Onko teidän työpaikallanne jo isätyön suunnitelma?
Isät ovat tärkeä osa lastensa elämää ja perheitä kohtaavien palveluiden asiakaskuntaa. Kuitenkin isät kokevat usein jäävänsä äitien varjoon ammattilaisten kanssa tapahtuvissa kohtaamisissa. Isien hyvinvointia, huolia tai vanhemmuuteen liittyviä näkemyksiä ei aina kuulla, tai isät eivät syystä tai toisesta saa niitä tuotua esiin. Tämä korostuu erityisesti eroperheissä, joissa vanhemmat eivät aina pysty kommunikoimaan sujuvasti keskenään. Tällöin on tärkeää saada myös isien ääni kuuluviin ja tukea heidän hyvinvointiaan ja aktiivista vanhemmuuttaan.
Palveluiden ammattilaisissa on monia, jotka ottavat isät esimerkillisesti huomioon. Parhaimmillaan vanhempien tasavertaisuus ja sukupuolisensitiivisyys toteutuvat. Jos työpaikalla ei kuitenkaan ole keskusteltu isäasiakkaiden tarpeista, parhaatkin käytännöt voivat jäädä yksittäisten ammattilaisten varaan. Isäasiakkaat tulisi huomioida kautta linjan, aina asiakasviestinnästä kasvokkaisiin kohtaamisiin ja organisaatiotason arvojen määrittelystä käytännön järjestelyihin.
Isätyön suunnitelma
Miessakit ry:n ja Setlementtiliiton Isän näköinen -hankkeessa (2018–2020) kehitetty ISÄTYÖN SUUNNITELMA on prosessi, jonka avulla organisaatiot voivat kartoittaa käytäntöjään isien kohtaamisen ja tukemisen näkökulmasta. Menetelmä auttaa tunnistamaan ja kehittämään hyviä käytäntöjä sekä palveluita ja toimintaa isäasiakkaiden ja organisaation näkökulmasta. Isätyön suunnitelman prosessi on julkaistu osana hankkeen loppujulkaisua, Isätyökirjaa.
Mies, lapsi ja vanhemmuus (MILAVA) -hankkeessa olemme jatkaneet Isätyön suunnitelma -prosessia järjestämällä työpajoja, joissa osallistujat laativat isätyön suunnitelman omiin organisaatioihinsa moniammatillista vuorovaikutusta hyödyntäen. Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki isiä työssään kohtaavat ammattilaiset julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Syksyllä 2024 järjestettiin kaksi työpajakokonaisuutta, ja seuraava toteutus käynnistyy alkuvuodesta 2025.
Syksyllä 2024 Milavan työpajoissa on laadittu useita isätyön suunnitelmia yhdistyksille, seurakunnille ja hyvinvointialueen yksiköille. Palaute työpajoista on ollut positiivista. Osallistujat ovat arvostaneet konkreettista ja selkeää suunnitelmaprosessia sekä kiireetöntä keskustelua isäasioista. Monet ovat saaneet uutta motivaatiota työhönsä kuullessaan ajatuksia ja kokemuksia muista organisaatioista ja huomatessaan, etteivät ole yksin pohtiessaan isien tärkeyttä ja roolia työssään.
Isätyön suunnitelma -työpajasarja
Työpajasarja koostuu kolmesta tapaamisesta verkossa. Ensimmäinen työpaja alkaa yleisellä alustuksella ja keskustelulla isyyden ja isätyön teemoista. Tämän jälkeen kartoitetaan organisaation tilannetta ja arvioidaan käytäntöjen isäystävällisyyttä. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan tilannetta tilastotiedon ja lisätiedon keräämisen avulla. Tietoa voidaan kerätä kyselyillä, haastatteluilla tai epämuodollisilla keskusteluilla isäasiakkailta ja organisaation työntekijöiltä.
Toisessa tapaamisessa määritetään tavoitteet ja konkreettiset kehittämistoimenpiteet aiemmin kerätyn tiedon pohjalta. Työpajoihin kutsutaan myös vieraita kertomaan kokemuksia ja esimerkkejä isätyön kehittämisestä omissa organisaatioissaan.
Kolmannessa tapaamisessa osallistujat esittelevät omia kehittämissuunnitelmiaan ja saavat palautetta ja ehdotuksia muilta. Lisäksi keskustellaan erityisteemoista, kuten isäasiakkaiden tavoittamisesta ja mukaan saamisesta tehokkaamman viestinnän avulla. Viimeisellä tapaamiskerralla osallistujat saavat ohjeet isätyön suunnitelmaprosessin toteutukseen ja seurantaan.
Ilmoittaudu mukaan
Seuraava Isätyön suunnitelma -työpajasarja käynnistyy tiistaina 21.1.2025 kello 12-15. Työpajasarja pitää sisällään kolme kappaletta ilmaista verkkotyöpajaa, joiden kesto on kolme tuntia. Alla on työpajasarjan aikataulu ja ilmoittautumislinkki.
- Ti 21.1.2025 kello 12-15
- Ti 11.2.2025 kello 12-15
- Ti 25.2.2025 kello 12-15
Lämpimästi tervetuloa mukaan tekemään isätyön suunnitelmaa myös omalle työpaikallesi!
Lisätietoa työpajoista antavat projektikoordinaattorit Venla Vuorjoki Diakonia-ammattikorkeakoulusta (venla.vuorjoki@diak.fi) ja Noora Majava Lapin ammattikorkeakoulusta (noora.majava@lapinamk.fi).