Siirry sisältöön
2.9.2024 / Tutkimus ja kehitys

Oamk vahvistanut rooliaan kiertotalouden kansallisessa FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) -verkostossa

Ulkokuva Oamkin Linnanmaan kampuksesta aurinkoisena päivänä.

Teollisen symbioosien edistämisen kansallinen verkosto FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) on yhteistyöhön perustuva malli, jolla pyritään synnyttämään uutta liiketoimintaa auttamalla yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä. Oamk toimii Pohjois-Pohjanmaan alueella verkoston aluekoordinaattorina.

Oamk on vahvistanut rooliaan FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) -verkostossa, ja alueen FISS-koordinaattoreiksi on nimetty projektipäällikkö Marika Vainio ja johtava tutkija Sanna Tyni Oulun ammattikorkeakoulusta.

Marika Vainio ja Sanna Tyni Oulun ammattikorkeakoulusta

FISS-verkosto on kiertotalouden kansallisen tason verkosto, joka toimii yhteistyössä muun muassa Motivan kanssa. FISS-verkoston avulla yritykset tuottavat enemmän lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toisten, ja tarjoamalla toisille omia sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja.

FISS-verkoston tavoitteena on edistää kiertotaloustoimintaa teollisuustoiminnassa, alkutuotannossa, palveluliiketoiminnassa ja julkisella sektorilla. Ideana on edistää potentiaalisesti toisten hyödynnettävissä olevien jätteiden, joita voidaan kutsua myös sivuvirroiksi, hyödyntämistä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaivosten kivikasat, sellu- ja paperituotannossa syntyvät isot materiaalimassat, rakennusalalla purkujätteet, jne. Toiminnassa voi olla mukana monen kokoisia yrityksiä – yhtä lailla suuria prosessiteollisuuden yrityksiä isoine sivuvirtoineen kuin se pieni konepaja, joka löytääkin tarvittavat teräsputket tai -levyt läheisen yrityksen poistolavalta.

– Tavoitteena on siis saattaa yhteen ylimääräisten materiaalien tuottajat ja niiden hyödyntämisestä kiinnostuneet, johtava tutkija Sanna Tyni Oulun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Jotta toiminta voidaan saada onnistumaan, yritysten pitää olla tietoisia toisistaan ja materiaalivirroista, joita toiminnassa syntyy ja joita joku toinen voisi hyödyntää.

– Kiertotalouden periaatteiden käyttöönotossa on ollut haasteita. Asiasta ei ole ollut tietoisuutta, eikä välttämättä tietotaitoa uudistaa toimintatapoja. Vanha tapa toimia on ehkä koettu tutuksi, helpoksi ja turvalliseksi, eikä asialle ole ollut riittävää ulkoista kannustetta. Myöskään materiaalivirtojen tuottajat ja potentiaaliset ostajat eivät ole kohdanneet riittävän hyvin. FISS-verkosto pyrkii taklaamaan näitä ongelmia, Tyni kertoo.

Yhtenä vastauksena tähän FISS-verkosto on perustanut aluekoordinaattoritoiminnan. Aluekoordinaattoreiden rooli on olla kartalla alueen toimenpiteistä, toimijoista ja tarjota esimerkiksi kehityshankkeiden tyyppisiä työkaluja, joiden avulla on mahdollista tuoda yrityksiä yhteen ja tuottaa innovaatioita aihepiirin ympärille. Oulun ammattikorkeakoulu on nimetty nyt Pohjois-Pohjanmaan aluekoordinaattoriksi.

– Kyseessä on koko Suomen kattava, kansallinen verkosto, joka on meille erinomainen yhteistyökanava alalla. Esimerkiksi yhteistyötä hankevalmistelussa on jo käynnissä. Aluekoordinaattoriroolimme vahvistaa myös osaamistamme kiertotalousteemassa sekä tunnettuuttamme alan asiantuntijana valtakunnallisesti, projektipäällikkö Marika Vainio kuvaa verkoston roolia.

Aluekoordinaattorirooli on jo poikinut myös kansainvälistä yhteistyötä. Kuluvalla viikolla Oamkissa on vierailulla Puolan suurimman yliopiston University of Lodzin edustaja, apulaisprofessori Dr. Anna Sibińska suunnittelemassa kanssamme yhteisiä kansainvälisiä hankkeita. Hän oli alun perin löytänyt yhteyden Oulun ammattikorkeakouluun nimenomaan FISS-verkoston kautta.

– Verkoston kautta voimme esimerkiksi jakaa tietoa aiheeseen liittyvistä hankkeistamme ja niiden järjestämistä tapahtumista. Mahdollisissa meidän suuntaamme tulevissa yhteydenotoissa voimme esimerkiksi kartoittaa, löytyykö talostamme hanke tai hankkeita, joiden puitteissa verkoston saama toimeksianto olisi mahdollista toteuttaa. Verkostosta voi myös pyytää informaatiota aihepiiriin liittyen. Nyt käynnissä olevista alan hankkeista olemme jo käyneet keskustelua verkoston kanssa, Vainio kertoo.

Verkostossa toimii kaikkiaan 18 aluekoordinaattoria, ja mukana on mm. useita ammattikorkeakouluja ja kehitysyhtiöitä eri puolilta Suomea.

– Hankkeillemme tämä on erinomainen väylä lisätä toiminnan vaikuttavuutta. Tämä verkosto on yksi hyvä keino saada tietoa toiminnasta leviämään, ja hankkeemme ovat työkaluja toteuttaa tätä tehtävää. Toivomme, että hankkeet itsekin innostuvat pohtimaan, miten verkostoa olisi mahdollista hyödyntää toiminnassa, Tyni toteaa.

Lisätiedot:

Marika Vainio, projektipäällikkö, Oulun ammattikorkeakoulu

Sanna Tyni, johtava tutkija, Oulun ammattikorkeakoulu

FISS-verkoston sivut

Kiertotalous-Suomi -verkkosivusto



Jaa artikkeli