UULA – Uutta osaamista vihreän siirtymän aloille
1.3.2024 - 31.10.2026
Tekniikan alatUula-hankkeen tavoitteena on tuoda uusia työvälineitä ja palveluita työllisyyden kasvuun sekä uuden osaamisen hankkimismahdollisuuksia vihreän siirtymän aloille, erityisesti turvetoimialan toimijoiden murrokseen Pohjois-Pohjanmaalla.
Tavoitteet ja toimenpiteet
Uula-hankkeessa edistetään kohderyhmän työllistymis- ja liiketoimintamahdollisuuksia yksilöllisen uraohjauksen ja sosiaalisen osallisuuden tukemisen toimintamalleilla. Hankkeessa kartoitetaan vihreän siirtymän alojen koulutus- ja osaamistarpeita. Kartoitusten pohjalta kehitetään ja pilotoidaan erilaisia vihreän siirtymän koulutuksia, jotka jalostetaan hankkeen aikana toteutettaviksi koulutuskokonaisuuksiksi.
Oulun ammattikorkeakoulu vastaa hankkeessa osaltaan vihreän siirtymän koulutusten toteuttamisesta. Oamk toteuttaa koulutuksia seuraavissa teemoissa: vihreän siirtymän liiketalouden asiantuntijuus (2024-2025), raskaankaluston vaihtoehtoisten käyttövoimien kunnossapito ja huoltoympäristöt (2025-2026) sekä kestävä sisä- ja ulkogistiikka ja virtuaaliset tehdaskonseptit (2025-2026).
Kohderyhmä
Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat turvesektorin toimijat. Kohderyhmään kuuluvat lisäksi työelämässä olevat urakoitsijat ja yrittäjät, jotka tarvitsevat uusia liiketoimintamahdollisuuksia turvatakseen työllisyytensä. Muita kohderyhmiä ovat työttömät työnhakijat, alan vaihtoa harkitsevat, opetushenkilöstö, työssä olevat henkilöt, jotka haluavat kehittää osaamistaan sekä nuoret ja opiskelijat.
Rahoitus ja yhteistyö hankkeessa
Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) sekä Oulun kaupunki.
Hanketta koordinoi Koulutuskuntayhtymä OSAO ja osatoteuttajina toimivat Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy.