Siirry sisältöön
Image: Mikko Posio, 2021.

UCNDrone – UAS (Drone) University Collaboration Network

1.2.2021 - 31.1.2023

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne

UCNDrone-projekti luo verkoston kymmenestä yliopistosta vahvistaakseen koulutusta ja tutkimusta miehittämättömien ilmalaitejärjestelmien (UAS) parissa ja vastatakseen yhteiskunnan ja työn muutoksiin. Verkostossa kehitetyt ratkaisut ja koulutus ovat keskeisiä uusille teknologioille, yhteiskunnallisille muutoksille ja vihreälle teknologialle. Yliopistot osallistuvat projektiin strategisten painopisteidensä näkökulmasta ja todella monitieteellisesti.

Projektin tausta

EU:n mukaan miehittämättömien ilma-alusten (UAS) määrä Euroopassa nousee lähitulevaisuudessa miljooniin, ja tämä vaikuttaa merkittävästi myös työmarkkinoihin. Sekä EU:n digitaalisten yhtenäismarkkinoiden että avaruusteknologian viitekehykseen kuuluvat dronet. Pelkästään logistiikan alalla arvioidaan, että vuoteen 2035 mennessä Euroopassa käytetään noin 90 000 dronea kuljetuksiin. Suomen tulisi myös kouluttaa esimerkiksi insinöörejä vastaamaan yritysten tarpeisiin alalla (kuten mittaus, kaivostoiminta, turvallisuus) sekä kehittää kansainvälisesti tiedon tasoa edistävää uutta teknologiatutkimusta.

Vaikka yksittäisiä projekteja onkin, asiantuntemus on hajallaan sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tämä edellyttää RDI-verkoston systemaattista parantamista. Projekti edistää tätä tuomalla yhteen parhaat asiantuntijat Suomen korkeakoulutussektorilta yhteiskunnallisesta, työelämän ja liiketoiminnan näkökulmasta.

Tavoitteet

Tavoitteena on luoda valtakunnallinen RDI-keskeinen verkosto miehittämättömien ilmalaitejärjestelmien koulutusta varten. Verkosto kehittää teknologiaa erityiskoulutukseen ja innovaatioihin yritysten ja yhteiskunnan tarpeisiin. Tavoitteena on myös sisällyttää logistiikka, valvonta ja pelastustoimet koulutusteemoihin.

Jäsenten moninaisuus mahdollistaa kansallisten ja kansainvälisten kehitystavoitteiden tunnistamisen. Yhteistyö verkostossa avaa tien tuleville tutkimuksille ja yhteisille projekteille sekä kotimaassa että EU-tasolla.

Rahoitus ja konsortio

Projekti, jota rahoittavat yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriö sekä kumppaniorganisaatiot, käynnistyi helmikuussa 2021 ja kestää kolme vuotta. Päätoteuttajana toimii Oulun ammattikorkeakoulu ja muita kumppaneita ovat Oulun, Helsingin ja Turun yliopistot sekä seuraavat ammattikorkeakoulut: Centria, Xamk, Metropolia, Savonia, Tampere ja Turku.