Siirry sisältöön
Graafiessa kuviossa miestyöläinen kerrostalomaisemassa turkoosilla taustalla

Well-being AI: Tekoälyajan työhyvinvointi ja tuottavuus palvelualan yrityksissä

1.10.2024 - 30.9.2027

Terveys- ja hyvinvointialat

Hankkeen tavoite

Hankkeen päätavoitteena on tuottaa ja ottaa käyttöön hankeyrityksissä tarvittavia työhyvinvointia ja tuottavuutta todentavia arjen innovaatioita, kehittää hankeyrityksissä osallistavaa työkulttuuria, kehittää työhyvinvointia ja tuottavuutta hankeyrityksissä, lisätä tekoälyn käyttöä hankeyrityksissä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamisessa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on tiedottaa hankkeesta ja sen tuotoksista alueellisesti ja valtakunnallisesti sekä  juurruttaa hankkeen tuotokset yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Hankkeessa tehtävät toimenpiteet ja niiden kuvaus

Hankkeeseen osallistuville palvelualan pk-yrityksille yrityksille tarjotaan

  • palvelumuotoilun työpajoja, joissa voidaan tarkastella kohdennetusti työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kysymyksiä, mahdollisuuksia ja haasteita
  • tarvelähtöisiä ratkaisuja, joissa työhyvinvointia ja tuottavuutta edistetään mm. työn muotoilun keinoin
  • työpajoja, joissa keskitytään tekoälyn merkitykseen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämisessä.
  • täsmäiskuja ajankohtaisista työhyvinvoinnin ja tuottavuuden myönteistä yhteyttä tukevista teemoista. Tällaisia teemoja ovat esimerkiksi hybridityö, työolojen ja työn mielekkyyden kohentaminen, vastuullisuus, tulevaisuuteen suuntaavat työtavat, yhdenvertaisuuden edistäminen, yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen edistäminen nykytyössä, mielenterveyden tuki, työkyvyn edistäminen, sairauspoissaolojen vähentäminen ja johtamisen kysymykset.

Hankkeessa syntyvät tulokset ja vaikutukset

Hankkeessa tuotetaan osallistava palvelutarjotin tekoälyä hyödyntäen. Palvelutarjotin koostetaan hankkeen aikana tuotetuista hyvistä käytännöistä ja toimivista materiaaleista. Palvelutarjotin sisältää interaktiivista materiaalia, jossa arjen innovaatiot, tietoiskut ja työpajojen tuotokset on koottu yritysten käyttöön. Palvelutarjotin on avoinna suomalaisille yrityksille, jotka voivat itsenäisesti käyttää interaktiivista materiaalia hankkeen aikana ja sen jälkeen. 

Hankkeen vaikutuksia ovat mm.

  • osallistavan työkulttuurin kehittyminen,
  • työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantuminen yrityskohtaisten arviointikäytäntöjen myötä,
  • tekoälyn lisääntynyt hyödyntäminen tuottavuuden ja työhyvinvoinnin tukena,
  • osaamistason parantuminen sekä  
  • uusien yhteistyöverkostojen syntyminen pk-yritysten välillä

Hankkeen kumppanit ja rahoitus

Hankkeen toteuttamiseen osallistuvat Lapin yliopisto (päätoteuttaja), Vaasan yliopisto, Turun yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu.

Tämän ESR 2021-2027 -rahoitusohjelmasta rahoitetun, EU:n osarahoittaman hankkeen rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus.