Siirry sisältöön
17.10.2024 / Tutkimus ja kehitys

Teollisuuden sivuvirrat voivat soveltua energiavarastoksi

Lämpöakkuhankkeen edustajat esittelemässä akkusimulaattoria Tutkijoiden yössä 2024 Oulun yliopistolla

Sähköenergian varastointi mahdollistaa uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman, tehokkaamman hyödyntämisen ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, edistäen näin ilmastonmuutoksen torjuntaa ja energiaturvallisuutta. Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttama Lämpöakku-hanke tutkii terästeollisuuden sivuvirtojen soveltuvuutta energiavarastoksi.

Lämpöakku-hankkeen tavoitteena on kehittää hyvällä hyötysuhteella toimivaa, kustannustehokasta, helposti monistettavaa ja skaalattavaa, kiertotalousmateriaalien käyttöön perustuvaa lämpöakkutekniikkaa. Sähköenergian varastoiminen hankkeessa tehdään korkealämpöisenä lämpöenergiana (>500 °C).

Hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia korvata CO2-päästöjä tuottava lämmöntuotanto kestävällä sähköenergialla tuotetulla lämmöllä monissa eri mittakaavan sovelluksissa, kuten teollisuuden höyryn tuotannossa, kasvihuoneiden lämmityksessä ja asuinalueiden kaukolämmössä.

– Kehitämme materiaali- ja lämpöakkuteknologian alalle uutta osaamista, projektipäällikkö Kalle Nuortimo Oulun ammattikorkekaoulusta kertoo.

Hanke tutkii kiertotalousmateriaalien, kuten metallurgisten kuonien, kaivosten sivukivien ja rikastushiekkojen, materiaaliteknisiä ominaisuuksia energiavaraston materiaalina.

– Korkealla hyötysuhteella toimiva, kustannustehokas ja helposti monistettava lämpöakkutekniikka, joka perustuu kiertotalousmateriaalien käyttöön, tarjoaisi mahdollisuuksia myös yrityssektorille, Nuortimo toteaa.

Akkusimulaattori auttaa arvioimaan lämpöakun kannattavuutta

Alkuvuodesta 2024 käynnistyneessä hankkeessa Oulun ammattikorkeakoulu on keskittynyt kohdetason sovellusten lämpövarastoinnin tarkasteluun. Näitä ovat esimerkiksi omakotitalot, kerrostalot ja isot varastohallit.

Lämpövarastoinnin tarkastelun tueksi hankkeessa on kehitetty akkusimulaattori yhteistyössä Metapilot Factory -hankkeen kanssa. Akkusimulaattori mahdollistaa eri materiaalien ominaisuuksien syöttämisen lämpöakkuun eri sähkön hintavaihtelutilanteissa ja auttaa näin arvioimaan lämpöakun kannattavuutta sovelluskohteessa eri materiaaleilla ja sähkön hinnoilla.

– Simulaatioiden ja mallinnuksen avulla voidaan selvittää lämpöakun toimivuutta eri materiaaleilla sekä sen soveltuvuutta yksittäisen kohteen lämpöenergian lähteenä ja osana integroitua energiajärjestelmää, Nuortimo toteaa.

Lämpöakku-hanke toteutetaan 1.2.2024–31.1.2026. Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttaman hankkeen rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Kalle Nuortimo, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. 050 408 8893
Lämpöakku-hankkeen esittelysivut



Jaa artikkeli