Skip to content
Nuori naisopiskelija piirtää valkotaululle tussilla ja toinen nuori nainen seuraa vieressä.

Kieli- ja viestintäopinnot

Kieli- ja viestintäopintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä kielitaito ja viestintäosaaminen ammattialan työtehtävissä toimimiseen ja oman osaamisensa edelleen kehittämiseen.

Kieli- ja  viestintäopintojen tavoitteet 

Oamkissa kieli- ja viestintäosaamisen tavoitteet on kuvattu seuraavana osaamisprofiilina: 

Viestin ja olen vuorovaikutuksessa kirjallisesti ja suullisesti tarkoituksenmukaisella tavalla. Toimin kansainvälisissä ja monikulttuurisissa ympäristöissä ja verkostoissa äidinkielelläni, toisella kotimaisella kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä. Toimin oman alani opiskelu- ja työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa asiantuntevasti. Käytän viestintä- ja kielitaitoani hyödyksi oman osaamiseni ja työelämän kehittämiseksi. 

Kieli- ja viestintäopintojen tarjonta 

Kielitaito sekä viestintä- ja kansainvälisyysosaaminen ovat keskeisiä työelämätaitoja kaikilla aloilla. Kaikkiin Oamkin AMK-tutkintoihin kuuluu siksi suomenkielisen viestinnän sekä toisen kotimaisen kielen ja englannin opintoja. Syksystä 2023 alkaen kaikkiin suomenkielisiin AMK-opetussuunnitelmiin kuuluu seuraavat kaikille yhteiset kieli- ja viestintäopinnot:  

  • YY00DU50 Työelämän viestintätaidot 3 op 
  • YY00DU51 Svenska för arbetslivet 3 op 
  • YY00DU52 English for Working Life 3 op 
  • YY00DU53 Viestintä tutkimus- ja kehittämistyössä 3 op 

Edellä mainittujen lisäksi Oamkin eri tutkintoihin voi kuulua lisää kieli- ja viestintäopintoja pakollisina tai vaihtoehtoisina opintoina. Pakollisina ja vaihtoehtoisina tutkintoon kuuluvien kieli- ja viestintäopintojen lisäksi voit sisällyttää opintoihisi kieli- ja viestintäopintoja Oamkin vapaasti valittavien opintojen tarjonnasta tai muitten korkeakoulujen tarjonnasta. 

Oamkin omien kieli- ja viestintäopintojen lisäksi voit suorittaa kieliopintoja maksuttomasti esim. ammattikorkeakoulujen yhteisen Campusonlinen tai KiVANET-verkoston verkko-opintoina tai ristiinopiskeluna Oulun yliopistossa.

Voit suorittaa kieli- ja viestintäopintoja muissa korkeakouluissa myös esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun tai avoimen yliopiston kautta. Tarkasta aina kieliopintoja tarjoavalta taholta, ovatko kieliopinnot maksullisia. Vastaat itse muualla kuin Oamkissa suoritettavien kieliopintojen kuluista.  

Ennen muiden korkeakoulujen kieli- ja viestintäopintoihin osallistumista sinun tulee sopia oman opintovastaavasi kanssa, voidaanko muualla suoritetut opinnot sisällyttää Oamkissa suoritettavaan tutkintoosi.

Kieli- ja viestintäopintojen tuki 

Kielikeskuksessa pyritään huolehtimaan siitä, että jokaisen opiskelijan kieli- ja viestintäopinnot edistyvät sujuvasti.  Jos koet, että tarvitset opintoihisi yksilöllisiä järjestelyjä, ota mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteys opettajaasi.  Voit sopia hänen kanssaan vaihtoehtoisista, sinulle parhaiten sopivista opiskelu- ja suoritustavoista. Vaihtoehtoina voi olla esimerkiksi kampus- tai verkkototeutus tai tavallista hitaammin etenevä ruotsin JELPPI-ryhmä. 

Opintojen alussa opiskelija ohjataan suorittamaan ruotsin ja englannin kielen lähtötasotestit. Niiden tarkoituksena on selvittää, onko sinun hyvä kerrata kyseisiä kieliä ennen kuin osallistut tutkinto-ohjelmasi pakollisille englannin ja ruotsin opintojaksoille. Lähtötasotestien perusteella osa opiskelijoista ohjataan valmentaville ruotsin tai englannin opintojaksoille tai kertaamaan kieliä itsenäisesti. Lähtötasotestit tehdään Moodlessa ja avaimena toimii oma ryhmätunnuksesi isoilla alkukirjaimilla kirjoitettuna (esim. LVT24SP). Suosittelemme sinua tekemään testin molemmista kielistä:

Ruotsin lähtötasotesti
Englannin lähtötasotesti

Valmentavat opinnot YY00DQ05 Aktivera din svenska ja YY00DQ06 Activate your English sijoitetaan opiskelijan tutkinnossa vapaasti valittaviin opintoihin.  Voit etsiä sopivia toteutuksia kurssikoodilla Pepistä.

Kaikille Oamkin opiskelijoille on tarjolla tekstityöpajoja, joissa opiskelija saa tukea erilaisten tekstien tuottamiseen suomen ja englannin kielellä (myös suomi toisena kielenä). Kielikeskuksen tekstityöpajoja järjestetään joka viikko joko kampuksilla (Linnanmaa ja Kontinkangas) tai verkossa (Zoom). 

Ohjausta annetaan paitsi itse tekstin kirjoittamiseen, myös esimerkiksi tekstiviite- ja lähdeluettelomerkintöihin. Näissä työpajoissa voi työstää kielikeskuksen opettajien ohjauksessa mitä tahansa kirjallista tehtävää (esim. opinnäytetyö, tiivistelmä, abstract, raportti, essee). 

Kielikeskuksen opettajien ohjaus koskee yleisiä kirjoittamisen periaatteita tai esimerkiksi Oamkin yhteisen opinnäytetyön ohjeen mukaisia lähdeviittausmerkintöjä. Sisältökysymyksissä tai alojen omissa käytännöissä opiskelijan on syytä pyytää ohjausta ammattialan opettajalta. 

Tuo pajaan mukanasi oma tietokoneesi. Jos pajassa on paljon osallistujia, voit joutua odottamaan vuoroasi. Zoom-työpajassa odota vuoroasi päätilassa, josta ohjaaja tulee noutamaan sinut. Zoom-työtilan linkki on aikataulutaulukon alapuolella.

Tekstityöpajaan ilmoittaudutaan etukäteen tästä linkistä viimeistään pajaa edeltävänä päivänä klo 12:een mennessä. Kerralla voi ilmoittautua yhteen pajaan.

ViikkoPäiväKloKieliOhjaajatPaikkaTila
44to 31.10.15.30 – 17.00suomi & englantiSoili Fabritius, Juho-Antti Tuhkanen, Arja MaunumäkiLinnanmaa / Zoom7B202
45to 7.11.16.00 – 17.30suomi & englantiTuula Hopeavuori, Helmi Kilpeläinen, Maarit WimmerLinnanmaa / Zoom7E207
46ma 11.11.15.30 – 17.00suomi & englantiKati Hurskainen, Merja Suomalainen, Elina BergrothKontinkangas / ZoomLou B2022
47ti 19.11.16.00 – 17.30suomi & englantiSoili Fabritius, Hanna Poussu, Miisa TannerLinnanmaa / Zoom7E207
48ma 25.11.15.00 – 16.30suomi & englantiTuija Juntunen, Helmi Kilpeläinen, Maarit WimmerLinnanmaa / Zoom7E207
48ke 27.11.14.15 – 15.45suomi & englantiAnna-Beata Koskelo, Hanna Poussu, Elina BergrothLinnanmaa / Zoom7E208
49ti 3.12.8.30 – 10.00suomi & englantiKaroliina Pigg, Juho-Antti Tuhkanen, Anne PoutiainenLinnanmaa / Zoom7A220
49ke 4.12.15.00 – 16.30suomi & englantiMerja Suomalainen, Tuija Juntunen, Arja MaunumäkiKontinkangas / ZoomLou B2022
50ma 9.12.15.00 – 16.30suomi & englantiTuula Hopeavuori, Juho-Antti Tuhkanen, Elina BergrothLinnanmaa / Zoom7E208
51ma 16.12.16.00 – 17.30suomi & englantiKati Hurskainen, Hanna Poussu, Maarit WimmerLinnanmaa / Zoom7E207

Kieli- ja viestintäopintojen hyväksilukeminen

Aikaisemmin hankittu ja muualla hankittava kieli- ja viestintäosaaminen voidaan tunnustaa osaksi tutkintoa (HOT). Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen perustuu osaamislähtöiseen ajatteluun. Tutustu kieli- ja viestintäosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen tarkemmin: