Siirry sisältöön

Tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen siivittävät teknologiajätin palveluksessa haastavampiin tehtäviin

Tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen siivittävät teknologiajätin palveluksessa haastavampiin tehtäviin

90-luvun puolella insinööriksi opiskellut Aki Korvala on saanut elää mukana suomalaisessa menestystarinassa. Liki kolmenkymmenen vuoden työura Nokialla on tuonut eteen siinä määrin monenlaisia mahdollisuuksia, että osaamista oli aika päivittää. Englanninkielinen Modern Software and Computing Solutions on ylempi ammattikorkeakoulututkinto, joka vastaa ohjelmistoalan haasteisiin.

Silloisesta Oulun teknillisestä oppilaitoksesta insinööriksi valmistunut Aki on päässyt kokemaan työuransa aikana kotimaisen teknologiaosaamisen kultavuodet.

– Valmistuin juuri silloin, kun Nokia veti kaikki töihin. Työtaustaa minulla on firmassa vuodesta 1996 alkaen eli kohta alkaa 30-vuotisjuhla lähestyä.

Kolmeen vuosikymmeneen mahtuu työskentelyä useilla osastoilla; tukiasemien parissa tehtävistä haalarihommista aina matkapuhelinten ohjelmistokehitykseen asti.

Uudet opinnot keskellä kiireisintä uraputkea pistivät miettimään voimavarojen riittävyyttä

Pitkän työkokemuksen myötä myös esihenkilön asema on käynyt tutuksi.

– Olen työskennellyt pääsääntöisesti aina projektimanagerina.

Vastuullisen aseman ja tiukan työtahdin keskellä opintojen aloittaminen sai Akin miettimään jaksamistaan. Niinpä ratkaisuksi valikoitui neljän kuukauden mittainen opintovapaa töistä, jotta opinnot saisi ainakin potkaistua vauhtiin ilman suurempia aikatauluhaasteita.

– Oletin, etten ehdi tehdä molempia yhtä aikaa. Alkushokin jälkeen kuitenkin huomasin, että opinnot olisivat hoituneet töitä tehdenkin.

Opintojen alkutaipaleen kivikkoisuus liittyi tekniikan opinnoissa viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneeseen hurjaan loikkaan. Kun on edellisen kerran istunut koulun penkillä 90-luvulla, on moni asia ehtinyt muuttumaan.

– Joka kurssilla on saanut tehdä koodaamista. Kun on koko ikänsä tottunut tekemään PowerPointeja, niin alkuun oli vähä opettelemista.

Pienen orientoitumisen jälkeen opinnot ovat soljuneet eteenpäin sujuvasti. Erityiseksi suosikiksi ovat nousseet koneoppimiseen ja tekoälyyn painottuvat kurssit. Erityisesti koneoppimisen opinnot ovat nostaneet mieleen uusia urahaaveita ja -mahdollisuuksia.

– More this, kiitos! Kurssit ovat antaneet sopivan poltteen koneoppimiseen, mutta kokonaisuus on niin laaja, että siitä saisi varmasti kokonaan oman tutkintonsa aikaiseksi.

Käytännössä opiskelu hoituu etätyöskentelyyn tottuneelta Akilta samaan tapaan kuin töiden teko; aamulla tietokoneelle tehtäviä tekemään, sitten palkkatöiden pariin ja alkuillasta vielä etätunnille.

Tekoälybuumin aallonharjalla kohti uusia haasteita

Hyvänä motivaattorina opintojen edistymiselle on ollut tunne siitä, että oma asiantuntijuus laajenee ja syvenee. Uusien asioiden omaksuminen pidemmänkin työuran jälkeen avaa mahdollisuuksia suunnata työpanostaan tulevaisuuden kannalta merkityksellisesti.

– Koulutus antaa minulle mahdollisuudet viedä viimeisin osaaminen mukanani työpaikalleni. Suuri kiitos kuuluu tekoälyn ympärillä nyt olevalle hypelle, sillä meidän kaikkien täytyy osata räätälöidä tekemistämme, olipa kyse sitten prosesseista tai työkaluista.

Valmistuminen Akilla häämöttää vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, mutta tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa, koska siihen vaikuttaa vielä aloittamatta olevan lopputyön laajuus. Katse on kuitenkin jo tiukasti uusissa opintojen myötä avautuvissa mahdollisuuksissa.

– Halusin uudistusta ja sain sen. YAMK-tutkinto antaa minulle eväät todellakin tehdä uutta.