Skip to content
Plate of grilled trout steak and asparagus with ingredients isolated on white background. Top view

Seafood Age

2.5.2019 - 31.1.2023

Tekniikan alat

SEAFOOD-AGE-projekti on kansainvälinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on luoda ratkaisuja ikääntyvän väestön terveyden edistämiseen sekä edistää kiertotaloutta kalateollisuudessa. Hanke on päättynyt.

Väestöennusteet osoittavat, että vuoteen 2040 mennessä 65+ -ikäryhmä muodostaa 24% – 45% väestöstä Atlantin alueella. Ikääntyneet kärsivät usein huonosta terveydestä ja siitä seuraavista sosioekonomisista vaikutuksista.

SEAFOOD-AGE -projekti hyödyntää Atlantin alueen merellisyyttä ratkaisun välineenä. Huono ravitsemus on yleinen ongelma, pääasiassa johtuen ruokailutottumusten muutoksista, ruokavalion valinnasta ja vaikeuksista aterian valmistamisessa ja nauttimisessa. Merellä olevilla arvokkailla ravintoaineilla voi olla merkittävä rooli ikääntyneiden terveydelle. Kuitenkin meren resurssien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön liittyy haasteita.

Tavoitteidensa saavuttamiseksi projekti:

  • suunnittelee kestäviä, terveellisempiä, turvallisempia ja korkealaatuisia valmiiksi syötäviä (RTE) kalatuotteita vastaamaan 65+ aikuisten tarpeisiin ja vähentääkseen ruokahävikkiä
  • tuottaa ekoinnovatiivisia pakkauksia, jotka hyödyntävät luonnonvaroja ja sivutuotteita vastaamaan 65+ aikuisten tarpeisiin
  • suunnittelee älykkäitä, ennakoivia etikettejä, jotka auttavat vähentämään ruokahävikkiä ja optimoimaan laatua ja turvallisuutta sekä tukevat ikääntyviä kuluttajia tekemään paremmin informoituja valintoja valmiiksi syötävän kalan suhteen
  • kehittää innovaatiokyvykkyyksiä ja nopeuttaa kiertotalouden periaatteiden juurtumista kalasektorille.

Hankkeen odotettavissa olevat tulokset

  • Hanke parantaa sidosryhmien tietoisuutta aiheesta ja kannustaa kuluttajia tehostamaan kala- ja äyriäistuotteiden käyttöä sekä parantaa ympäristöystävällisyyttä
  • Hanke suunnittelee uudenlaisia prosesseja ja tuotteita, jotka ovat lähellä markkinoita, ottaen huomioon turvallisuus- ja kestävyysvaatimukset mutta myös vanhempien aikuisten kulutusmallit ja trendit.
  • Hanke kehittää uudenlaisen valmiiksi syötävän kala- ja äyriäistuotteen
  • Hanke osallistuu älykkääseen pk-yritysten ja niiden kumppaneiden tukemiseen. Tavoitteena on testata ratkaisuja ja johtaa tulokset markkinoille
  • Hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka voivat johtaa kasvuun, teollisuuden monipuolistumiseen ja työpaikkojen luomiseen Atlantin alueen kalateollisuudessa
    • Käyttämällä kalanjalostuksen sivuvirtoja uusien valmiiksi syötävien kala- ja äyriäistuotteiden valmistukseen
    • Suunnittelemalla uudenlaisia markkinointistrategioita, jotka edistävät ruokavalion siirtymistä kohti omega-3-ravintoaineita sisältävien valmiiksi syötävien kala- ja äyriäistuotteiden korkeampaa kulutusta.
    • Pakkaamisessa ja logistiikassa vähentämällä uusiutumattomien resurssien käyttöä ja vähentämällä jätettä (mukaan lukien ruokahävikki).
    • Teknologiapainotteisissa yrityksissä elintarviketurvallisuuden alalla, tuottaen älykkäitä ennakoivia merkintöjä uusissa tuotantoratkaisuissa.
  • Hyödyttämään kuluttajia mahdollistamalla heille paremmin perusteltuja kala- ja äyriäistuotteiden valintoja. SEAFOOD-AGE älykkäät, ennakoivat merkinnät takaavat korkeimmat laatu- ja turvallisuusstandardit samalla kun tiedottavat ainesosista, tuotantomenetelmistä ja tuote-/pakkausominaisuuksista.
  • Toteuttamaan kattavan koulutus- ja demonstraatio-ohjelman, jossa on tärkeä käytännön osa, eri hankkeen tuloksille. Näiden toimintojen suoria hyödynsaajia ovat erilaiset yritykset ja henkilökuntaryhmät, tuotantopäälliköistä ja -työntekijöistä myyntivastaaviin.

Projekti myös edistää joitakin EU:n keskeisiä politiikkakohteita

  • EU-ruokastrategian 2030 toteuttamista varmistamalla, että ravitsevat, kalaan perustuvat, valmiiksi syötävät tuotteet ovat saatavilla, saavutettavissa ja kohtuuhintaisia ikääntyneille.
  • Kiertotaloutta toteuttamalla resurssitehokkaita kiertotalouden periaatteita koko kala- ja äyriäistuotteiden ketjun ajan samalla kun vähennetään sen ympäristövaikutuksia:
    • Hyödyntämällä sivuvirtoja ja kalanjalostuksen sivutuotteita uusien kala- ja äyriäistuotteiden valmistamiseksi.
    • Auttamalla saavuttamaan 55 % muovipakkausten ”valmistautuminen uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen” -tavoitteen vuoteen 2025 mennessä esittelemällä ekoinnovatiivisia pakkausratkaisuja kehitetyille valmiiksi syötäville kala- ja äyriäistuotteille.
    • Sisällyttämällä älykkäitä ennakoivia merkintöjä vähentämään ruokahävikkiä vähittäiskauppiaiden ja kuluttajien tasolla.
  • Euroopan kalastuspolitiikkaa ja kalastusjäämien laskeutumisvelvoitteen soveltamista, demonstroimalla joitakin vaihtoehtoja jäämien arvioimiseksi.

Oulun ammattikorkeakoulun rooli hankkeessa

OAMK:n rooli tässä projektissa on suunnitella älykkäitä ennakoivia etikettejä, jotka auttavat vähentämään ruokahävikkiä parantaen samalla ruoan laatua ja turvallisuutta, sekä tukemaan ikääntyviä kuluttajia tekemään paremmin informoituja kalatuotevalintoja.

Rahoitus

Hanketta rahoitti Interreg Atlantic Area Europen regional development fund.

Tutustu tarkemmin

Hankkeen verkkosivut: Seafood Age