Skip to content
Neljä nuorta naisopiskelijaa makaa maassa ja nostaa viidettä henkilöä ilmaan.

Yhteiskuntavastuuraportti 2023

Me Oulun ammattikorkeakoulussa haluamme vaikuttaa siten, että tehdyt toimenpiteet kantavat pitkälle ja niiden ympärille voi luoda jotain uutta. Vuonna 2023 arvioimme ja vahvistimme erityisesti opetuksemme työelämäläheisyyttä.

Tässä yhteiskuntavastuuraportissa jaamme vuoden 2023 toimenpiteet kolmeen osa-alueeseen: ekologiseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen sekä taloudelliseen vastuullisuuteen.


Tulevaisuuden toivon polulla


Luomme osaamisella hyvinvointia

Vuosi 2023 on ollut meille muutoksen aikaa. Olemme rakentaneet organisaatiomme toimintamallia entistä paremmaksi, jotta voimme jatkossakin kouluttaa korkeatasoisia osaajia ja tarjota ajantasaista osaamista TKI-toiminnalla alueemme hyväksi.

Osaaminen ja työelämäyhteistyö ovat elinehto sille, että alueemme voi kehittyä ja sen yhteisö voi hyvin.

Olemme panostaneet erityisesti opetuksen työelämärelevanssin kehittämiseen muun muassa kehittämällä sidosryhmätoimintaamme ja osallistumalla Kauppakamarin työelämäauditointeihin. Haluamme olla korkeakoulu, jossa voi opiskella sujuvasti niin tutkintoja kuin täydentää osaamista ajasta ja paikasta riippumatta.

Tässäkin työssä olemme eläneet avoimuuden arvoamme todeksi. Vuoden aikana olemme tehneet tiivistä yhteistyötä opiskelijoiden, henkilöstön sekä yritysten ja yhteisöjen kanssa, kun olemme suunnitelleet yhdessä työelämän tarpeisiin vastaavia koulutuksia ja tulevaisuuden tapoja opiskella.

Meille on tärkeää, että toiminnallamme on vaikutusta. Haluamme kantaa sekä oman vastuumme että tehdä yhdessä töitä sen eteen, että tulevaisuus on kirkkaampi meille jokaiselle niin täällä Suomessa kuin koko maailmassa. Välittäminen on vastuullisuutta.

Heidi Fagerholm
Rehtori, toimitusjohtaja



Mitä saimme aikaan vuonna 2023

Ympäristövastuullisuus: Ympäristökysymykset keskiössä

Vietimme kestävän kehityksen teemavuotta 2022–2023.

Teemavuoden aikana kehitimme energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmaa, johon lisättiin uusi kiertotalouden suuntautumisvaihtoehto. Siinä keskiössä ovat teolliset kiertotalouden ratkaisut ja teknologiat.

TKI-toiminnassamme ympäristökysymykset olivat lukuisissa hankkeissa vahvasti esillä ja painoalamme – vähähiilisyys, digitaaliset ratkaisut ja liiketoiminnan kehitys – vastaavat kaikki hyvin ympäristövastuullisuusteemaan. Esimerkiksi autonomisten työkoneiden tutkimuksessa kehittämämme energiatehokkuus ja matala hiilijalanjälki ovat nousseet tärkeiksi kilpailutekijöiksi.

Kannoimme ympäristövastuullisuutta myös tapahtumissamme. Järjestämässämme Yhdessä muutamme maailmaa -webinaarissa teemana oli luontokato. Canemure-hankkeessa järjestimme ilmastoaiheisia tapahtumia ja olemme mukana ilmastotiekartan päivitystyössä. Olemme luoneet myös kestävän kehityksen tiekartan ohjaamaan omaa toimintaamme.

Keskeisiä toimenpiteitä

Lisäsimme energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmaan kiertotalouden suuntautumisvaihtoehdon.

Käsittelimme ympäristövastuullisuuteen liittyviä teemoja useissa tapahtumissamme.

Autonomisiin, nollapäästöisiin työkoneisiin liittyvä TKI-toiminta vahvistui edelleen NUVE-LAB-ympäristössämme.

Loimme kestävän kehityksen tiekartan, joka ohjaa toimintaamme tulevaisuudessa.​

Sosiaalinen ja kulttuurinen vastuu: Tavoitteena ajasta ja paikasta riippumaton opiskelu

Olemme mukana valtakunnallisen opin.fi-alustan valmistelussa Digivisio2030-hankkeessa, minkä lisäksi kehitimme jatkuvan oppimisen tarjontaamme Oamk Boost -brändin alla. Mikro-opintokokonaisuuksilla vastaamme myös osaamisen vahvistamistarpeisiin.

Saimme arvokasta palautetta viiden tutkinto-ohjelmamme työelämäläheisyydestä Kauppakamarin koordinoimissa työelämäauditoinneissa. Niiden avulla vahvistamme yhteyksiä työelämään ja saamme näkökulmia siitä, miten tutkinto-ohjelmat vastaavat alueen tarpeisiin. 

Teimme töitä myös sidosryhmäyhteistyön ja alumnitoiminnan uudistamiseksi. Kumppaneidemme tarpeiden pohjalta luomme mallia, jolla kehitämme yhä parempia toimintatapoja ja työvälineitä työelämäyhteistyöhön. Alumnitoiminnassamme aloitimme mentoriohjelman, jossa opiskelijat saavat työelämän edustajista itselleen sparrauskaverin.

Lisäsimme kansainvälisten tutkinto-ohjelmien määrää kahdesta neljään ja aloitimme kolmen uuden kansainvälisen tutkinto-ohjelman valmistelun. Näin vastaamme yhteiskuntamme kansainvälistymisen tarpeisiin.

Tekoäly on tullut vahvasti osaksi tätä päivää ja tulevaisuutta, joten tulevaisuuden osaajien kouluttajana haluamme huomioida, miten sitä voidaan käyttää oikein. Päivitämme jatkuvasti ohjeitamme Arenen suosituksiin pohjautuen.

Keskeisiä toimenpiteitä

Kehitimme jatkuvan oppimisen tarjontaamme ja olimme mukana Digivisio2030-työssä.

Uudistimme sidosryhmä- ja alumnitoimintaamme henkilökuntaamme osallistaen.

Kehitimme tutkinto-ohjelmiamme Kauppakamarin koordinoimilla työelämäauditoinneilla.

Lisäsimme kansainvälisten tutkinto-ohjelmien määrää kahdesta neljään.

Taloudellinen vastuullisuus: Investoimme tulevaisuuteen

Taloudellinen tuloksemme vuodelta 2023 oli hyvä ja Oamk on varavarainen korkeakoulu. Tämä antaa meille mahdollisuuden investoida osaamisen kehittämiseen ja henkilöstöömme.

Muodostimme entisistä koulutusyksiköistämme kolme osaamisalaa, Hyvinvointi ja kulttuuri, ICT ja liiketoiminta sekä Tekniikka. Samankokoisten osaamisalojen myötä kehitämme yhteisiä koulutustapoja ja etsimme synergiaetuja alojen kesken. Muutos pienensi myös tiimiemme kokoa, mikä parantaa esimerkiksi lähiesihenkilötyöskentelyä.

Keskitimme TKI-toiminnan omaan yksikköön. Sen myötä voimme tehdä koulutuksen ohella toista päätehtävistämme aiempaakin suunnitellummin. Haluamme hankkeissa syntyvän uuden tiedon vahvistavan opettajien ammattitaitoa sekä viedä hanketyössä syntyneet sisällöt laajemmin opetukseen. Samalla tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden tehdä harjoitteluita ja opinnäytetöitä hankkeille, jolloin työmme nivoutuu aidosti osaksi arkea. 

Tänä vuonna kannoimme taloudellista vastuutamme niin ikään ohjaamalla tulostamme toimintamme kehittämiseen, mikä takaa entistä parempaa tulevaisuuden osaamista Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Suomessa ja vielä laajemmin sekä koulutuksen että TKI-toiminnan osalta. 

Keskeisiä toimenpiteitä

Teimme vuonna 2023 positiivisen tuloksen.

Investoimme johtamisen kehittämiseen muun muassa parantamalla lähijohtamista ja pienentämällä tiimien kokoa.

Keskitimme tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminnan operatiivisesti TKI-yksikköön, jossa TKI-työtä voidaan tehdä entistä tuloksellisemmin.

Muodostimme kolme samankokoista osaamisalaa osana organisaatiomuutosta.


Yhteiskuntavastuu lukuina


CO2e-päästöt vuosittain (2023 luvut päivitetään keväällä 2024)

Opiskelijakyselymme mukaan opintoihinsa tyytyväisiä ovat

Vuosittain valmistuvia asiantuntijoita

1417 AMK-tutkintoa
338 YAMK-tutkintoa
239 opettajaksi pätevöitynyttä

Yli 30 000 alumnia

Vetovoima

Vuoden 2023 yhteishakujen vetovoimaluku oli 2,65 ensisijaista hakijaa/aloituspaikka. Oamkin vetovoimaluku on Pohjois-Suomen korkeakouluista korkeimpien joukossa.

Liikevaihto 61,5 M€

2023 ulkopuolinen rahoitus rahoittajittain

Yhteensä 5 079 200 €


Merkittäviä toimia vuonna 2023

Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden logo.

Osallistumme Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden toteuttamiseen AVARA-kokonaisuudella, jolla edistämme taide- ja teknologia-alan yhteistyöstä syntyvien innovaatioiden kehittymistä ja tuemme näin uusien taidemuotojen ja taiteen kokemisen tapojen syntymistä. AVARAn toteuttaa Centre for Arts Innovation (CAI) -toimintaympäristö.

Vehreitä saaria järvimaisemassa kuvattuna ilmasta käsin.

Ihmisen toiminta on johtanut luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen tavalla, jonka kaikkia vaikutuksia emme pysty edes arvioimaan. Luontokatoon on mahdollista vaikuttaa, mutta toimeen on tartuttava pikaisesti. Käsittelimme aihetta Luontokato-webinaarissa, jossa pureuduimme luontokadon torjumiseen.  

Viisi nuorta naisopiskelijaa kantaa iloisesti värikkäitä raheja.

Järjestimme Hakijan päivän tauon jälkeen kampuksellamme Linnanmaalla yhdessä Oulun yliopiston kanssa. Tapahtuman aikana kävijät pääsivät tutustumaan tiloihimme sekä jututtamaan opiskelijoitamme. Lukiolaisille sekä ammattiopistossa opiskeleville suunnatussa tapahtumassa saimmekin vieraaksi yli 5 000 kävijää tutustumaan niin meihin kuin yliopistoon.

Mies ja nainen istuvat kannettavien läppäreiden äärssä ja nauravat. Etualalla on kasvi.

Vahvistimme mikro-opintokokonaisuuksilla alueemme osaamista. Mikro-opintokokonaisuuksia kehitimme valtakunnallisessa MUUVI – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio -hankkeessa. Mikro-opinnot ovat maksuttomia, napakoita, työn lomassa joustavasti suoritettavia opintoja

Havuista ja kepeistä tehty keko koristeena keskellä esiintymislavaa. Koristeen ympärillä on valkoisiin asuihin pukeutuneita esiintyjiä.

Musiikkipedagogin, tanssinopettajan sekä viestinnän tutkinto-ohjelmien yhteistyönä tekemä KEKO toi osana Lumo-valofestivaalia valoa marraskuun pimeyteen. Tutkinto-ohjelmien yhteistyö Lumon parissa on jatkunut jo seitsemän vuotta, ja se on hioutunut selkeäksi opiskelijoille tarjottavaksi esittävän taiteen tilaustyön konseptiksi.