Oma idea kannattaa aina testata
Oma idea kannattaa aina testata
Sirpa Erho sai ajatuksen niskan kuntoutuksessa käytettävästä laitteesta ajaessaan moottoripyörällä. Idea pyöri tovin pöytälaatikossa, kunnes hän sai tarvitsemaansa apua Oamkista ja sen verkostoista.
Sirpa Erho loukkasi ketjukolarissa niskansa ja joutui sairauslomalle. Kun kodin seinät alkoivat tuntua liian tutuilta, hän hyppäsi moottoripyöränsä selkään.
– Huomasin ajaessani, että niskan kivut loppuivat. Siinä tapahtui jotain sellaista, mitä en saanut tavallisella niskan kuntoutuksella aikaan.
Tämän huomion jälkeen hän ajoi moottoripyörällä kaksi pidempää reissua, joiden aikana hän analysoi, mitä niskassa tapahtui.
– Niiden reissujen jälkeen niskani kuntoutui, ja pääsin palaamaan töihin. Kun kerroin ideasta muille, he kannustivat kehittämään sen valmiiksi laitteeksi. En itse en osannut ajatella idean olleen erikoinen.
Kokemustensa perusteella Sirpa alkoi suunnitella laitetta, joka tuottaisi syville niskalihaksille staattista työtä ja tärinää. Hänen ajatuksensa mukaan ne yhdessä lisäävät lihasten verekkyyttä sekä aktivoivat lihasta toimimaan paremmin ja siten auttavat niskan kuntoutumista.
Pöytälaatikosta patentiksi
Vuonna 2016 syntynyt idea pyöri pääosin pöytälaatikossa, ja Sirpa keskittyi pyörittämään Oulunseudun fysioterapia -yritystään. Vuonna 2017 hän kuitenkin haki idealleen patentin. Lopulta puskaradion kautta Sirpa sai vinkin soittaa Oamkiin, josta hän sai yhteyden lehtori Terho Jylhälehtoon.
– Terho otti kopin asiasta ja selvitti kanssani, millaista apua tarvitsen. Heti alussa katsottiin kaikki askeleet siihen, että ideasta saataisiin myytävä tuote.
Sirpankin idea lähti etenemään tämän jälkeen vauhdilla. Avannon kautta hänen apuverkostoihinsa kuuluvat Oamkin lisäksi Oulun yliopisto, OuluHealth Labs ja Oulun yliopistollinen sairaala.
– Seuraavaksi teen kesäkuun alussa ensimmäisellä prototyypillä käytettävyystutkimuksen. Siinä ammattilaiset kokeilevat laitetta, jolloin saan ensiarvoista tietoa heidän kokemuksistaan. Haluan saada selville sen, voiko laite toimia muillakin kuin minulla.
Tämän jälkeen viisi prototyyppiä menevät vaikuttavuustutkimukseen eli oikeiden potilaiden ja lääkärin testattavaksi.
– Siinä selvitetään se, saadaanko niska kuntoon ja jos kyllä, millaisilla käyttömäärillä.
Kynnys matalaksi
Oamkin opiskelijaksi hakemista ja sitä kautta Avanto-yrittäjyysohjelmaan pääsemistä Sirpa kuvailee helpoksi. Ympäristöltä saatu kannustus on auttanut viemään omaa ideaa eteenpäin.
– Ilman saamaani apua ideani lojuisi edelleen 90-prosenttisella varmuudella pöytälaatikossani. Oma kynnykseni lähteä kehittämään sitä oli se, etten kuvitellut voivani itse keksiä jotain.
Sirpa on toiminut yrittäjänä liki 30 vuotta. Tällä hetkellä hän keskittyy fysioterapeutin työhön, sillä hänen aiemmin johtamassaan Oulunseudun fysioterapiassa on tapahtunut sukupolvenvaihdos.
– Nyt mietin joka päivä, olisiko työssäni jotain uutta ja voisiko sen tehdä jotenkin eri tavalla. Keksinnöllisyys on avautunut minulle.
Hän kannustaakin kaikkia pitämään kynnyksen testata omaa ideaansa matalana ja suosittelee yhteistyötä Oamkin kanssa.
– Tällainen yhteistyö mahdollistaa sen, että omaa ideaansa voi käydä läpi toisten kanssa ja miettiä, lähteekö viemään sitä eteenpäin. Yksin on mahdotonta tehdä ja tietää kaikesta kaikki.