OAMK SHOWROOM tuo Oamkin taide- ja teknologiaprojekteja yleisön nähtäville Oulun taidemuseon Tasku-tilassa
Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on avannut OAMK SHOWROOM -näyttelyn Oulun taidemuseon Tasku-tilassa. Neljän viikon ajan esillä on Oamkin opiskelijoiden ja henkilökunnan taiteellista ja teknologista osaamista esitteleviä projekteja teemaviikoittain vaihtuvilla sisällöillä. Osa toteutusta on tämänvuotinen Lumo-valotaidefestivaaliteoksemme KULO.
– OAMK SHOWROOM -näyttely sai alkunsa Oamkin Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelman vetäjän Blair Stevensonin aloitteesta. Hän sai järjestettyä käyttöömme tilan Oulun taidemuseolta. OAMK SHOWROOM kehittyi uudenlaiseksi oppimis- ja esittely-ympäristöksi Oamkin tanssinopettajan, musiikkipedagogin ja viestinnän tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden ja henkilökunnan tuottamille taiteellisille sisällöille, projektin vastuulehtori Jussi Tuohino Oulun ammattikorkeakoulusta kertoo hankkeen taustoista.
– Kyseessä on työpajamainen kurkistus taiteelliseen toimintaamme. Näyttelyn työpajamaisuus näkyy siinä, että opiskelijoidemme ja opettajiemme taiteellinen työ on näyttelyn keskeinen sisältö, jota yleisö pääsee suurilta osin seuraamaan. Kysymmekin, voiko koulutus ja siihen tähtäävä työ olla itsessään taidetta, Jussi kertoo.
Teemaviikot johdattavat vaihteleviin sisältöihin
OAMK SHOWROOM-näyttely on jaettu neljään teemaviikkoon, joilla jokaisella on oma painopisteensä. Ensimmäinen viikko, PROJEKTIO, tutkii visuaalisia projisointeja ja videomäppäyksiä. Viikon toteuttavat yhteistyössä viestinnän tutkinto-ohjelman visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma sekä kanadalaisen partnerikorkeakoulumme Toronto Metropolitan Universityn opiskelijat. Työpajan keskeisinä teknologioina hyödynnetään visuaalista ohjelmointiympäristöä TouchDesigneria ja LiDAR-syvyyskameraa, joiden avulla luodaan visuaalista materiaalia tulevaan Lumo-valofestivaaliteokseen.
Toinen viikko, PRESENTAATIO, on vuoden 2024 Lumo-valofestivaaliteoksemme nimeltä KULO toteutus. Tämä monialainen teos yhdistää tanssin, musiikkipedagogian ja viestinnän tutkinto-ohjelmat, ja se käsittelee luonnon kiertokulkua ja ihmisen vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa. Teos on avoinna 22.–24.11. klo 16–22.
KULOn innoittajana on toiminut kasken polttoon liittyvä perinne ja uskomukset. Nykytaiteen viitekehykseen asettuvan teoksen ytimessä on elämän kiertokulku: syttyminen, palaminen, hallitsematon tuho, tuhkaksi muuttuminen, veden voima ja uudelleen syntyminen. Ihmisen aikaan saaman tuhovoiman tuottamaan lamaannukseen tuo lopulta toivoa maan hedelmällisyys ja viljavuus. Kiertokulku näkyy myös teoksen tilallisessa rakentumisessa: yleisö kulkee myötäpäivään teoksen sisällä saaden moniaistillisen elämyksen.
Teoksen ohjaa Outi Räsänen yhdessä työryhmän kanssa.
Ohjaus: Outi Räsänen ja työryhmä | Äänisuunnittelun ja musiikin ohjaus sekä ohjelmointi: Jussi Tuohino | Visuaalisten elementtien ohjaus: Aleksi Kauhanen ja Joonas Leinonen | Valosuunnittelu: Simo Tigerstedt | Äänitekniikka: Mikko Bergström | Tuottaja: Liisa Heikkinen | Tekninen apu: Pasi Tyybäkinoja | Puvustuksen suunnittelu: Outi Räsänen
Kolmas viikko, EKSPANSIO, tuo esille tilallisen musiikin työpajan. Viikon aikana Tasku-tilaan pystytetään immersiivinen äänentoistojärjestelmä, joka mahdollistaa äänilähteiden ohjelmallisen sijoittelun tilaan kolmiulotteisesti sekä erilaiset äänelliset liikkeet ja tilalliset transformaatiot. Viikko huipentuu yleisölle avoimeen konserttiin torstaina 28.11. klo 17.
– Viikkoon sisältyy yleisöluentoja, ja valmistamme Taskussa konserttimme teoksia yhdessä opiskelijoidemme kanssa yleisöluentojen jälkeen, Tuohino kertoo
Näyttelyn päätösviikolla IMMERSIO Ouluun saapuu kansainvälinen joukko tilallisen musiikin asiantuntijoita ja opiskelijoita Pohjoismaista ja Baltiasta. Viikon aikana järjestettävässä Oulu Spatial Music Workshop -työpajassa tutkitaan äänitaiteen mahdollisuuksia sekä taidemuseon Tasku-tilassa että Linnanmaan kampuksella, jossa ensimmäistä kertaa käytössä on uusi 21 kaiutinta käsittävä sound dome -järjestelmä. Toteutukseen on saatu arvokasta tukea kansainvälisilta yhteistyökumppaneilta, mukaan lukien latvialainen Dirty Deal Audio -yritys, Norjan valtiollinen musiikkikorkeakoulu, Latvian musiikkiakatemia, Liettuan musiikki- ja teatteriakatemia, Riian teknillisen yliopiston Liepāja-akatemia, Tukholman kuninkaallinen musiikkikorkeakoulu ja Viron musiikki- ja teatteriakatemia sekä kotimaisilta yhteistyökumppaneiltamme Nykymusiikkiseura Lokakuu ry ja Sibelius-Akatemia.
– Olemme saaneet OAMK SHOWROOMin suunnitteluun korvaamatonta apua Oulun taidemuseon kuraattori Selina Väliheikiltä ja museolehtoreilta Satu Larivaara-Heikkala ja Eerika Arposalo, Jussi iloitsee.
Lisätiedot:
Lehtori Jussi Tuohino, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. 040 645 3467, jussi.tuohino@oamk.fi
Oulun taidemuseo: https://ouluntaidemuseo.fi/nayttelyt/
Tutustu myös:
Lumo-valotaidefestivaalin ennakkotilaisuutena järjestämme jo toista kertaa Avara Art&Tech -tapahtuman, jonka teemana tänä vuonna on hyvinvointi.