ROCK! – Sustainable and energy efficient eDrivetrains research capabilities
1.5.2024 - 30.4.2026
Tekniikan alatHankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on parantaa ja laajentaa NUVE-LAB ympäristön kyvykkyyksiä erityisesti sähköisten voimansiirtolinjojen kokeellisessa tuotekehityksessä. Tärkeimpinä kehitettävinä kohteina ovat mahdollistaa kattavien hyötysuhdekarttojen generointi sekä digitaalisten mallien luominen, validointi ja kalibrointi mittausten avulla. Hankkeen tavoitteena on monipuolistaa ja vahvistaa aluetaloutta mahdollistamalla vaikutusalueen yritysten osallistumisen teknologiseen murrokseen sekä avaamalla pääsyn prosessi- ja meriteollisuuden sekä työkonealan OEM yritysten hankintaketjuihin.
Hankkeen toimenpiteet
Hankkeessa on kolme työpakettia: TP1, TP2 ja TP3. Näistä TP1 toteutaan OAMK:n (hankkeen päätoteuttaja) toimesta ja kaksi muuta (TP2 ja TP3) yhteistyössä hanketoimijoiden kesken.
Työpaketissa TP1 toteutetaan hankesuunnitelman mukaiset investoinnit ja hankittava laitteisto otetaan käyttöön NUVE-LAB ympäristössä.
Työpaketissa TP2 mallinnetaan valitulle sähköiselle voimansiirtoketjulle modulaarinen digitaalinen kaksonen. Kehitettävä kaksonen validoidaan ja kalibroidaan NUVE-LAB:ssa tehtävillä mittauksilla (pääosin TP3:n toimenpiteitä). Lopuksi tehdään kaksosen toimintaa ja NUVE-LAB:n mahdollisuuksia esittelevä demonstraatio niin tutkijoiden, tuotekehittäjien kuin opiskelijoidenkin käyttöön. Erityisenä tarkastelukohteena on voimansiirtolinjan eri komponenttien termodynaaminen käyttäytyminen, jonka osalta tehdään simulaatioita digitaalisen kaksosen käyttäytymisen verifioimiseksi. Tavoitteena on pystyä hyödyntämään kehitettyjä digimalleja parametroimalla niiden fysikaalisia arvoja ja siten jatkossa hyödyntämään simulaatioita jo tuotesuunnittelun alkuvaiheessa sekä näin vähentää tarvittavien prototyyppien lukumäärää tuotesuunnittelun tulosten todentamisessa.
Työpaketissa TP3 demonstroidaan valittua sähköistä voimansiirtoketjua NUVE-LAB ympäristössä. Demonstroinneilla validoidaan ja kalibroidaan mallinnettu sähköinen voimansiirtoketjun modulaarinen kaksonen (TP2). Työpaketissa suunnitellaan ja toteutetaan myös NUVE-LAB’ssä tarvittavat testaus- ja mittausjärjestelyt termodynaamisen simulaatiomallin verifioimiseksi.
Hankkeen odotettavissa olevat myönteiset vaikutukset Pohjois-Pohjanmaan alueelle
Hanke parantaa alueellista kyvykkyyttä tukea sähköisten voimasiirtojen tutkimusta, kehitystä ja testausta NUVE-LAB ympäristössä. Hankkeen avulla alueen pk-yritysten edellytykset osallistua työkonealan OEM-yritysten (Original Equipment Manufacturer, esim. SANDVIK, Ponsse, Normet, Valtra, Cargotec Kalmar, Volvo GE, Metso, Valmet, Wärtsilä Diesel, …) sekä prosessi- ja meriteollisuuden uusien tuotteiden kehitysprojekteihin paranevat merkittävästi. Samalla pk-yrityksille avautuu mahdollisuus päästä osaksi uusien tuotteiden hankintaketjuja omalla tuote-/ palveluratkaisulla. Tämä tukee alueen työllisyyttä ja elinvoimaisuutta pitkällä aikavälillä. Vaikutuksia voidaan mitata NUVE-LAB ympäristön käyttöasteella, alueella toimivien alan yritysten liikevaihdon ja ulkomaanviennin kehityksellä sekä alueen työllisyyden kehityksellä. Hankkeen myötä Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston koulutusosaaminen paranee ja samalla koulutuksen vetovoimaisuus kasvaa. Näin uusien tekniikan alan osaajien kouluttaminen vahvistuu ja opiskelijat saavat sekä ajantasaista että käytännönläheistä osaamista alueelta, jota ei tarjota missään muualla Suomessa.
Hankkeen rahoitus
Tämän Euroopan unionin osarahoittaman hankkeen rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanketta rahoittavat myös Oulun kaupunki, yritykset sekä toteuttavat organisaatiot (Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto).