Siirry sisältöön

Painettavan älykkyyden YAMK-tutkinto tuo rajattomasti mahdollisuuksia

Painettavan älykkyyden YAMK-tutkinto tuo rajattomasti mahdollisuuksia

Printed Intelligence -koulutusta opiskeleva Késia Ranta kuvailee opintoja sopivan haastaviksi ja mielenkiintoisiksi. Tulevaisuudessa Késiaa kiinnostaa tutkimustyö painettavan älykkyyden parissa.

Aiemmin sairaanhoitajaksi valmistunut ja pitkään hätäkeskuspäivystäjänä työskennellyt Késia Ranta haki opiskelemaan Printed Intelligence -YAMK-tutkintoa Oulun ammattikorkeakouluun, sillä hän halusi lähteä hakemaan uralleen uutta suuntaa.

– Haluaisin tulevaisuudessa mahdollisuuden liikkuvaan työhön, jota voisi vaikka tehdä ulkomaillakin, Késia sanoo.

Koulutus herätti Késiassa kiinnostuksen erityisesti siksi, että painettava älykkyys on tulevaisuutta, ala kehittyy kovaa vauhtia eikä alan osaajia ole vielä paljoa.

– Tämä on jotain täysin erilaista, mitä olen koskaan ennen tehnyt. Painettavassa älykkyydessä kiehtoo myös sen hyödyntämisen laajat mahdollisuudet.

Kiinnostavia opintoja

Vaikka opiskelu on ollut ajoittain haastavaa, on Késia nauttinut opiskelusta paljon.

– Opinnot ovat olleet sopivan haastavia. Olin ehkä jopa vähän yllättynyt siitä, miten mielenkiintoista opiskelu on. Myös opetus on ollut todella laadukasta.

Printed Intelligence -koulutus suoritetaan pääosin verkko-opintoina, mutta opintoihin kuuluu myös lähiopetusjakso Oamkin PrinLabissa. Nurmijärvellä asuvan Késian mielestä sekä etäopetus että lähiopetusjakso on toteutettu hyvin.

– Vaikka opiskelemme paljon etänä ja itsenäisesti, opettajiin saa aina tarvittaessa yhteyden. Lähiopetusjaksolla oli mahtavaa päästä tapaamaan luokkakavereita kasvotusten sekä testaamaan opittuja asioita käytännössä.

Késia on suorittanut opintoja sekä opintovapaalla että työn ohella.

– Opintovapaalla sain edistettyä opintoja hyvin, mutta myös työn ohella opiskelu on sujunut mainiosti. Töiden ja opintojen yhdistäminen vaatii kuitenkin ajankäytön suunnittelua ja motivaatiota.

Késia kertoo olevansa opiskeluryhmässään yksi harvoista, joilta ei löydy mitään aiempaa insinööritaustaa. Koska Printed Intelligence -opinnot suoritetaan kokonaan englannin kielellä, oli Késialla alkuun hieman vaikeuksia insinööreille tuttujen termien kanssa.

– Termit eivät olleet minulle tuttuja edes suomeksi, joten niiden opettelu vei opintojen alussa aikaa. Myöhemmin olen kuitenkin huomannut taustani olevan opinnoissa vain etu, sillä pystyn helposti ajattelemaan asioita laatikon ulkopuolelta.

Késian mielestä painettavan älykkyyden opinnot sopivatkin hyvin monen eri alan osaajalle.

– Painettavan älykkyyden parissa työskentely on niin luovaa, että mitä useammista lähtökohdista alalle tulee osaajia, sitä suuremmat mahdollisuudet alan kehittämiseen on.

Koulutuksesta osaajia tulevaisuuden alalle

Valmistuttuaan Késiaa kiinnostaa tutkimustyö painettavan älykkyyden parissa, ja hän on myös miettinyt mahdollisuutta jatkaa opiskelua yliopistossa.

– Olen tykännyt opiskelusta niin paljon, että yksi vaihtoehto on hakea yliopistoon tohtorikoulutukseen.

Késian mielestä Oamkin Printed Intelligence -koulutuksessa on hyötyä hyvästä englannin kielen taidosta, luovuudesta, järjestelmällisyydestä ja matemaattisesta älystä.

– Koulutuksessa kuitenkin oppii, joten kaikkien alasta kiinnostuneiden ja hakukriteerit täyttävien kannattaa ehdottomasti hakea. Englannin kielenkään ei tarvitse olla täydellistä, vaikka opiskelumateriaalit ja opetus onkin englanniksi.

Késia suosittelee koulutusta siksi, että opiskelijoista koulutetaan osaajia tulevaisuuden alalle.

– Tämä kasvava ala, jolla on lähes rajattomasti mahdollisuuksia. Alan osaajia tarvitaan, joten alalta myös löytyy varmasti hyvin töitä.