Vaihto-opiskelu Etelä-Korean suurkaupungissa Busanissa oli Aliisalle mieltä avartava kokemus
Vaihto-opiskelu Etelä-Korean suurkaupungissa Busanissa oli Aliisalle mieltä avartava kokemus – ”Samankaltaisia mahdollisuuksia ei tule usein elämässä vastaan”
Journalismia Oamkissa opiskeleva Aliisa Uusitalo kannustaa kaikkia hyödyntämään mahdollisuuden lähteä vaihtoon. Aliisan kohdalla vaihto lisäsi muun muassa itsevarmuutta ja toi kansainvälisiä kontakteja.
Etelä-Korean toiseksi suurin kaupunki Busan tunnetaan erityisesti hulppeista hiekkarannoistaan ja vilkkaasta kaupunkielämästään. Tuolla korkeiden kukkuloiden lomassa sijaitsevassa merenrantakaupungissa Oamkin journalistiopiskelija Aliisa Uusitalo vietti ikimuistoisen vaihtonsa syksyllä 2021.
– Minulla on aina ollut se ajatus, että opintojen aikana haluan lähteä vaihtoon. Kansainvälisyys, matkailu ja eri kulttuurit kiinnostavat minua paljon, Aliisa kertoo.
Kun Aliisa kävi läpi eri kohdevaihtoehtoja, herätti Busan hänessä välittömästi huomion: vajaan neljän miljoonan asukkaan metropoli, vilkas yöelämä ja kehuja niittäneet rantahietikot.
– Minulle tuli heti sellainen tunne, että sinne haluan lähteä. En ollut koskaan ennen käynyt Euroopan ulkopuolella ja halusin päästä tutustumaan suurkaupungin vilinään.
Eteläkorealaisista löytyi paljon samaa kuin suomalaisista
Aliisa kertoo löytäneensä Suomen ja Etelä-Korean kulttuureista paljon yhtäläisyyksiä, joten sopeutuminen uuteen ympäristöön sujui häneltä mutkitta.
– Huomasin eteläkorealaisissa samanlaista varautuneisuutta kuin suomalaisissa, mutta samalla he olivat todella ystävällisiä ja avuliaita. Sopeutumista helpotti myös se, että koulussa oli paljon muita samassa tilanteessa olevia vaihto-opiskelijoita.
Aliisan mukaan myös opiskelu Etelä-Koreassa vastasi hyvin paljon sitä, millaisia kokemuksia hänellä on suomalaisessa korkeakoulussa opiskelusta. Hän opiskeli vaihtonsa ajan Dongseon yliopistossa, jossa on noin 11 000 kokopäiväistä opiskelijaa.
– Opinnoistani jäi erityisesti mieleen käymäni sosiologian kurssi, jonka aikana pääsin tutustumaan syvemmin Etelä-Korean kulttuuriin. Tunneilla käytiin paljon keskusteluja muun muassa maan historiasta ja politiikasta.
Opintojen vastapainona Aliisa kertoo viettäneensä paljon aikaa Busanin rannoilla, jotka ovat hänen mielestään upeita etenkin yöaikaan valojen loisteessa.
– Lisäksi vapaa-ajalla tuli kierreltyä Busanin lukuisissa kattobaareissa. Silloin tällöin viikonloppuisin matkustin myös Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin esimerkiksi kiertelemään museoita ja shoppailemaan.
Vaihto on ainutlaatuinen kokemus
Aliisa kokee saaneensa vaihdosta juuri sitä, mitä hän sieltä lähti hakemaankin. Hän halusi päästä näkemään suurkaupunkielämää, saada uusia kokemuksia sekä tutustua eri maista ja kulttuureista tuleviin ihmisiin.
– Olen kaikista onnellisin siitä, että kaiken hauskanpidon ohella opin paljon Etelä-Korean kulttuurista ja pääsin kuulemaan ajatuksia myös muista kulttuureista tulevilta ihmisiltä.
Aliisalle jäi vaihdosta käteen rutkasti hyötyjä myös ammatillisessa mielessä.
– Sain ehdottomasti lisää itsevarmuutta, kun kaikki asiat piti hoitaa itsenäisesti vieraassa maassa. Vaihto myös lisäsi kansainvälistä tuntemusta, toi kansainvälisiä kontakteja ja avarsi maailmankatsomusta entisestään.
Vaikka vaihtokaan ei ole koko ajan ruusuilla tanssimista ja sen aikana voi kohdata vastoinkäymisiä samaan tapaan kuin kotimaassa, ei Aliisa voi kuin suositella vaihtoon lähtöä.
– Tietysti välillä voi tulla esimerkiksi koti-ikävä, mutta samankaltaisia mahdollisuuksia ei usein tule elämässä vastaan. Vaihdon kautta pääsee näkemään edullisesti maailmaa, kun oppilaitoksesta tai kohdemaasta saatu apuraha kattaa ison osan vaihtoajan kuluista.
Aliisan mielestä vaihto on myös hyvä mahdollisuus puskea itseään oman mukavuusalueen ulkopuolelle, jos kokee olevansa esimerkiksi vähän epävarma itsestään.
– Kaiken kaikkiaan vaihto oli mieltä avartava kokemus, joka ehdottomasti kannattaa opintojen aikana hyödyntää, Aliisa summaa.
Kuvat: Aliisa Uusitalon kuva-albumi