Siirry sisältöön

Oamkissa alkaa englanninkielinen energia- ja ympäristötekniikan koulutus – alaa opiskeleva Sofia kehuu opintojen käytännönläheisiä projekteja

Kun Sofia Turunen oli valmistumassa lukiosta ja selasi Opintopolusta erilaisia koulutusmahdollisuuksia, herätti Oamkin energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma hänessä heti kiinnostuksen. Hän oli jo aiemmin pohtinut, että jokin insinööriala voisi sopia hänelle hyvin.

Henkilö hymyilee silmät kiinni isolehtisen kasvin ympäröimänä.
Energiatekniikkaa opiskeleva Sofia Turunen haaveilee uusiutuviin energiamuotoihin liittyvästä työstä.

– Energia- ja ympäristötekniikka kuulosti kiinnostavimmalta, sillä ala tarjoaa mahdollisuuden kehittää ja toteuttaa teknisiä ratkaisuja energiajärjestelmien tehokkuuden parantamiseksi, uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseksi ja ympäristön kestävyyden edistämiseksi. Tuli sellainen olo, että tämä voisi olla minun juttuni, Sofia kertoo.

Opiskeluvuosien aikana Sofian tunne alasta on vain vahvistunut. Hän on suuntautunut opinnoissaan energiatekniikkaan ja kokee opintojen olleen innostavia.

Koulutuksessa opiskellaan laajasti erilaisia asioita energiatuotantolaitoksiin, hybridienergiaratkaisuihin, energiamuotoihin liittyviin prosesseihin sekä energian käyttöön, jakeluun ja ohjaukseen liittyen.

Sofian mielestä kiinnostavinta on ollut perehtyä uusiutuviin energiamuotoihin. Opintojen jälkeen hän haaveileekin pääsevänsä tekemään niihin liittyvää työtä.

– Näen, että uusiutuvilla energiamuodoilla on keskeinen rooli tulevaisuuden energiajärjestelmässä.

Käytännönläheiset projektit antoisimpia

Antoisimmaksi opinnoissa Sofia on kokenut käytännönläheiset projektit, joissa on oppinut paljon hyödyllisiä taitoja työelämää varten.

– Projektitöissä on tullut opittua erityisesti ryhmätyöskentelyä ja projektinhallintaa, kuten aikatauluttamista, työnjakoa sekä tavoitteiden saavuttamista tiimissä. Myös esimerkiksi ongelmanratkaisukyky ja teknisen tiedon soveltaminen on parantunut.

Lisäksi Sofian mieleen on ollut opiskelijaryhmän pieni koko. Sen ansiosta muut opiskelijat ja opettajat ovat tulleet hyvin tutuiksi.

– Opettajilta on pystynyt aina kysymään matalalla kynnyksellä apua, jos ei ole ymmärtänyt jotain asiaa.

Oulua Sofia kehuu erinomaiseksi opiskelijakaupungiksi. Se on hänen mielestään sopivan pieni ja siellä järjestetään opiskelijoille paljon erilaista ohjelmaa.

– Jos tykkää esimerkiksi liikkua niin UniMove tarjoaa mahdollisuuksia siihen. Lähes joka viikko on myös joitain opiskelijatapahtumia.

Englanninkielinen koulutus alkaa

Syksyllä 2025 Oamkissa alkaa energia- ja ympäristötekniikan englanninkielinen tutkinto-ohjelma, johon haku aukeaa tammikuussa. Koulutuksen opintovastaava Antti Kemppainen näkee englanninkielisen koulutuksen tärkeänä kansainvälisen verkostoitumisen ja osaamisen kasvattamiseksi energia-alalla.

– Energia-ala on suuren murroksen keskellä, ja alalle tarvitaan osaajia, Antti sanoo.

Uuden koulutuksen sisältö poikkeaa jonkin verran suomenkielisestä energia- ja ympäristötekniikan koulutuksesta, mutta niissä on myös paljon samaa.

– Englanninkielisessä koulutuksessa on mukana enemmän kestävään kehitykseen, ympäristöön, lainsäädäntöön ja talouteen liittyviä opintoja. Opiskelijoilla on mahdollisuus suunnata opintoja omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Antin mukaan englanninkieliset energiatekniikan opinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita alasta ja haluavat päästä vaikuttamaan sen tulevaisuuteen.

– Koulutuksesta saa monipuoliset työkalut energia-alan tulevaisuuden haasteiden ratkomista varten.

Kansainvälinen ja monipuolinen ala

Sofia Turunen pitää englanninkielisen koulutuksen alkamista hyvänä asiana, sillä hän on huomannut opintojensa aikana alan kansainvälisyyden.

– Alalla on paljon kansainvälisiä yrityksiä, ja monissa työtehtävissä vaaditaan englannin kieltä. On myös hyvä, jos Ouluun saadaan lisää kansainvälistä osaamista.

Sofia suosittelee energiatekniikan opintoja jokaiselle alasta, uusista teknologioista ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneelle.

– Energiatekniikan alalla on todella monipuoliset työllistymismahdollisuudet, joten jokainen voi suunnata juuri omien mieltymystensä mukaisiin työtehtäviin.