Skip to content
25.9.2024 / Tutkimus ja kehitys

Linnanmaalle porataan kaksi keskisyvää geokaivoa tutkimuskäyttöön

Linnanmaan kampusaluetta ilmasta kuvattuna

Geoenergialoikka on valtakunnallinen yli kolmen miljoonan euron tutkimushanke, jonka tavoitteena on tutkia ja edistää keskisyvien (yli 600 metriä) energiakaivojen poraamista ja tutkia niiden toimivuutta. Hankkeessa porataan Ouluun kaksi keskisyvää (600–800 metriä) geokaivoa tutkimuskäyttöön.

Oulun ammattikorkeakoulun ja yliopiston alueelle Oulun Linnamaalle porataan kaksi keskisyvää (600–800 metriä) geokaivoa. Toinen kaivoista on Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) tutkimuskäytössä ja toinen Oulun ammattikorkeakoulun hybridilaboratorion osaksi integroitava, tuotantokäyttöä demonstroiva kaivo.

Geokaivojen poraaminen on osa valtakunnallisen Geoenergialoikka-hankkeen toteutusta. Hankkeen kautta saatava uusi tieto ja kehitetyt menetelmät tukevat laajempaa geoenergian hyödyntämistä.

– Geoenergian avulla voimme parantaa energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Sen laajempi hyödyntäminen luo myös uusia työllisyysmahdollisuuksia paikallisesti ja valtakunnallisesti, projektipäällikkö Kalle Nuortimo Oulun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää geoenergian käyttöä osana kiinteistö- ja korttelikohtaista lämmöntuotantoa sekä kaukolämpöä, lisätä turpeen ja muiden polttoaineiden korvaamista kestävillä ja uusiutuvilla energialähteillä ja paikallisten oppilaitosten sekä alan toimijoiden tietotaitoa geoenergian suunnittelusta ja toteutuksesta. Hanke kannustaa investointeihin keskisyviin geoenergiakaivoihin ja tuottaa työkaluja ja menetelmiä geoenergiakaivojen poraamiseen liittyvien riskien vähentämiseksi.

Oulun yliopisto toteuttaa hankkeessa myös keskisyväkaivon digitaalisen kaksosen

Geoenergialoikka-hanke käynnistyi alkuvuodesta 2024 esisuunnittelulla ja kaivojen paikkojen katselmuksella. Oulun ammattikorkeakoulu on hankkeen osatoteuttaja ja toteuttaa päähankkeen sisältöä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Oamk keskittyy hankkeessa erityisesti geokaivon ja siihen liittyvän tutkimus- ja kehitysosion toteuttamiseen hybridilaboratoriossa, jossa demonstroidaan tuuli-, sähkö- ja aurinkoenergiaa sekä perinteisiä energianlähteitä.

Projektissa Oulun yliopisto laatii myös keskisyväkaivon lämpökaivon digitaalisen kaksosen. Tämä antaa mahdollisuutta verrata keskisyvää lämpökaivoa muihin lämmitysratkaisuihin ja mitoittaa lämmitysratkaisuja eri kohteille.

Geoenergialoikka-hanke on laaja valtakunnallinen Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) koordinoima tutkimus- ja kehityshanke, jonka tavoitteena on edistää keskisyvien geoenergiakaivojen käyttöä osana vähähiilisiä energiaratkaisuja. Hankkeeseen osallistuu useita osatoteuttajia, kuten Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk), Centria ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK) ja Oulun yliopisto.

Info: Geoenergia-hankkeen keskeiset tulokset

  • Kaksi keskisyvää geokaivoa Oamkin ja Oulun yliopiston alueella.
  • Geoenergiakaivojen ympärille rakennettu tutkimus- ja opetusinfra.
  • Julkinen mitoitustyökalu keskisyvien energiakaivojen suunnitteluun.
  • Valtakunnallinen kallioperän lämmönjohtavuuskartta.
  • Geoenergian ja pohjavesienergian lämmöntuotannollisten mahdollisuuksien selvittäminen valikoiduissa pilottikohteissa.
  • Tietopankki geoenergian kehittämisen tueksi.
  • Lisääntynyt geoenergian käyttö ja investoinnit.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Kalle Nuortimo, Oulun ammattikorkeakoulu, kalle.nuortimo@oamk.fi

Geoenergialoikka-hankkeen verkkosivut



Jaa artikkeli