähintään 30 parasta hakijaa kummastakin hakukohteesta.

 2. vaihe (online-haastattelu) 2.–5.12.2024

  • Online-haastattelun kieli on englanti ja haastattelussa arvioidaan englannin kielen suullinen taito sekä arvioidaan ensimmäisen vaiheen aihepiirien osaamista. Hakijalla tulee olla ensimmäisen vaiheen alkuperäiset muistiinpanot toisen vaiheen online-haastattelussa, koska näistä esitetään kysymyksiä. Online-haastattelun maksimipistemäärä on 6 ja alin hyväksytty pistemäärä 3 pistettä. Mikäli jokin arvioitavista osioista on 0 pistettä, koko suoritus on hylätty.

Valinta tehdään toisen vaiheen pistemäärän perusteella. Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan järjestykseen ensimmäisen vaiheen pisteiden perusteella. Mikäli hyväksymisrajalla olevat hakijat ovat tämänkin jälkeen tasapistetilanteessa, heistä kaikki hyväksytään.

Sähköinen hakemus täytetään hakuaikana Opintopolku.fi-palvelussa. Hakulomake tulee lähettää ennen hakuajan päättymistä. Valinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes Oamk on tarkistanut hakijan pohjakoulutuksen ja muut tarvittavat tiedot käytettävissä olevista tietokannoista tai hakemuksen liitteenä olevista dokumenteista. Oamk voi perua opiskelijavalinnan, jos hakija on antanut hakuvaiheessa virheellisiä tietoja.

Jos hakija tarvitsee vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely), tulee hänen toimittaa kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus 28.10.2024 klo 15 mennessä. Mukaan tulee liittää lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta. Päätökset yksilöllisistä järjestelyistä tehdään hakijakohtaisesti.

Oamk perii lukuvuosimaksun englanninkielisessä tutkinto-ohjelmissa opiskelevilta opiskelijoilta, jotka eivät ole EU- tai ETA-alueen eikä Sveitsin kansalaisia. Maksua ei peritä henkilöiltä, jotka rinnastetaan EU-maiden kansalaisiin eikä näiden perheenjäseniltä. Maksua ei peritä myöskään henkilöiltä, joilla on ulkomaalaislaissa tarkoitettu Euroopan unionin sininen kortti, jatkuva tai pysyvä oleskelulupa tai pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa, eikä edellä mainittujen perheenjäseniltä. Perheenjäsenen määrittelyyn sovelletaan ulkomaalaislakia. Oamkilla on apurahajärjestelmä maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden tukemiseksi.

Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahasta englanninkielisellä sivulla.

Valinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes Oamk on tarkistanut hakijan pohjakoulutuksen ja muut tarvittavat tiedot käytettävissä olevista tietokannoista tai hakemuksen liitteenä olevista dokumenteista. Oamk voi perua opiskelijavalinnan, jos hakija on antanut hakuvaiheessa virheellisiä tietoja.

Yhden paikan säännös koskee kaikkia suomalaisten korkeakoulujen tutkintoon johtavia koulutuksia.  

Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Esimerkki: Jos otat vastaan opiskelupaikan tästä erillishausta, jossa koulutus alkaa elokuussa 2025, et voi vastaanottaa toista korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa, joka alkaa syyslukukaudella 2025 (1.8.−31.12.).

Jos hakija katsoo, ettei opiskelijavalintaa ole tehty valintaperusteiden mukaisesti tai että opiskelijavalintamenettelyssä on toimittu virheellisesti, hänen on otettava yhteys ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin admissions@oamk.fi tai puh. 029 448 9001.

Jos asia ei tällöin selviä, hakija voi pyytää siihen kirjallista oikaisua Oulun ammattikorkeakoulun rehtorilta 14 päivän kuluessa valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisuvaatimus, joka osoitetaan ammattikorkeakoulun rehtorille ja on hakijan allekirjoittama, tulee toimittaa hakijapalveluihin ensisijaisesti sähköpostitse admissions@oamk.fi. Vaihtoehtoisesti oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse osoitteeseen

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk)
Hakijapalvelut
PL 405
90101 OULU.

Oamk ei vastaa postitse toimitettavien oikaisuvaatimusten myöhästymisistä. 

Yhteystiedot

Lisätietoja hakemisesta ja valintaperusteista

Hakijapalvelut
puh. 029 448 9001
admissions@oamk.fi

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja opetusjärjestelyistä

Väyrynen Timo
Opintovastaava, konetekniikka
040 6526826