Siirry sisältöön
5.11.2024 / About Oamk

Isä äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaana 

Neuvolapalveluja tarjotaan kaikille raskaana oleville, lasta odottaville perheille sekä alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Suomessa lähes jokainen raskaana oleva tai pienten lasten perhe käyttää neuvolapalveluita.

Neuvolan toiminta on universaalia – palvelut tavoittavat kaikki perheet riippumatta perheen taustasta tai asuinpaikasta. Tämä tarjoaa neuvolatoiminnalle ainutlaatuisen mahdollisuuden vaikuttaa perheiden hyvinvointiin sekä yksilöllisellä, että kansallisella tasolla.

Isätyö neuvoloissa

Neuvola on perinteisesti nähty äitien ja lasten palveluna. Sen lakisääteinen tehtävä on tukea myös vanhemmuutta ja parisuhdetta. Isien rooli vanhemmuudessa on viimeisten vuosikymmenten aikana muuttunut aktiiviseen ja osallistuvaan suuntaan. Neuvolan merkitys isien tukemisessa on kasvanut. Neuvolan terveydenhoitaja tapaa vanhempia raskausajan käynneillä sekä lapsen syntymän jälkeen määräaikaisissa ja laajoissa terveystarkastuksissa. Koko perheen hyvinvointia ja voimavaroja kartoitetaan erityisesti laajoissa terveystarkastuksissa.  

Parhaassa tilanteessa neuvola mahdollistaa isälle luotettavan ja turvallisen tilan keskustella omista tunteistaan isyyteen liittyen. Isyyden tuomat kysymykset ja paineet voivat tuntua ajoittain raskailta. Ammattilaisen tarjoama keskustelutuki voi auttaa selkeyttämään omaa roolia vanhempana.

Neuvolan tehtävä on tukea perhettä ja auttaa vanhempia – molempia yhtä lailla – löytämään oma tapansa olla vanhempia. Kun neuvola antaa tilaa isien tarpeille, rooleille ja haasteille, se vahvistaa isien mahdollisuuksia osallistua tasavertaisina vanhempina. Tämä luo vahvan perustan perheen hyvinvoinnille ja lapsen turvalliselle kasvuympäristölle, jossa molemmat vanhemmat voivat osallistua aktiivisesti ja omalla tavallaan.

Isätyön osaamisen vahvistaminen

Mies, lapsi ja vanhemmuus (MILAVA) -hanke järjestää pohjoissuomalaisille neuvola-alan ammattilaisille isien kohtaamiseen ja tukemiseen liittyviä työpajoja syksyllä 2024 ja keväällä 2025. Työpajoissa keskitytään oman työn ja työyhteisön hyvien käytäntöjen tunnistamiseen ja jakamiseen. Toimintaa kehitetään kahden keskeisen kysymyksen avulla: 

  1. Tulevatko isät kohdatuksi tasavertaisina vanhempina, ja miten se näkyy käytännön arkityössä? 
  2. Tulevatko isät kohdatuksi omana erityisenä asiakasryhmänään, ja miten se näkyy käytännön arkityössä? 

Työpajatoiminnan ytimessä on asiantuntijuuden jakaminen, joka varmistetaan sekä fasilitoiduilla keskusteluosuuksilla että erillisillä asiantuntijapuheenvuoroilla. Isien kohtaamisesta neuvolatyössä oman asiantuntemuksensa työpajoihin tuovat kutsuttuna Vaasassa jo pitkään toimineen isäneuvolan, Miessakit ry:n sekä Oulun seurakuntayhtymän isätyön edustajat. 

Työpajojen tuloksena koostamme hankkeelle neuvolatyön konkreettisten kehittämistekojen listaa, josta käy ilmi se pienten tekojen kautta tapahtuva isien kohtaamiseen ja tukemiseen keskittyvä muutos, johon hankkeessa kautta linjan pyrimme.

MILAVA-hanke julkaisee lyhyitä juttuja Miesten Viikon kunniaksi. Pääset tutustumaan hankkeessa jo julkaistuihin työkaluihin ja materiaaleihin verkkosivuillamme. Käytettävissäsi on jo Isyyden portfolio, Kissa pöydälle -menetelmä ja Varpajaiset – Isäksi tulemisen juhla -esite.



Jaa artikkeli