Arctic Drone Labs (ADL) -droonitutkimuskeskus
Tutkimme ja kehitämme tulevaisuuden miehittämätöntä ilmailua ja alaan liittyvää teollisuutta.
Palvelumme
Konsultointi
Tarjoamme tukea hankevalmisteluun. Seuraamme julkisen rahoituksen instrumentteja ja autamme kumppaneitamme hankehakemusvalmistelussa. Etsimme uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja seuraamme alan sääntelyä.
Drooniteknologiaan liittyvän lainsäädännön seuranta ja siihen vaikuttaminen kansallisesti ja kansainvälisesti kuuluu osaamisalueisiimme.
Vaikutamme alan koulutukseen. Edistämme drooniaiheisten erikoiskoulutusten käynnistämistä eri korkeakouluissa. Koulutamme myös drooniasiantuntijoita ja -pilotteja yrityksille.
Teknologista osaamista ja pääsy laboratorioihin
ADL tarjoaa teollisuudelle, erityisesti pk-yrityksille, suoran yhteyden huippuluokan teknologiaosaamiseen yhteistyöhankkeiden kautta. Hankkeita voidaan toteuttaa joko teollisuuskumppanin omien asiantuntijoiden tai ADL-verkoston asiantuntijoiden kanssa valituilla toiminta-alueilla.
Esimerkkejä yhteistyöhankkeista
- droonien ja niihin liittyvien antureiden rakentaminen ja testaus,
- matkapuhelinsovellukset,
- ohjelmistot datan käsittelyä varten.
ADL:n asiantuntijat ovat tukeneet pk-yrityksiä teknologian kehittämisessä konseptitasolta prototyyppikehitykseen ja operatiivisissa ympäristöissä tapahtuviin demonstrointeihin saakka.
ADL:llä on käytettävissä huippuluokan laboratoriot elektroniikan (mukaan lukien painetut elektroniikat) ja mekaniikan kehittämiseen, integroimiseen ja testaamiseen. Verkostonsa kautta ADL tarjoaa yrityksille pääsyn mm. sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC), laitteiston luotettavuuden (stressitestit, ilmastoolosuhteet) tai ilmassa (OTA) tapahtuvien testien ja validointien toteuttamiseen.
Konseptien todentaminen / Lab-testaus
Lab-testaus teknologian valmiustasoilla 3 ja 4 voidaan suorittaa useissa laboratoriolaitoksissa yhteistyössä verkostomme jäsenten kanssa (esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, VTT ja TESTiLABS).
Valmistelemme ympäristöjä ja kenttiä drooneihin liittyvien konseptien todentamiseen ja tuotteiden testaukseen. Tällä hetkellä meillä on testialueita/-tiloja (droonilaboratorioita) useissa paikoissa Suomessa, joissa droonivarusteet ovat saatavilla uusien ideoiden nopeaan testaamiseen. Meillä on myös verkosto droonilentäjiä, jotka ovat valmiina auttamaan erilaisissa tehtävissä.
Prototyyppikehitys ja testaus
Arctic Drone Labs mahdollistaa prototyyppikehityksen testausprosessit teknologian valmiustasoilla 4 ja 5. Tavoitteena on hyödyntää drooniliiketoiminnan tekniikkaa yritysten liiketoimintapotentiaalin kasvattamiseksi ja julkisten sidosryhmien toiminnan tehokkuuden lisäämiseksi.
Demonstratiot toteutetaan nopeissa kokeissa drooneilla ja niihin liittyvillä lisälaitteilla ja työkaluilla, joissa pyritään luomaan uusia tuotteita ja palveluita. Projekti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten ja viranomaisten kanssa kyseisellä alueella.
Esimerkkejä
- valvonta,
- puhdistus ja pesu,
- lämpötilan mittaus,
- automatisoidut työprosessit,
- tavarantoimitus,
- laitekatselmukset.
Demonstraatiot
Järjestämme erilaisia tuotedemonstraatioita teknologian valmiustasoilla 6 ja 7. Demonstraatiot ovat tyypillisesti pk-yritysten tai muiden Arctic Drone Labs -verkoston kumppanien omistuksessa.
Esimerkkejä:
- Korkearesoluutioisten lämpökameroiden integroiminen lentäviin alustoihin esimerkiksi rakenteiden tarkistamista ja kadonneiden henkilöiden etsimistä varten maastossa.
- Valoantureiden ja etäisyysmittauslaitteiden (LIDAR) tai RGB-kameroiden integroiminen fotogrammetriaan ja kohteiden 3D-mallinnukseen, etäisyyksien mittaamiseen, hyperspektristen ja multispektristen kuvien ottamiseen ja datan analysointiin.
- Monispektrikameroitamme voidaan käyttää maatalouskuvauksen demonstroimiseen teollisesti merkittävissä tai operatiivisissa ympäristöissä.
Seuraavat palvelut ovat suunnitteluvaiheessa ja ne tulevat saataville tulevaisuudessa:
- Pilottituotanto ja demonstraatio / pilottituotantolinjat / esisarjat
- Tuotteen validointi / sertifiointi
Tiedotus ja verkostoituminen
Jaamme tietoa ajankohtaisista tapahtumista, tutkimuksesta ja kehityksestä. Järjestämme seminaareja ja verkossa tapahtuvia kokouksia yhteistyökumppaneillemme. Keräämme myös drooneihin liittyviä uutisia verkkosivuillemme ja sosiaalisen median kanaviimme.
Verkostomme kattaa yli 20 suomalaista yritystä tai tutkimuslaitosta. Siksi se kattaa suurimman osan alamme kotimaisista asiantuntijoista.
Avullamme voit verkostoitua yritysten, tutkijoiden ja julkisten tahojen kanssa. Autamme jäseniämme ottamaan yhteyttä muihin DIH:iin Suomessa.
Organisoimme kansainvälisiä messuosallistumisia ja helpotamme yhteisten osastojen järjestämistä. Edustamme alalla ja voimme linkittää verkostomme jäsenet kansainvälisiin kontakteihin.
Oulun läntinen droonitestialue (EFD828)
Ominaisuudet
- Alueen koko: 52,5 x 45,5 km
- Läheiset lentokentät / helikopterikentät: Oulu (EFOU), Ahmosuo (EFAH), Hailuoto (EFHL), OYS (EFHO)
- Operaattori: Oamk / Arctic Drone Labs
- Paikalliset palvelut: Droonilaivasto, korjauskeskus, sisätilojen testialue, 5G-testiverkko, U-tilan testaus
- Oulun yliopistollinen sairaala ja Oulun vankila on rajattu lentotoiminnan ulkopuolelle.
- Lennon operatiivisesta vastuusta vastaavan henkilön puhelinnumero ilmoitetaan NOTAM-tiedotteessa.
- ICAO:n 7 päivää etukäteisilmoitusta (NOTAM) ei voida taata. Aktivoiva NOTAM julkaistaan viimeistään edellisenä työpäivänä ennen toimintapäivää.
- Miehittämättömät ilma-alukset eivät ole velvollisia antamaan tietä muulle ilmaliikenteelle varatussa vaaravyöhykkeessä (REF ASM Handbook 3.10).
- Kun alue on aktiivinen, operatiivisesta vastuusta vastaava henkilö on tavoitettavissa etukäteisilmoituksessa annetulla puhelinnumerolla. Lisäksi droonitoiminnan radiotaajuus 133.325 MHz on valvonnassa toiminnan aikana.