Siirry sisältöön
13.12.2024 / Tutkimus ja kehitys

Oamk vauhdittaa tekoälyn hyödyntämistä – uudet hankkeet  tukevat yrityksiä ja yhteiskuntaa

tekoälyllä tehty kuva tekoälyassistentista kuvaruudun päällä

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on käynnistänyt kolme merkittävää tekoälyaiheista tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojektia. Hankkeiden tavoitteena on tukea yrityksiä ja yhteiskuntaa hyödyntämään tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia erityisesti työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamisessa, digitaalisen liiketoimintaosaamisen kehittämisessä sekä mikro- ja pk-yritysten tekoälyvalmiuksien kasvattamisessa. 

Tekoälyn kehitys etenee nopeasti ja sillä on potentiaalia mullistaa lukuisia toimialoja. Tekoäly voi parantaa tuottavuutta, tehostaa prosesseja ja avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia, mutta sen hyödyntäminen edellyttää uudenlaista osaamista ja muutosvalmiutta.  

– Ammattikorkeakoulun tehtävä on tukea yhteiskuntaa ja auttaa erityisesti yrityksiä tarttumaan tekoälymurroksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja hyödyntämään sitä toimintansa kehittämisessä. Tekoäly on varmasti yksi keskeisistä maatamme vaivaavan tuottavuusongelman ratkaisuista, Oulun ammattikorkeakoulun Liiketoiminnan kehitys ja yrittäjyys -tiimin tiimipäällikkö Mika Määttä kommentoi.

Lokakuussa 2024 käynnistynyt Well-being AI: Tekoälyajan työhyvinvointi ja tuottavuus palvelualan yrityksissä -hanke etsii keinoja kehittää työhyvinvointia ja tuottavuutta tekoälyn avulla palvelualan mikro- ja pk-yrityksissä. Tekoälyn hyödyntäminen avaa uusia mahdollisuuksia työhyvinvointiin ja tuottavuuteen liittyvien toimintatapojen kehittämiseen. Lapin yliopiston hallinnoimaan hankkeeseen osallistuu kolme yliopistoa ja kolme ammattikorkeakoulua. Tekoälyn asiantuntijuus hankekonsortiossa on  erityisesti Turun yliopiston vastuulla.

– Tekoälyn hyödyntämisen osaaminen ja eri sen mahdollisuuksien käyttö on vaihtelevaa palvelualan mikro- ja pk-yrityksissä. Yrityskohtainen yhteiskehittäminen yrityksen ja sen toimijoiden vahvuuksia korostaen on hankkeen punainen lanka. Lisäksi edistämme tässä hankkeessa yritysten välistä verkostoitumista,  hankkeessa työhyvinvoinnin asiantuntijana toimiva Liisa Kiviniemi sanoo.

Hankkeessa koostetaan valtakunnallinen, interaktiivista materiaalia sisältävä palvelutarjotin, johon kootaan yritysten käyttöön arjen innovaatiota, tietoiskuja, työpajojen tuotoksia ja muuta valmista materiaalia. ESR-rahoitusohjelmasta rahoitettu hanke kestää vuoden 2027 syyskuun loppuun saakka.

Marraskuussa 2023 alkanut Digitaalisen liiketoimintaosaamisen tietojen ja taitojen kehittäminen tekoälyn aikakaudella (Digitaili) -hanke pyrkii vahvistamaan Pohjois-Pohjanmaan yritysten kilpailukykyä digitaalisessa liiketoiminnassa tekoälyn aikakaudella. Hankkeen päätavoitteena on kehittää digitaalisen liiketoiminnan ja erityisesti verkkokaupan osaamista sekä parantaa mikro- ja pk-yritysten valmiuksia hyödyntää tekoälyä. Lisäksi se tukee oppilaitoksia kouluttamalla opettajia hyödyntämään tekoälysovelluksia opetuksessa, jotta tulevaisuuden työvoimalla on tarvittavat taidot nopeasti muuttuvassa työympäristössä.

Digitaili-hankkeen projektiasiantuntija Veera Mahlakaarto korostaa tekoälyn merkitystä työelämän murroksessa:

– Tekoälyn vaikutukset ulottuvat kaikille aloille, ja ne, jotka oppivat hyödyntämään sen mahdollisuuksia ajoissa, voivat saavuttaa merkittävän kilpailuedun. Digitaili-hanke ei ainoastaan kehitä teknisiä taitoja, vaan myös rohkeutta ja asennetta tarttua tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Jatkuva oppiminen ja muutosvalmius ovatkin yksittäisiä tärkeimpiä ominaisuuksia henkilöllä, joka haluaa varautua tekoälyn tuomiin muutoksiin työelämässä nyt ja tulevaisuudessa. Oma osaaminen on hyvä pitää ajan tasalla työelämän muuttuvien osaamisvaatimusten kanssa – hyvä keino tähän on osallistua esimerkiksi Digitaili-hankkeen kaltaisiin täydennyskoulutuksiin ja työpajoihin, joissa tekoälytyökalujen käyttöä voi opetella, Veera vinkkaa.

Elokuussa käynnistynyt Tekoälyllä tuottavuutta -hanke tähtää Pohjois-Pohjanmaan mikro- ja pk-yritysten tekoälykyvykkyyksien kehittämiseen. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yritysten tuottavuutta, kilpailukykyä ja sopeutumista nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön tarjoamalla avoimia koulutuksia, työpajoja ja kokeiluympäristöjä.

Projektipäällikkö Piritta Keränen painottaa, että tekoälyn hyödyntäminen on yhä rajallista alueen yrityksissä:

– Tekoäly tarjoaa yrityksille valtavasti mahdollisuuksia sisäisten prosessien tehostamiseen ja asiakaskokemuksen ja tuotteiden parantamiseen. Tulevaisuuden talouskasvussa tekoäly on keskeinen teknologia, joka edistää innovaatioita ja tuottavuuden kasvua. Selvitykset kuitenkin osoittavat, että Pohjois-Pohjanmaan mikro- ja pk-yrityksissä tekoälyn potentiaalia ei ole vielä laajasti hyödynnetty. Tekoälyllä tuottavuutta -hanke pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen tarjoamalla yrityksille tutkittua tietoa ja tukea tekoälyratkaisujen kokeiluihin ja soveltamiseen.

Nyt käynnissä olevien hankkeiden yhteenlaskettu rahoitus Oulun ammattikorkeakoululle on lähes miljoona euroa, ja Oamkissa on useita aiheeseen liittyviä hankkeita myös valmistelussa.

– Uskon, että tekoälyn nopean kehityksen ja sen tarjoamien erittäin merkittävien kehittämismahdollisuuksien vuoksi Oamkilla tulee olemaan runsaasti aihepiiriin liittyvää tutkimus- ja kehittämistoimintaa lähivuosina, Mika Määttä toteaa.

Lisätiedot

Tiimipäällikkö Mika Määttä, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. +358294489708, mika.maatta@oamk.fi

Asiantuntija, yliopettaja Liisa Kiviniemi, Oulun ammattikorkeakoulu puh. +358294489649, liisa.kiviniemi@oamk.fi

Projektipäällikkö Piritta Keränen, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. +358294489028, piritta.keranen@oamk.fi

Projektiasiantuntija Veera Mahlakaarto, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. +358294489289 , veera.mahlakaarto@oamk.fi

Lue lisää hankkeista

Well-being AI: tekoälyajan työhyvinvointi ja tuottavuus palvelualan yrityksissä

Digitaalisen liiketoimintaosaamisen tietojen ja taitojen kehittäminen tekoälyn aikakaudella (Digitaili)

Tekoälyllä tuottavuutta (TETU)



Jaa artikkeli