Siirry sisältöön

Vaihtovuosi Saksassa ylitti odotukset

Vaihtovuosi Saksassa ylitti odotukset

Tietojenkäsittelyn tradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Petri Rämet oli vuoden vaihto-opiskelijana Saksassa ja suoritti siellä myös kaksoistutkinnon.

 

Oulun ammattikorkeakoulun jokaisesta tutkinto-ohjelmasta on mahdollisuus lähteä vaihtoon. Tietojenkäsittelyn tradenomiksi opiskeleva Petri Rämet palasi elokuussa 2020 Saksan Neu-Ulmista, jossa hän oli vuoden vaihdossa. Petri ei ollut aiemmin edes ajatellut vaihtoon lähtemistä, mutta innostui ajatuksesta, kun hänen luokalleen tuli saksalaisia vaihto-opiskelijoita.

– Se oli toinen lukuvuosi, kun luokallemme tuli saksalaisia suorittamaan kaksoistutkintoa. Ystävystyin heidän kanssaan hyvin, ja sellainen ajatus hiipi mieleeni, että mitä jos itsekin lähtisin tekemään kaksoistutkinnon Saksaan, Petri kertoo.

Petri odotti vaihtovuodelta eniten uusia kokemuksia, hauskanpitoa, ihmisenä kehittymistä sekä matkustelua.

– Halusin myös päästä viettämään aikaa ystävien kanssa, opetella saksaa ja ylipäätään kokea, millaista ulkomailla eläminen on. Tietysti kaksoistutkintokin tuo lisää mahdollisuuksia uralle. Kaikki odotukset täyttyivät ja ylittyivätkin.

Ulkomaille sopeutuminen sujui ongelmitta

Petri kertoo sopeutuneensa ulkomailla asumiseen ja opiskeluun hyvin, eikä vaihtoon lähtö juurikaan jännittänyt häntä.

– Olen aika rento henkilö, enkä yleensä stressaa. Tiesin, että kavereita kyllä saa, jos vain uskaltaa avata suunsa ja mennä mukaan juttuihin.

Petrin mielestä sopeutumista helpotti se, että saksalainen kulttuuri on lähellä suomalaista. Hänen mielestään myös opiskeluun liittyvät eroavaisuudet olivat helposti omaksuttavissa. Suurin ero opiskelussa oli se, että Saksassa opetus painottui enemmän teoriaan kuin käytännön harjoituksiin.

– Suomessa tehdään kurssien aikana paljon erilaisia harjoituksia, kun taas Saksassa luennoilla käytiin läpi teoriaa ja osaaminen testattiin vasta kurssin lopussa kokeella.

Ainutlaatuisia kokemuksia ja oppeja työelämään

Petri kokee saaneensa vaihdosta sellaisia oppeja, joita hän ei olisi Suomessa opiskellessaan saanut. Hänen mielestään opinnot Suomessa ja Saksassa tukevat hyvin toisiaan.

– Suomessa keskitytään enemmän tietokoneella työskentelyyn, kun taas Saksassa opetus painottui yrittämiseen ja liiketoimintaan.

Vaihtovuosi ja kaksoistutkinto tuovat Petrille rutkasti hyötyjä työelämään, mutta hänelle vaihdon paras anti oli henkilökohtainen kokemus.

– Ulkomailla asuminen kasvatti minua ihmisenä, sain ainutlaatuisia kokemuksia ja uusia ystäviä. Tutustuin myös moniin eri kulttuureista tuleviin opiskelijoihin, joiden kautta opin paljon eri kulttuurien tavoista ja tulin entistäkin avoimemmaksi.

Uskallusta ja heittäytymistä

Petrin mukaan vaihtoon lähtö ei edellytä opiskelijalta muuta kuin uskallusta ja heittäytymistä.

– Ei tarvitse välttämättä olla mikään sosiaalinen ihminen, täytyy vain uskaltaa lähteä, tutustua ihmisiin ja heittäytyä mukaan. Itseään ei myöskään kannata ottaa liian vakavasti, eikä haittaa, vaikka kielitaitokaan ei olisi huipussaan.

Petri suosittelee vaihtoon lähtöä kaikille.

– Jos tällainen mahdollisuus tulee, niin se kannattaa ehdottomasti käyttää. Vaihtovuosi on ainutlaatuinen kokemus, eikä sellaista tule montaa kertaa elämässä vastaan.

Petrin ei tarvitse kauaa pohtia, millaisiin tunnelmiin hän tiivistäisi oman vaihtovuotensa.

– Vaihtovuosi oli elämäni paras vuosi tähän mennessä ja ikävä on, hän sanoo.