Skip to content

Saavutettavuus

Kaikilla opiskelijoillamme on oikeus esteettömään opiskeluun. Tavoitteenamme on kohdella kaikki opiskelijoita tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.  Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa erilaisen opiskelijan huomioon ottamisen ammattikorkeakoulussa. Pyrimme järjestämään opetusmenetelmät, oppimis- ja toimintaympäristöt sellaiseksi, että se palvelee kaikkia opiskelijoita ja auttaa heitä valmistumaan tavoitteellisessa ajassa.  

Fyysinen ympäristö 

Korkeakoulumme kampusalueet  ovat yleisen liikkumisen kannalta hyvin toimivia. Esteettömyyteen on kiinnitetty huomioita lisäksi erilaisin järjestelyin:  

  • Kaikkien toimipisteiden pysäköintipaikoilla on merkityt inva-paikat. 
  • Linnanmaan kampuksen esteettömät ulko-ovet ovat pääovi C sekä ovi C5. Kontinkankaan kampuksen esteetön ovi on Louhi-rakennuksen pääovi. Oulaisten kampuksen esteetön ovi on pääovi.  
  • Kaikilla kampuksilla on vierailijoita varten lainattava pyörätuoli, jota voi tarvittaessa tiedustella virastomestareilta.  Kampuksilla on riittävät tilat liikkua apuvälineiden kanssa.     
  • Linnanmaan kampuksella on ICT palveluista lainattavissa ns. induktiosilmukkapaketti, jota voidaan hyödyntää missä tilassa tahansa. Kontinkankaan kampukselta Paasi-rakennuksesta löytyy induktiosilmukalla varustettuja tiloja. Oulaisten kampuksen auditoriossa on induktiosilmukka. 
  • Kaikilla kampuksilla on useita inva-WC:tä. 
  • Kampuksilla on liikkumista helpottavia hissejä. 

Oppimisen tuki 

Korkeakoulussamme opiskelija saa tietoa ja tukea opintojensa suunnitteluun esimerkiksi opettajatuutorilta, opintovastaavalta ja kampus-opolta. Korkeakoulumme sivuilta löytyy opintojen suunnittelun tueksi monipuolista ja selkeää tietoa. 

Opiskelija, jolla on haasteita oppimisessa, voi halutessaan pyytää opettajalta tukitoimia opintojakson suorittamisen tueksi. 

Mikäli epäilet oppimisvaikeutta tai sinulla on jo todettu oppimisvaikeus, ole yhteydessä kampus-opoon

Kampus-opot suunnittelevat yhdessä opiskelijan kanssa hänelle tarkoituksenmukaisimmat yksilölliset järjestelyt opintojen tueksi. Tukitoimia ovat esimerkiksi: 

  • henkilökohtainen opintosuunnitelma 
  • lisäaika tenttiin vähintään 20 minuuttia tuntia kohden 
  • työpajat opintojen etenemisen tueksi 
  • luentomateriaalit etukäteen 
  • vaihtoehtoiset suoritustavat 
  • opastus digitaalisiin apuvälineisiin 
  • mahdollisuus suullisiin kokeisiin/tehtäviin tai mahdollisuus täydentää kokeita suullisesti 
  • mahdollisuus tehdä koe useammassa osassa 
  • lisäohjaus esimerkiksi opinnäytetyössä 
  • Celia-palvelut 
  • kurssikirjojen jatkettu laina-aika (ota ensin yhteys omaan kampus-opoosi) 

Opiskelijan vastuulla on kertoa opettajalle riittävästi tietoa tilanteesta, jotta opettaja voi antaa sinulle tarvittavaa tukea. Yksilöllisissä järjestelyissä huomioidaan sekä opintojakson että tutkinnon osaamistavoitteet. Opettajan tehtävänä on arvioida osaamistavoitteiden saavuttaminen ja turvata opiskelijoiden yhdenvertaisuus. 

Mikäli epäilet lukemiseen ja/tai kirjoittamiseen liittyvää vaikeutta (lukivaikeus), voi halutessasi hakeutua digilukiseulaan. Kampus-opot järjestävät digilukiseulan kolme kertaa lukuvuodessa. Digilukiseula voidaan tehdä tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijalle, jonka äidinkieli on suomi. Jos sinulle on tehty aikaisemmin lukitesti, ota yhteys kampus-opoon. Tällöin uutta testiä ei tehdä. 

Lukuvuoden 2024-2025 lukiseulat järjestetään: 

  • 26.9.2024 klo 14.30 – 15.30 Linnanmaan kampus  
  • 21.11.2024 klo 14.30 – 15.30 Kontinkankaan kampus 
  • 13.2.2025 klo 14.30 – 15.30 Linnanmaan kampus 

Lukiseuloista tiedotetaan muutama viikko ennen testiajankohtaa. 

Mikäli digilukiseulassa havaitaan viitteitä lukivaikeudesta, kampus-opo voi tehdä sinulle tarkemman yksilötestin. Jos sinulla todetaan lukivaikeus, saat lausunnon, jossa suositellaan sinulle kohdennettuja tukitoimia. 

Digitaaliset apuvälineet opintojen tukena 

Opintojen tueksi on saatavilla erilaisia digitaalisia sovelluksia. Opiskelun digitaalisina apuvälineinä voivat toimia sekä mobiililaitteet eli tabletit ja älypuhelimet kuin tietokoneetkin. Osa tässä esitellyistä sovelluksista on saatavilla vain Apple-laitteille, osa myös Android-laitteille ja Windows-ympäristöön. Osa sovelluksista on maksullisia. Jotkut sovellukset vaativat toimiakseen datayhteyden. Sovelluksista saa lisätietoa sovelluskaupoista (AppStore, Google Play, Microsoft Store). 

Digitaalisia lukemisen ja kirjoittamisen apuvälineitä ovat muun muassa:  

Oranssi ikoni,

Puheesta tekstiksi -sovellukset  (esim. Google Docs) 
Oranssi ikoni, jossa mikrofoni ja puhekupla.

Laitteen oma muistiosovellus äänimuistiinpanoille (esiasennettuna iPadilla)
Oranssi ikoni, jossa

Tekstistä puheeksi -sovellukset (esim. Wordin syventävä lukuohjelma, Voice Dream Reader)
Oranssi puhelimen ikoni.

Puheesta tekstiksi -sovellukset  Digitaaliset lukikalvosovellukset  (esim. Wordin syventävä lukuohjelma) 
Oranssi ikoni, jossa kynä ja muistio.

Äänimuistiinpanot -sovellukset  (esim. iPad/iPhone -muistiinpanot, Voice Memos) 
Oranssi ikoni, jossa on puhekuplan sisällä valokuva.

Kuvasta tekstiksi -kuvantunnistuksen sovellukset  (esim. Mobile OCR) 

Saavutettavuutta tukevia lisälaitteita ja -palveluita ovat myös:  

  • Skannaavat kynät ja A4-skannerit (langattomat ja USB-yhteydellä liitettävät) 
  • Erilliset lisämikrofonit puheentunnistuksen tarkentamiseen 
  • Celia-äänikirjapalvelu. 

Myös mobiililaitteiden ja tietokoneiden käyttöasetuksissa on puhetoiminnon asetuksia, jolloin esimerkiksi valittu teksti on mahdollista kuunnella puhuttuna ilman erillisen sovelluksen asentamista. iPadissa ja iPhonessa löydät nämä asetuksista. Apple-laitteiden järjestelmäasetuksista löytyy myös esteettömyysasetuksia, joiden avulla voi säätää muun muassa oman laitteen värejä, kontrasteja ja tekstikokoa. 

Windows-ympäristössä esteettömyysasetukset löytyvät ohjauspaneelin helppokäyttötoiminnoista. Voit säätää muun muassa hiiren, näppäimistön ja näytön asetuksia sekä säätää puheentunnistusominaisuuksia. Android-mobiililaitteen Asetukset-valikosta löytyvästä Helppokäyttöisyys-valikosta löydät muun muassa teksti puheeksi -toiminnon Näkö-valikosta. 

Google Drivessä on mahdollista kirjoittaa teksti puhumalla muun muassa Google Docs- ja Google Slides -asiakirjoihin (vrt. Word ja PowerPoint). Speech Recognition -lisäosan saa Google Docsissa käyttöön ylävalikon Add-ons-kohdasta (suom. Laajennukset), josta löytyvästä virtuaalikaupasta maksuttoman lisäosan voi myös asentaa. 

Myös Google Chrome -selaimessa ja Google Kääntäjä -sanakirjassa on puheentunnistus. Mercury Reader -laajennuksen avulla Chrome-selain muokkaa verkkosivut yksinkertaisempaan, helppolukuisempaan muotoon. Wordin syventävässä lukuohjelmassa on myös puheentunnistus, mutta se ei ole saatavilla vielä suomenkielellä. 

Apurahoja digitaalisten oppimisen apuvälineiden hankintaan myöntää muun muassa Tukilinja. Myös Kelan apuvälinekeskus myöntää apuvälineitä työhön ja opiskeluun. Lisätietoa apurahojen hakemisesta saa Oulun ammattikorkeakoulussa kampusopoilta.   

Lisätietoa ja havainnollisia ohjeita iPad- ja iPhone-laitteille  muun muassa edellä mainittujen digitaalisten oppimisen apuvälineiden käyttöön ja laitteiden puhetoimintojen asetuksiin on koonnut Erilaisten oppijoiden liiton Oppimisen apuvälinekeskus.Erilaisten oppijoiden liitto ry jaOppimisen apuvälinekeskus tarjoavat lisätietoa ja oppaita sovellusten käyttämiseen ja asentamiseen.