Siirry sisältöön

Terwa-akatemia ponnahduslautana oman yrityksen perustamiseen

Terwa-akatemia ponnahduslautana oman yrityksen perustamiseen

Peetu Ahokas on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulun Terwa-akatemiasta ja pyörittää nyt omaa yritystä. Hänen mielestään Terwa-akatemia tarjoaa opiskelijoille parhaat mahdollisuudet yrittämiseen, mitä Oulusta voi saada.

Terwa-akatemiasta valmistunut Peetu Ahokas pyörittää Snowpark Finland Oy:tä, joka myy hyppyreitä laskettelukeskuksille.

Kuva: Antti J. Leinonen

– Opin kaikista parhaiten, kun pääsen tekemään asioita käytännössä ja opiskelemaan juuri itseäni kiinnostavia asioita. Terwa tarjosi tällaiseen oppimiseen täydelliset puitteet, sanoo Terwa-akatemiasta valmistunut Peetu Ahokas.

Peetu aloitti opintonsa Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden koulutuksessa, mutta vuoden opiskeltuaan hän halusi jatkaa opintojaan Terwa-akatemiassa. Peetu innostui Terwa-akatemiasta, sillä hän oli kiinnostunut erityisesti yrittäjyydestä ja häntä kiehtoi opintojen käytännönläheisyys. Terwassa opiskelijat perustavat tiimiyritykset 2,5 vuodeksi ja saavat käyttää omaa luovuuttaan yritysideoiden kehittämiseen. Tiimiyritysten sisällä hankitaan käytännön osaamista erilaisten projektien kautta.

Peetun tiimi perusti opintojen aikana Osuuskunta Wäri -nimeä kantavan yrityksen. Tiimin yrityksellä ei ollut mitään varsinaista päätuotetta, vaan sen toiminta koostui useista erilaisista projekteista.

– Näkyvin projekti oli ehkä opiskelijatapahtuman järjestäminen Ruskotunturilla. Yrityksen ja projektien suunnittelussa oli vapaat kädet, mutta tarvittaessa opettajilta sai aina apua. Tehtäviä jaettiin tiimin sisällä kunkin kiinnostuksen mukaan.

Tiimiyrityksen perustamista Peetu kuvailee opettavaisena kokemuksena. Suurimpia onnistumisen tunteita hän sai hyvin menestyneistä projekteista.

– Siitä tuli kyllä aina hyvä mieli, kun joku oli kiinnostunut meidän projektistamme, ja tienasimme sitä kautta rahaa.

Käytännön oppimista Terwa-akatemiassa tukee teorian opiskelu. Teoriaosaamista ei kuitenkaan hankita perinteisten luentojen kautta, vaan opiskelijat lukevat sitä varten ammattikirjallisuutta ja käyvät asiantuntijaseminaareissa. Teoriaoppimisenkin kohdalla opiskelijat saavat itse vaikuttaa siihen, mitä he haluavat opiskella.

– Tykkäsin siitä todella paljon, että ammattikirjallisuudeksi saa valita juuri itseään kiinnostavaa liiketalouden kirjallisuutta. Myös asiantuntijaseminaareissa voi osallistua niihin, joiden aihepiiri kiinnostaa eniten.

Peetu on hyötynyt eniten opinnoista saaduista taloushallinnon taidoista ja tiimityöskentelyosaamisesta. Kuva: Antti J. Leinonen

Töitä oman intohimon parissa

Peetulle opinnot ovat jääneet mieleen ennen kaikkea lämpimänä kokemuksena, josta sai paljon eväitä yrittäjyyteen. Hänelle opinnot toimivatkin ponnahduslautana oman yrityksen perustamiseen. Opintojen jälkeen Peetu laittoi pystyyn Snowpark Finland Oy:n, joka myy hyppyreitä laskettelukeskuksille.

– En usko, että olisin perustanut yritystä ollenkaan ilman näitä opintoja. Opinnoista sain paljon rohkeutta ja sellaisia eväitä, joiden avulla oman yrityksen perustaminen sujui hyvin.

Erityisesti Peetu kokee hyötyneensä taloushallinnon taidoista ja yhdessä tekemisen kautta saadusta tiimityöskentelyosaamisesta.

– Minulla ei ollut ennen opintoja mitään käsitystä yritysten taloudesta, joten Terwassa saadut opit ovat olleet todella hyödyllisiä. Tiimityöskentelyn avulla puolestaan oppi toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, mikä on tärkeää niin työ- kuin arkielämässäkin.

Peetun yritys Snowpark Finland Oy syntyi intohimosta lumilautailuun. Peetu on harrastanut jo useita vuosia lumilautailua ja työskennellyt laskettelukeskuksissa, joten siihen liittyvä yritys oli hänelle selkeä valinta.

– Hyppyreiden suunnittelu ja rakentaminen on hauskinta ikinä, joten on ihan mahtavaa työskennellä niiden parissa.

Vaikka yrittäjyydessä on Peetun mielestä omat haasteensa, nauttii hän yrittäjyyden tuomasta vapaudesta.

– Se on ihan parasta, kun saa itse päättää omista työajoista ja tehdä juuri sitä, mistä itse tykkää. Tietysti tähän liittyy myös esimerkiksi myyntipuoli, joka on välillä haastavaa.

Tulevaisuudessa Peetu toivoo saavansa pidettyä yrityksensä pystyssä ja kasvatettua yritystoimintaansa. Hän kertoo kuitenkin olevansa avoimin mielin tulevaisuuden suhteen.

– Jos tämä ei jossain vaiheessa enää kiinnostakaan, sitten keksitään jotain uutta. Tällä hetkellä kuitenkin nautin tämän yrityksen pyörittämisestä.

Peetun mielestä Terwa-akatemiassa on parasta käytännönläheisyys ja se, kuinka paljon opintoihin saa vaikuttaa itse. Kuva: Antti J. Leinonen

Oulun parhaat eväät yrittäjyyteen

Peetun mielestä Terwa-akatemia vaatii opiskelijalta oma-aloitteisuutta, vastuunottokykyä ja rohkeutta.

– Oma-aloitteisuus ja vastuun ottaminen ovat opinnoissa erityisen tärkeitä, jos haluaa saada opinnoista mahdollisimman paljon irti. Terwa-akatemiassa opiskelu painottuu niin paljon siihen, mitä itse opinnoilta haluaa.

Peetu suosittelee Terwa-akatemian opintoja lämpimästi kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Hänen mielestään käytännön tekemisen kautta saatu oppi on parasta oppia, joten koulutuksesta saa erittäin hyvät valmiudet yrittäjyyteen.

– Mielestäni Terwa-akatemiasta saa parhaat eväät yrittäjyyteen, mitä Oulussa voi saada.