Siirry sisältöön
30.9.2024 / About Oamk

Osaatko tunnistaa mies- ja isäerityisyyden?

Näkökulmia isyyteen -koulutussarja

Mies, lapsi ja vanhemmuus (MILAVA) -hankkeessa tavoitteena on vahvistaa isien hyvinvointia, osallisuutta ja aktiivista toimijuutta sekä edistää vanhempien välistä tasavertaisuutta, perheiden yksilölliset tarpeet ja tilanteet huomioiden. Hyvä isiä kohtaava ammattilainen, osaatko sinä tunnistaa ja huomioida mies- ja isäerityisyyden etenkin vanhemmuuden haasteissa?

Olemme laatineet teille ainutlaatuisen Näkökulmia isyyteen -koulutussarjan, joka tarjoaa erilaisia näkemyksiä isyydestä ja vanhemmuudesta. Koulutuksen sisällöt on luotu yhteistyössä ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Osallistujat pääsevät keskustelemaan koulutuspäivien teemoista kouluttajien kanssa.

Koulutussarja koostuu neljästä eri hybridikoulutuksesta, joiden teemoja ovat: Isien kohtaaminen mielenterveyden haasteissa, Lumoavat ruudut – digihyvinvointi perheissä, Haavoittuva isyys sekä Erilaiset isät ja elämäntilanteet. Koulutuksiin voi osallistua Oulussa Kontinkankaan kampuksella tai Zoom-etäyhteydellä. Toiveenamme on, että osallistut vähintään kahteen koulutussarjan koulutukseen. Mikäli et pääse osallistumaan koulutuksiin, seuraa verkkosivujamme, jossa julkaisemme ainakin osia koulutuksen esityksistä. Ilmoittautumaan haluamiisi koulutuksiin pääset tämän linkin takana: Ilmoittaudu Näkökulmia isyyteen -koulutuksiin!

Esite Näkökulmia isyyteen -koulutussarjasta.

Isien tukeminen mielenterveyden haasteissa -koulutus

Masennuksesta kärsii noin 5-7 % suomalaisista – isäkin voi masentua. Isien masennus esimerkiksi odotusaikana ja synnytyksen jälkeen tunnistetaan heikommin kuin äidin masennus. Etenkin mielenterveys-, päihde- ja väkivaltaongelmaiset isät kokevat tulevansa ohitetuiksi sosiaali- ja terveysalan palveluissa.

Koulutussarjan aloittaa Isien kohtaaminen mielenterveyden haasteissa -koulutus ti 15.10.24 kello 12-16 ja siinä käsitellään erityisesti masentuneiden isien kohtaamista ja tukemista. Kouluttajana toimii MASENNUSOIREISTEN PERHEIDEN ISIEN TUKI (MASI) vastaava työntekijä Henri Hyttinen Miessakit ry:stä. Isän kokemusta masennuksesta  teille avaa koulutettu kokemusasiantuntija Aleksi Salonen. Kommenttipuheenvuoron pitää terveydenhoitaja Aleksi Herranen.

Koulutusesite: Isien tukeminen mielenterveyden haasteissa.

Antoisa, mutta haastava isyys

Isäksi tuleminen on maailmaa mullistava kokemus ja isyys on elämän mittainen kasvuprosessi. Isyys tuottaa iloa ja voimaannuttaa. Isien hyvinvoinnin tukeminen hyödyttää koko perhettä, sillä se vaikuttaa aina molempaan vanhempaan sekä lapsiin. Myös puolison ja muiden perheenjäsenten kokemat vaikeudet kuormittavat isiä ja aiheuttavat mielenterveyden haasteita. Isien mielenterveyden tukemisen teema jatkuu vielä tulevissakin koulutuksissa.

Näkökulmia isyyteen -koulutussarjassa pääset pohtimaan ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden johdolla esimerkiksi seuraavia kysymymyksiä: Miten älypuhelimet vaikuttaa perheiden vuorovaikutusdynamiikkaan? Miten vanhempien erilaiset näkemykset digisäännöistä voi haastaa isyyttä? Miten traumat vaikuttavat perheiden vuorovaikutusdynamiikkaan? Miten erityisvanhemmuutta tulisi tukea? Kuinka erilaiset kulttuuritaustat vaikuttavat isyyteen ja vanhemmuuteen? Miten isyyden menettäminen vaikuttaa mieheen?

Toivottavasti tapaamme koulutuksissa!

Voit tutustua näihin ensimmäistä koulutusta odotellessa:

Anna isälle reilu mahdollisuus -artikkeli (2020) Pirjo Kotkamo, Vauvatyön käsikirja

Apua isille masennusoireisiin tai niiden kohtaamiseen perheessä, MASI / Miessakit ry

Depressio (2024) Käypä hoito -suositus

Isäkin voi masentua (2020) Pirjo Kotkamo, Ensi- ja turvakotien liitto

Miessakit ry



Jaa artikkeli